loader
Studiu Deloitte: profitabilitatea bancilor va scadea in cursul anului viitor, urmand sa revina la nivelurile actuale in 2026

Studiu Deloitte: profitabilitatea bancilor va scadea in cursul anului viitor, urmand sa revina la nivelurile actuale in 2026

Efectele directe si indirecte ale evolutiei economiei globale se vor resimti in mod disparat la nivelul industriei bancare globale

• Controlul asupra costurilor si cresterea eficientei devin esentiale

• Optimizarea fortei de munca va fi o zona-cheie in 2023

Profitabilitatea bancilor va ramane modesta in cursul anului viitor, din cauza unei combinatii de factori fara precedent, cum ar fi invazia Ucrainei de catre Rusia, perturbarile de pe lanturile de aprovizionare, cresterea inflatiei, inasprirea politicii monetare si potentiala recesiune sau stagflatie din unele tari, dar va intra pe un trend crescator si va reveni la nivelurile actuale ale ratelor de rentabilitate a activelor in 2026, potrivit studiului Deloitte Banking and Capital Markets Outlook 2023. Efectele directe si indirecte ale evolutiei economiei globale se vor resimti in mod disparat la nivelul industriei bancare globale, in functie de cresterea economica a tarii si a regiunii, de nivelul ratelor dobanzilor, de dimensiunea fiecarei banci, de gradul de capitalizare si de modelul de business, se mai arata in raport. De exemplu, bancile mari, bine capitalizate si cu portofolii diversificate vor fi mai rezistente in urmatorii ani. De asemenea, raportul subliniaza faptul ca evolutia produsului intern brut (PIB) se afla in stransa corelatie cu profitabilitatea bancilor, atat in economiile avansate, cat si in cele in curs de dezvoltare, asadar contractia PIB-ului unei tari va fi cel mai probabil insotita de o scadere a ratei rentabilitatii activelor din sistemul sau bancar.

Desi creditarea persoanelor fizice si juridice pare sa stagneze, raportul reaminteste ca bancile au, in general, rezerve solide de capital si un nivel adecvat de lichiditate, conform datelor raportate de acestea pentru al treilea trimestru din 2022. Pe de alta parte, costul finantarii, indiferent daca este vorba de depozite sau de alte forme de finantare, cel mai probabil va ramane ridicat in urmatorii ani, conform raportului Deloitte.

In contextul anticipatei incetiniri economice, bancile isi fac provizioane pentru a se proteja de potentiale pierderi din credite si implementeaza politici mai stricte de creditare, subliniaza raportul. De exemplu, bancile din zona euro si-au inasprit criteriile de creditare in al doilea trimestru al anului 2022, tendinta care se preconizeaza ca se va extinde la nivelul intregii Europe. De asemenea, in contextul volatilitatii veniturilor, devine esentiala atentia sporita asupra controlului costurilor, precum si asupra cresterii eficientei, prin intermediul unei utilizari mai eficiente a capitalului, prin folosirea tehnologiilor avansate, rationalizarea retelei de sucursale, crearea de centre de servicii in zone cu costuri reduse sau prin folosirea mai intensa a furnizorilor de servicii. De asemenea, raportul estimeaza ca optimizarea fortei de munca va deveni o zona-cheie in 2023.

Segmentul de produse si servicii pentru persoane fizice si cel pentru persoane juridice vor fi afectate in grade diferite, potrivit raportului. Datorita cresterii veniturilor nete din dobanzi, pe fondul cresterii ratelor dobanzilor, bancile dedicate persoanelor fizice vor face fata mai bine provocarilor din 2023, printre care se numara dobanzile mai mari, inflatia si incetinirea cresterii economice. Acest segment de business al bancilor va fi influentat pozitiv de evolutia preferintelor clientilor, de cererea de produse si servicii personalizate si de evolutia ratelor dobanzilor, dar va fi afectat in mod negativ de factori precum evolutia pietei imobiliare, riscul cibernetic si criminalitatea financiara.

In ceea ce priveste segmentul de produse si servicii dedicate persoanelor juridice, acesta se bucura de o baza de clienti fideli, dar cel mai probabil se va confrunta cu o concurenta mai puternica si cu o presiune mai mare pentru a-si imbunatati modelele de servicii, deoarece companiile asteapta ca bancile sa le ofere solutii digitale personalizate, solutii bazate pe analiza datelor si consultanta specializata. Cererea de credite pentru investitii din partea companiilor este de asteptat sa scada, insa cererea de credite de capital de lucru ar putea ramane solida, arata raportul.

Desi dificilul context macroeconomic actual ar putea afecta negativ creditele pentru proiecte sustenabile, nevoia ca mediul de business sa ia masuri pentru a combate schimbarile climatice reprezinta o oportunitate excelenta pentru banci de a finanta tranzitia companiilor catre emisii nete zero de carbon. Bancile trebuie sa integreze riscul climatic in ciclul de viata al riscului de credit pentru a putea gestiona riscurile in mod mai eficient. Acest demers presupune obtinerea datelor clientilor legate de factorii ESG (mediu, social, de guvernanta) si stabilirea unor standarde si procese interne de evaluare a emisiilor legate de portofoliile de credite in raport cu obiectivele stabilite, precum si instruirea angajatilor care interactioneaza cu clientii pentru a intelege in ce punct de afla acestia din punct de vedere ESG”, a declarat Dimitrios Goranitis, Liderul serviciilor de consultanta pentru sistemul bancar si piete de capital, Deloitte Central Europe.

O alta oportunitate de care bancile pot profita in urmatorii doi-trei ani este integrarea de servicii financiare in platformele unor terti care nu activeaza in domeniul financiar (embedded finance), domeniu care, potrivit raportului, urmeaza sa se dezvolte rapid, cu venituri estimate de 230 de miliarde de dolari pana in 2025, ceea ce reprezinta o crestere de zece ori. De exemplu, bancile ar putea integra in platforme de cumparaturi instrumente de management al finantelor personale sau ar putea adauga optiuni de accesare a unor credite in aplicatii din domeniul sanatatii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta fiscala si juridica, consultanta, consultanta financiara si managementul riscului catre aproximativ 90% din companiile prezente in topul Fortune Global 500® si catre mii de companii din sectorul privat. Expertii firmei contribuie la atingerea unor rezultate masurabile si de durata, care ajuta la consolidarea increderii in pietele de capital, care permit companiilor sa se transforme, sa prospere si sa deschida calea catre o economie mai puternica, catre o societate mai echitabila si o lume sustenabila. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acopera peste 150 de tari si teritorii. Obiectivul sau este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesionisti la nivel mondial.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta si managementul riscului, consultanta financiara, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL