loader
CFO Survey Deloitte Romania: Directorii financiari privesc cifrele macro cu retinere

CFO Survey Deloitte Romania: Directorii financiari privesc cifrele macro cu retinere

Pe fundalul somajului in scadere si a celei mai mari cresteri a PIB din Europa Centrala si de Est, directorii financiari din Romania apreciaza drept pozitiv climatul de afaceri actual, insa se concentreaza mai mult asupra consolidarii afacerilor decat asupra extinderii, potrivit celei de-a noua editii a Deloitte CFO Survey, care reflecta opiniile unora dintre cei mai importanti jucatori din economie.

“Studiul din acest an indica faptul ca directorii financiari prezenti in Romania apreciaza climatul actual de business, dupa traversarea unor perioade mai dificile, insa privesc in viitor cu retinere. Este evident ca lipsa lor de entuziasm in ce priveste viitorul se leaga mult de volatilitatea fiscala si legislatia imprevizibila”, a spus Farrukh Khan, Partener si lider al acestui program in Romania.

 

Potrivit studiului, 60% dintre directorii financiari considera climatul fiscal si cadrul de reglementare drept instabile, astfel ca riscurile pe care sunt dispusi sa si le asume sunt limitate.

 

“Majoritatea directorilor financiari sunt optimisti in legatura cu indicatorii macroeconomici; acest lucru nu se reflecta insa asupra spiritului lor intreprinzator, atunci cand vine vorba de decizia de a investi. Cadrul fiscal si juridic, precum si preocuparile legate de suficienta fortei de munca calificate par a fi cele mai mari provocari care contribuie la nivelul increderii si la fructificarea oportunitatilor pierdute”, a spus Khan.

 

Studiul analizeaza diverse aspecte precum perspectiva economica, mediul de afaceri, costul pentru companii, previziuni financiare si digitalizare.
Cu toate ca digitalizarea se afla pe agenda tuturor, studiul a revelat ca gradul de informare referitor la impactul si beneficiile pe care le poate aduce este scazut in randul directorilor financiari.

 

“Companiile din Romania se afla in diverse etape in ce priveste digitalizarea. Directorii financiari intervievati inteleg ca implementarea tot mai multor procese automate in cadrul operatiunilor si in zona financiara este importanta in era digitala. Cu toate acestea, putini directori financiari sunt de parere ca entitatile din care provin sunt avansate in utilizarea RPA (robotic process automation), in timp ce multi dintre acestia au dificultati in estimarea posibilelor avantaje rezultate in urma utilizarii RPA. Automatizarea sarcinilor repetitive si cu valoare redusa in cadrul companiilor este o oportunitate excelenta pentru a muta focusul angajatilor catre activitatile complexe si cu valoare adaugata, dat fiind deficitul actual de forta de munca calificata care ne asteptam sa existe si in urmatorii ani”, a spus Zeno Caprariu, Director Deloitte Romania.

 


Principalele concluzii ale studiului:

 

• 66% dintre directorii financiari estimeaza ca PIB va continua sa creasca in 2018
• 91% dintre directorii financiari cred ca inflatia va creste in 2018, lucru care se estimeaza ca va genera cresteri ale dobanzilor si probleme cu finantarea afacerilor
• 59% dintre directorii financiari considera ca instabilitatea economica si fiscal reprezinta cele mai mari riscuri pentru afaceri in 2018
• 90% dintre directorii financiari estimeaza cresterea cheltuielilor cu forta de munca
• 85% dintre directorii financiari cred ca nu este un moment bun pentru asumarea de riscuri
• 90% dintre directorii financiari estimeaza un nivel constant al activitatii de M&A
• 48% dintre directorii financiari sunt de parere ca finantarea interna este cea mai atractiva sursa de finantare, 36% - imprumuturi bancare si doar 27% - fonduri europene
• 34% dintre directorii financiari estimeaza o crestere a profitabilitatii in urmatoarele 12 luni, in timp ce 37% estimeaza ca profotabilitatea va ramane neschimbata
• 68% dintre directorii financiari sunt activ implicati in strategia privind digitalizarea companiilor
• 49% dintre directorii financiari cred ca rolul lor este foarte bine pregatit pentru cresterea digitalizarii
• 66% dintre directorii financiari cred ca departamentele financiare ar trebui sa aiba cunostinte privind automatizarea proceselor pentru a face fata cerintelor privind digitalizarea
• Doar 10% dintre directorii financiari sunt de parere ca organizatiile lor sunt avansate in RPA
• 37% dintre directorii financiari estimeaza economii intre 10-40% ca urmare a utilizarii RPA, iar 35% estimeaza economii sub 10%.

 

Pentru a citi raportul, va rugam accesati aici.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL