loader
Studiu Deloitte: programul inflexibil este principala cauza pentru care femeile si-au schimbat locul de munca in ultimul an sau planuiesc sa si-l schimbe in prezent

Studiu Deloitte: programul inflexibil este principala cauza pentru care femeile si-au schimbat locul de munca in ultimul an sau planuiesc sa si-l schimbe in prezent

Ele simt ca trebuie sa acorde prioritate carierei partenerilor de viata, care sunt sursa principala de venit a familiei

Lipsa flexibilitatii programului de lucru este printre principalele cauze pentru care femeile si-au parasit angajatorul in ultimul an si motivul principal invocat de cele care doresc, in prezent, sa isi schimbe locul de munca, arata studiul Deloitte Women @ Work 2023, realizat la nivel global. In acelasi timp, 97% dintre femei cred ca solicitarea unor aranjamente flexibile de munca le-ar putea afecta sansele de promovare profesionala si 95% considera ca volumul lor de munca nu va fi ajustat in consecinta. Studiul arata o corelare pozitiva intre nivelul de flexibilitate pe care femeile il experimenteaza la locul de munca si perioada de timp pe care planuiesc sa o petreaca la acelasi angajator. Mai mult, 86% dintre femeile care beneficiaza de flexibilitate raporteaza atat un nivel crescut de productivitate la locul de munca, cat si de loialitate fata de angajator.

Desi 88% dintre femeile participante la studiu lucreaza cu norma intreaga, aproape jumatate dintre ele spun ca au responsabilitatea principala pentru sarcinile casnice, cum ar fi curatenia sau ingrijirea persoanelor aflate in intretinere. Mai mult de 67% din femeile aflate intr-o relatie spun ca partenerul este sursa primara de venit pentru familie. In consecinta, aproape patru din zece femei simt ca trebuie sa acorde prioritate carierei partenerului fata de propria cariera, lucru valabil chiar si pentru cele care reprezinta principala sursa de venit a familiei. Aceasta situatie poate crea un cerc vicios care limiteaza sansele femeilor de a castiga mai mult, subliniaza studiul.

Studiul arata ca preferintele si asteptarile femeilor in legatura cu locul de munca au evoluat in ton cu vremurile. Acum se pune accentul din ce in ce mai mult pe programul flexibil, pe oportunitatile de dezvoltare si pe echilibru in ceea ce priveste volumul de munca. Acestea sunt caracteristicile dorite de femei de la un loc de munca ideal, care sa le ofere oportunitati de avansare in cariera, catre posturi de conducere. Pe de alta parte, studiul readuce in discutie tema diferentei de salarizare, o arie in care tara noastra se situeaza incurajator, avand una dintre cele mai mici diferente de remunerare intre femei si barbati din UE. Acest aspect este rezultatul unei culturi a performantei pe care trebuie sa o cultivam in continuare, prin angajament din partea mediului public si privat, a liderilor si societatii in ansamblu pentru a crea un mediu de lucru echitabil si sanatos pentru toti”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, si coordonatorul programului SheXO Club.

Printre aspectele in privinta carora rezultatele raportului prezinta imbunatatiri fata de editia precedenta se numara nivelul de epuizare (burnout) resimtit de femei la locul de munca, care s-a diminuat la mai putin de 30% anul acesta, fata de 46%, in anul precedent. Incidenta comportamentelor discriminatorii a scazut, iar eficienta modului de lucru hibrid s-a imbunatatit, doar 37% dintre femeile care lucreaza intr-un sistem de munca de tip hibrid raportand ca s-au confruntat cu excluderea de la intalniri, decizii sau interactiuni informale, o scadere semnificativa fata de aproape 60%, inregistrat in editia precedenta a studiului.

Studiul Deloitte releva ca presiunea de a fi mereu activ a crescut anul acesta, doar 37% dintre femei declarand ca reusesc sa se deconecteze de la munca, in comparatie cu 45% in anul precedent. Totodata, 43% dintre respondente afirma ca se simt evaluate pe baza numarului de ore in care sunt prezente fizic sau online, in detrimentul calitatii muncii prestate, sugerand o cultura care incurajeaza prezenta obligatorie la locul de munca (presenteeism).

Ajuns la a treia editie, studiul Deloitte Women @ Work 2023 a fost efectuat in randul a aproximativ 5.000 de femei din zece tari din intreaga lume. Raportul ofera o perspectiva globala asupra opiniilor femeilor in ceea ce priveste experientele lor in mediul de lucru. Persoanele intervievate lucreaza cu norma intreaga sau cu program redus in companii din multiple domenii si ocupa pozitii de diverse niveluri, inclusiv functii de conducere.

Programul SheXO Club, o initiativa globala a Deloitte lansata in Romania in 2012, isi propune sa construiasca o comunitate de femei de afaceri care sa fie conectata, sa creasca si sa prospere prin crearea unei platforme dedicate schimbului de experiente. Prin intermediul intalnirilor, cercetarilor si analizelor destinate clubului, membrele acestuia isi vor putea extinde cunostintele in domenii precum leadership, economie, tendinte globale si modele de afaceri, impartasind in acelasi timp cele mai bune practici in domeniul diversitatii si incluziunii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL