loader
Serviciile de piata prestate intreprinderilor au inregistrat afaceri cu 10,7% mai mari, in primele patru luni (INS)

Serviciile de piata prestate intreprinderilor au inregistrat afaceri cu 10,7% mai mari, in primele patru luni (INS)

Potrivit sursei citate, in acest an (aprilie vs martie), afacerile din serviciile de piata prestate intreprinderilor au crescut cu 0,4%, ca serie bruta, respectiv cu 3,4% ca serie ajustata – citeaza AGERPRES

Afacerile din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor s-au majorat, ca serie bruta, cu 10,7% in primele patru luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2020, arata datele publicate, vineri 18, de Institutul National de Statistica (INS).

Conform statisticii oficiale, in perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2021, cresterea cifrei de afaceri ca serie bruta s-a datorat activitatilor de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+20,7%), activitatilor de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+18,3%), altor servicii furnizate in principal intreprinderilor (+10%), activitatilor de transporturi (+8,9%) si activitatilor de comunicatii (+6%).

Sursa: www.insse.ro

In acelasi interval analizat, fata de primele patru luni din anul anterior, in termeni nominali, afacerile din serviciile de piata prestate, in principal, intreprinderilor ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate au crescut pe ansamblu cu 9%.

La nivelul lunii aprilie din acest an, comparativ cu aprilie 2020, serviciile de piata prestate au consemnat o cifra de afaceri in crestere cu 34,4%, ca serie bruta, ca urmare a rezultatelor pozitive din activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (+55,9%), activitatile de transporturi (+47,2%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+34,6%), activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (+23,4%) si activitatile de comunicatii (+11,1%).

Totodata, raportat la acelasi interval de referinta, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate, in principal, intreprinderilor ca serie ajustata a inregistrat un salt de 31,9%.

Potrivit sursei citate, in acest an (aprilie vs martie), afacerile din serviciile de piata prestate intreprinderilor au crescut cu 0,4%, ca serie bruta, respectiv cu 3,4% ca serie ajustata.

Ca serie bruta, afacerile din serviciile furnizate in principal intreprinderilor s-au majorat cu +6,6%. Pe de lata parte, scaderi au inregistrat activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei (-8,2%), activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune; difuzare si transmitere de programe (-3,1%), activitatile de transporturi (-2,1%) si activitatile de comunicatii (-2%). AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivascu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES