loader
Studiu Accenture: Doar 37% dintre companii realizeaza valoarea maxima din investitiile lor in cloud

Studiu Accenture: Doar 37% dintre companii realizeaza valoarea maxima din investitiile lor in cloud

Una din patru companii se confrunta cu complicatii neasteptate atunci cand migreaza in cloud

In ciuda eforturilor concentrate de ani de zile, doar 37% dintre companii reusesc sa realizeze valoarea maxima asteptata din investitiile lor in cloud, o crestere de doar 2%, fata de acum doi ani, conform celui mai recent studiu Accenture.

Raportul, intitulat „Sky High Hopes: Navigating the Barriers to Maximize Cloud Value”, are la baza un sondaj efectuat printre 750 de profesionisti in afaceri si IT din 11 industrii si 17 tari.

Desi realizarea valorii nu a fost niciodata mai importanta, doar 45% dintre liderii de business si IT au declarat ca sunt „foarte multumiti” de rezultatele lor in cloud, cu 1% in plus fata de 2018. Mai mult, doar 29% sunt complet increzatori ca initiativele organizatiei lor in materie de migrare in cloud vor oferi valoarea asteptata la momentul preconizat.

Raportul Accenture subliniaza ca, atunci cand companiile au folosit mai mult tehnologiile cloud, au obtinut rezultate semnificativ mai bune. 46% dintre cei care au adoptat serviciile cloud la un nivel ridicat au declarat ca si-au atins pe deplin obiectivele in materie de cloud, comparativ cu 36% dintre cei care au adoptat serviciile cloud la un nivel mediu si 28% dintre cei care au adoptat serviciile cloud la un nivel scazut.

Companiile recunosc ca au nevoie de tehnologii cloud care sa contribuie la atenuarea provocarilor majore cu care se confrunta. Conform raportului, 80% dintre directori considera acum cloud-ul ca un mijloc de atenuare a incertitudinii si de reducere a riscului. In plus, 87% considera cloud-ul ca fiind o componenta critica a strategiei lor pentru atingerea obiectivelor lor de sustenabilitate corporativa.

Transformarea bazata pe cloud ofera companiilor cel mai puternic mod de a-si reinventa afacerile, de a valorifica expertiza si creativitatea oamenilor lor, de a-si spori eforturile de sustenabilitate si de a genera valoare pentru partile interesate”, a declarat Karthik Narain, lider global, Accenture Cloud First. „Dar realitatea este ca nu fiecare companie deblocheaza intreaga valoare potentiala a cloud-ului. De fapt, cel mai nou raport al nostru arata o imbunatatire surprinzator de mica, in doi ani, a rentabilitatii initiativelor cloud ale companiilor, sugerand ca este necesara o abordare mai atenta si mai holistica. Concurenta in epoca COVID-19 si nu numai necesita ca firmele sa implementeze o strategie cloud-first, in care fiecare element al afacerii lor sa valorifice puterea cloud-ului chiar acum.”

Raportul identifica, de asemenea, potentialele obstacole pentru companii atunci cand vine vorba de planurile lor in domeniul cloud si de atingerea obiectivelor. „Lipsa competentelor” a fost inclusa cel mai frecvent in primele trei obstacole percepute de directorii executivi (54%). „Riscul de securitate si conformitate” a fost predominant in randul tuturor respondentilor (46%), urmat de „infrastructura invechita si extinderea aplicatiilor” si „nealinierea intre IT si companie” (ambele la 40%).

Studiul arata, de asemenea, ca directorii executivi au asteptari semnificativ diferite asupra rezultatelor investitiilor in cloud fata de colegii lor din management: 54% dintre directorii executivi sunt complet increzatori in capacitatea organizatiilor lor de a furniza initiative cloud cu valoarea asteptata la momentul asteptat, fata de 34% dintre directorii IT (CIO) si doar 28% dintre directorii financiari (CFO).

Rezultatele studiului nostru releva aspectele complexe ale unei migrari de succes catre cloud, migrare care sa genereze si valoarea anticipata. Vestea buna este ca, adoptand o abordare riguroasa, centrata pe rezultate, pentru conceperea unei strategii cloud personalizate, parteneriatul cu expertii potriviti si abordarea provocarilor din afara tehnologiei in sine, cum ar fi managementul schimbarii fortei de munca, companiile pot obtine rezultatele si rentabilitatea investitiei pe care le cauta”, a adaugat Narain.

Pentru a extrage intreaga valoare comerciala a tehnologiilor cloud, Accenture recomanda organizatiilor sa adopte moduri fundamental noi de lucru, trecand la noi modele de operare si dezvoltand noi roluri si abilitati. Patru domenii cheie pe care companiile trebuie sa le abordeze includ:

1. Focus pe valoarea de business: dezvoltati o strategie optima de cloud ancorata in nevoi de business pentru a identifica oportunitatile de optimizare a costurilor.

2. Managementul schimbarii fortei de munca si a culturii: implementati programe de pregatire a talentelor si noi modele de operare pentru a dezvolta cultura, transformand modul in care oamenii lucreaza si activitatea pe care o desfasoara pentru a raspunde nevoilor in schimbare rapida.

3. Date si AI: deblocati date si informatii blocate in sisteme invechite cu puterea modelelor de date cloud.

4. Parteneriate de succes: valorificati abilitatile si experienta partenerilor corespunzatori pentru a va spori propriile capacitati. Serviciile gestionate in cloud reprezinta adesea o optiune pentru companiile care doresc sa acceseze competentele potrivite, mentinand in acelasi timp eficienta din punctul de vedere al costurilor.

Noua cercetare Accenture vine la scurt timp dupa formarea diviziei Accenture Cloud First, care ofera intreaga gama de servicii cloud pentru a ajuta clientii din fiecare industrie sa devina companii „cloud-first”, astfel incat sa isi poata accelera transformarea digitala, sa inoveze mai repede si sa creeze o valoare diferentiata, durabila. Cu ajutorul a 70.000 de profesionisti in cloud si o investitie de 3 miliarde de dolari in urmatorii trei ani, reunim o profunzime si o latime de neegalat de experienta si abilitati in cloud, solutii cloud din industrie, capacitati ale partenerilor ecosistemici si active care ii ajuta pe clienti sa realizeze o valoare mai mare din cloud la viteza si scara. Vizitati-ne la www.accenture.com/cloud

Despre Accenture

Accenture este o companie globala de servicii profesionale cu capabilitati de top in domeniul digital, cloud si securitate. Combinand experienta fara egal si abilitatile specializate in peste 40 de industrii, oferim servicii de strategie si consultanta, servicii interactive, tehnologie si operatiuni - toate bazate pe cea mai mare retea din lume de centre de tehnologie avansata si operatiuni inteligente. Cei 506.000 de angajati indeplinesc promisiunea tehnologiei si a ingeniozitatii umane in fiecare zi, deservind clientii din peste 120 de tari. Imbratisam puterea schimbarii pentru a crea valoare si succes comun pentru clientii nostri, oameni, actionari, parteneri si comunitati. Vizitati-ne la www.accenture.com.

Autori

foto
ACCENTURE CENTRAL EUROPE B.V AMSTERDAM OLANDA SUCURSALA BUCURESTI