Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Studiu Deloitte: aproape 90% din companiile care detin centre de servicii suport vizeaza extinderea facilitatilor pentru munca la distanta si 61% vor sa-si accelereze agenda digitala | DoingBusiness.ro
loader
Studiu Deloitte: aproape 90% din companiile care detin centre de servicii suport vizeaza extinderea facilitatilor pentru munca la distanta si 61% vor sa-si accelereze agenda digitala

Studiu Deloitte: aproape 90% din companiile care detin centre de servicii suport vizeaza extinderea facilitatilor pentru munca la distanta si 61% vor sa-si accelereze agenda digitala

Abordarile legate de locul de munca adoptate ca urmare a pandemiei reprezinta elementul de noutate in sondajul din acest an

Centrele de servicii suport (shared services centers - SSC) investesc din ce in ce mai mult in capacitati strategice pentru a crea valoare pentru companiile mama pe care le deservesc, intrucat, din cauza impactului pandemiei de COVID-19, majoritatea organizatiilor (87%) se concentreaza pe dezvoltarea facilitatilor necesare pentru munca la distanta, astfel incat sa asigure continuitatea afacerii, 61% lucreaza la accelerarea agendei digitale, iar 59% intentioneaza sa-si imbunatateasca modul de lucru in mediul virtual, potrivit studiului 2021 Deloitte Global Shared Services & Outsourcing Survey, la care au participat peste 600 de lideri de organizatii din aproximativ 45 de tari, inclusiv Romania, si care detin centre de servicii suport in aproape 75 de tari.

Abordarile legate de locul de munca adoptate ca urmare a pandemiei reprezinta elementul de noutate in sondajul din acest an. Organizatiile cauta metode pentru a reduce si mai mult costurile si a-si creste productivitatea, astfel ca aproximativ trei sferturi dintre respondenti (73%) intentioneaza sa implementeze un mod de lucru hibrid (doua-trei zile pe saptamana la birou) sau preponderent la distanta (14%), cu doar cateva zile pe luna la birou, si doar 9% planuiesc sa revina la prezenta zilnica la birou. Companiile sunt constiente de faptul ca schimbarea modului de lucru va influenta cultura organizationala, starea de bine a angajatilor si strategia privind spatiile de lucru. In consecinta, pentru a asigura retentia angajatilor in centrele de servicii suport, respondentii se concentreaza pe dezvoltarea culturii organizationale (77%), pe evidentierea oportunitatilor de bunastare si a schemelor de lucru flexibile (62%), precum si pe perspectivele de dezvoltare personala si oportunitatile de inovare (62%).

De asemenea, studiul subliniaza faptul ca factorii care faciliteaza digitalizarea – in esenta, tehnologiile digitale care imbunatatesc si optimizeaza serviciile furnizate – sunt esentiali pentru modul in care centrele suport inoveaza la nivelul departamentelor pentru a obtine reduceri de costuri. Organizatiile performante, care au reusit sa atinga cu succes trei sau mai multe dintre obiectivele urmarite prin centrele suport, si-au stabilit mai multe activitati de transformare digitala ca prioritati: 72% dintre acestea au implementat tehnologia RPA (automatizarea proceselor robotizate), 55% detin sisteme ERP (enterprise resources planning) integrate care ajuta la planificarea resurselor companiei, iar 53% au adoptat solutii bazate pe tehnologia cloud. Procesul in sine si complexitatea tehnica reprezinta, pentru 43% dintre respondenti, cele mai mari provocari privind automatizarea.

Intrucat companiile se bazeaza din ce in ce mai mult pe modele globale de furnizare a serviciilor pentru a oferi mai multa valoare la costuri mai reduse, acestea investesc in capacitatile strategice ale centrelor de servicii suport, cu accent pe competentele profesionale ale angajatilor si pe noile modalitati de lucru, si valorifica transformarea digitala pentru a obtine avantaje competitive. Romania este una din principalele destinatii pentru centrele de servicii suport din Europa Centrala si de Est. Sectorul IT, datorita dezvoltarii din ultimii ani, a devenit un factor de atractivitate pentru industriile auto, aerospatiala, chimica, pentru agricultura si multe altele”, a declarat John Ploem, Partener, Delivery Center Enabling Services, Deloitte Romania.

Din perspectiva globala, India ramane destinatia preferata pentru infiintarea unor centre de servicii suport pentru cele mai multe domenii (bunuri de larg consum, energie, servicii financiare, telecomunicatii etc.), fiind urmata de SUA. Desi nu se afla pe primele pozitii, Portugalia si Lituania continua sa beneficieze de atentie si sa isi asigure investitii in domeniul serviciilor globale de afaceri. Columbia, clasata in top zece in 2019, este in continuare atractiva, dar a iesit din top in 2021.

In plus, din studiu mai reiese faptul ca cele mai multe organizatii sustin ca standardizarea si eficientizarea proceselor reprezinta principalul lor obiectiv strategic pentru investitiile in domeniul SSC-urilor in 2021, iar 78% l-au atins. Pe locurile imediat urmatoare se afla reducerea costurilor (principala prioritate in 2019) si cresterea valorii afacerii, care raman beneficii imediate si concrete ale infiintarii unui centru de servicii suport. Dintre organizatiile care au identificat reducerea costurilor ca obiectiv al acestor investitii, 88% si-au atins tinta.

Inca din 1999, Deloitte deruleaza astfel de sondaje din doi in doi ani pentru a intelege modul in care centrele de servicii suport valorifica practicile si tendintele de management cu scopul de a aborda provocarile de afaceri astfel incat sa raspunda cat mai bine cerintelor clientilor.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 330.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a 2.000 de profesionisti.

Pentru a afla mai multe despre reteaua globala a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL
   Update cookies preferences