loader
Propunere legislativa cu impact financiar pentru companiile farma: ajustarea TVA pentru anumite contributii

Propunere legislativa cu impact financiar pentru companiile farma: ajustarea TVA pentru anumite contributii

Ruxandra Tarlescu, Partener si Adina Vizoli, Director

Un proiect de act normativ recent publicat de Ministerul Finantelor reglementeaza posibilitatea ca agentii economici sa diminueze baza de impozitare a TVA cu reducerile de pret care nu se acorda direct clientilor din lantul comercial, dar care au ca efect reducerea pretului platit de consumatorul final. Impactul va fi resimtit in special in industria farma, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ, estimarea autoritatilor fiind ca efectul bugetar va fi minus 290 milioane lei ca urmare a acestei modificari legislative.

Modificarea preconizata a fost gandita, conform expunerii de motive, cu scopul de a alinia legislatia locala in materie de TVA cu acquis-ul comunitar, in lumina deciziei pronuntate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza C-717/19 - Boehringer Ingelheim din domeniul farmaceutic. Conform reglementarilor actuale, reducerile de preturi sunt cele acordate pe lantul de distributie, nefiind prevazuta situatia reducerilor care nu se acorda direct clientului.

In cazul C-717/19, CJUE a aratat ca societatea Boehringer Ingelheim stabilita in Ungaria, care transfera o parte din cifra de afaceri din vanzarile sale de produse farmaceutice si care, in consecinta, nu pastreaza in totalitate contrapartida acestor vanzari, are dreptul de a reduce a posteriori baza de impozitare chiar daca aceste plati nu sunt efectuate in modul de plata prestabilit in politica sa comerciala si nici in scopuri promotionale. Sumele platite de Boehringer Ingelheim reprezinta contributii stabilite in conformitate cu cadrul de reglementare in domeniul farmaceutic din Ungaria. CJUE arata ca nu ar fi conform Directivei TVA ca baza de impozitare in temeiul careia se calculeaza TVA pe care o datoreaza Boehringer Ingelheim, in calitate de persoana impozabila, sa fie mai mare decat suma pe care a primit‑o de la distribuitorul angro catre care a efectuat livrarea produselor farmaceutice.

Dupa cum rezulta din expunerea de motive publicata impreuna cu proiectul de lege, impactul bugetar al masurii privind reducerea bazei impozabile cu reduceri de pret care nu se acorda direct clientilor a fost analizata pentru ajustarea TVA pentru sumele reprezentand contributiile platite in domeniul farmaceutic, mai exact taxa „clawback” si cost-volum.

In acest context, companiile din domeniul farmaceutic au posibilitatea sa analizeze situatia individuala in scopul aplicarii prevederilor privind ajustarea TVA pentru taxa „clawback” sau cost-volum platite in Romania, tinand cont ca masura are in vedere alinierea legislatiei nationale cu interpretarea CJUE din cazul C-717/19 Boehringer Ingelheim, respectiv cu legislatia europeana obligatorie.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL