China se mentine pe primul loc, pentru a treia oara consecutiv, in clasamentul bianual al celor mai atractive 40 de piete din lume pentru investitii in energie regenerabila, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).
Statele Unite si Germania au depasit India, care coboara de pe locul al doilea pe pozitia a patra. Regatul Unit si Olanda au avansat semnificativ in cadrul acestui index - pe pozitia a saptea, respectiv a noua, in timp ce Taiwan reintra in clasamentul celor 40 de tari.
“Spre deosebire de Polonia, care a aparut recent pe pozitia 36 in clasament, datorita intentiilor guvernului de a modifica conditiile de sprijin pentru energiile regenerabile, Romania nu mai apare in acest clasament de ceva vreme. Noua strategie energetica ar trebui sa clarifice planurile guvernului cu privire la cota de regenerabile pentru Romania la orizontul anului 2030, prin prisma celor mai recente decizii la nivelul UE, dar si prin prisma necesitatilor din zona rurala unde biomasa este folosita intensiv.
Apar in Romania proiecte noi, care se bazeaza pe tehnologii avansate, in special in domeniul energiei eoliene, care, aparent, nu vor mai avea nevoie de scheme de sprijin datorita productivitatii crescute si costului scazut al energiei electrice produse. Combinate cu solutii de stocare a energiei electrice, aceste proiecte ar deveni competitori redutabili pe piata romaneasca angro. Apar solutii de finantare inovative, de tip leasing de proiect, (nu de echipamente). ANRE face declaratii privind scheme noi de sprijin pentru solutiile locale de mica putere. Publicul este atras de notiunea de „cosumator activ” (prosumer ). Se acumuleaza incet o masa critica ce va genera in curand o noua inflorire in sectorul energiilor regenerabile in Romania”, spune Valeriu Binig, Partener EY Romania.
A 51-a editie a RECAI evidentiaza tendinta cresterii protectionismului in intregul sector al energiei regenerabile. Obiectivul Indiei de a atinge tinta de 100GW din energie solara pana in 2022 pare din ce in ce mai greu de atins, in contextul ingrijorarilor investitorilor cauzate de amenintarea impunerii unor tarife vamale de 70% pentru importul de panouri solare si de preturile mici oferite pentru energia electrica. Iar in luna ianuarie a acestui an, Statele Unite au impus tarife vamale de 30% asupra importurilor de celule si module fotovoltaice solare.
Cu toate acestea, RECAI evidentiaza flexibilitatea pietei americane, care urca de pe locul al treilea pe locul al doilea, datorita faptului ca tarifele vamale impuse echipamentelor solare sunt in mare parte amortizate, iar proiectele de energie eoliana nu intra sub incidenta taierilor de subventii impuse de recent adoptata lege privind reforma fiscala din SUA.
„Cresterea ratelor dobanzilor va majora probabil costul capitalului ieftin subscris care a sustinut spectaculoasa dezvoltare a capacitatii de energie regenerabila din ultimii ani. Subventiile guvernamentale pentru energie verde se reduc in toata lumea, iar investitorii anticipeaza o perioada mai dificila pentru dezvoltatorii de proiecte. Totusi, miscarile din clasament sugereaza ca aceste evolutii sunt doar obstacole temporare, deoarece sectorul energiei regenerabile continua sa se maturizeze, iar pietele se dezvolta”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance si redactorul-sef al RECAI.
In pofida unei scaderi semnificative a investitiilor in energie regenerabila in 2017, Regatul Unit urca trei locuri - pe pozitia a saptea, datorita adaptarii pietei la eliminarea subventiilor pentru instalatiile fotovoltaice solare, a proiectelor eoliene pe uscat si a demersurilor de retehnologizare a vechilor ferme eoliene.
Extinderea rapida a surselor de energie regenerabila a facut ca Olanda sa urce pe a noua pozitie de pe locul al 15-lea din precedentul clasament, publicat in octombrie 2017. Ofertele recente pentru ferme eoliene offshore nesubventionate si o piata a instalatiilor fotovoltaice solare in crestere au avut un impact puternic asupra acestui sector, in contextul in care autoritatile se straduiesc sa atinga obiectivul impus la nivelul Uniunii Europene de a avea surse de energie regenerabila in proportie de 14% pana in 2020.
Taiwan reintra in clasament pe pozitia a 31-a, prima data dupa doi ani, in timp ce autoritatile si-au anuntat intentia de a renunta la energia nucleara si au luat masuri pentru cresterea la 20% a procentului energiei regenerabile pana in 2025 - concentrandu-se asupra proiectelor eoliene offshore.
„Actualul climat economic a impus o atentie permanenta asupra costurilor, iar acest demers a generat o scadere de la an la an a costurilor globale ale electricitatii din surse regenerabile. In acest context, la care se adauga reducerea costurilor tehnologiei de stocare a energiei in baterii, anticipam continuarea cresterii rapide a sectorului energiei regenerabile in urmatorii ani”, a declarat Ben Warren.
Cel mai recent raport RECAI analizeaza, de asemenea, tendinta identificata in randul multora dintre cele mai mari companii de petrol si gaze din lume, de a realiza tot mai multe investitii de amploare in producerea de energie cu amprenta de carbon redusa. Dar, desi raportul indica ingrijorarile privind schimbarile climatice si dezvoltarea industriei automobilelor electrice drept factori incurajatori pentru ambitiile pe termen lung de a investi in energia regenerabila, ritmul tranzitiei in randul marilor consumatori de petrol ramane incert.
Clasamentul complet al celor 40 de piete si pentru alte detalii privind impactul tehnologiei blockchain asupra energiei regenerabile, precum si pentru o analiza aprofundata a sectorului in Australia, Polonia si Egipt, vizitati ey.com/recai.