loader
Sponsorizari in 2022: Companiile inca au timp sa ia decizii pentru a beneficia de modificarile mai avantajoase ale legislatiei

Sponsorizari in 2022: Companiile inca au timp sa ia decizii pentru a beneficia de modificarile mai avantajoase ale legislatiei

Autori: Camelia Nita, Director - Miruna Lungu, Senior Manager - Alin Dumitriu, Manager

Preocuparea in crestere a companiilor pentru un viitor sustenabil si pentru indeplinirea obiectivelor de responsabilitate sociala sub umbrela ESG (Environmental, Social, Governance) este sustinuta de  instrumente fiscale care pot fi utilizate pentru  a aduce contributii mai mari prin sponsorizarea unor cauze sociale sau de mediu.

Avand in vedere ca a mai ramas putin pana la finalul anului 2022, este important de retinut ca unele companii au inca posibilitatea sa redirectioneze pentru sponsorizari, in acest an, maxim 20% din impozitul platit pentru anul 2021 sau sa acorde sponsorizari in mod direct din bugetul anului 2022.

Redirectionare si sponsorizare directa

Fata de anii anteriori, acum companiile pot efectua sponsorizari si/sau acte de mecenat si/sau sa acorde burse private optand pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit/pe veniturile microintreprinderii prin intermediul unei cereri catre ANAF, nu numai prin acordare directa catre beneficiari ca pana acum.

Principalul avantaj in cazul redirectionarii impozitului platit este ca sumele acordate ca sponsorizari nu mai afecteaza indicatorii financiari (e.g. EBITDA), lucru imposibil in trecut. Astfel, nefiind implicate costuri suplimentare directe, aprobarile interne necesare la nivelul companiilor multinationale ar putea fi obtinute mult mai usor.

Desi dispozitiile Legii 322/2021 nu fac referire in mod expres la anul 2021, exista argumente ca se poate face redirectionarea si din impozitul pe profit, respectiv impozitul pe veniturile microintreprinderilor, aferent anului 2021.

Care este limita anuala pentru sponsorizari si ce sume se pot reporta

Limitele anuale prevazute de legislatia fiscala pentru acordarea de sponsorizari, fie in mod direct, fie prin redirectionare sunt: valoarea minima dintre: 0,75% la cifra de afaceri sau 20% la impozitul pe profit datorat, respectiv 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat.

Redirectionarea impozitului platit se poate efectua doar in limitele anuale mentionate anterior din care se scade valoarea sponsorizarilor din anul curent si cele reportate.

Odata cu introducerea optiunii de redirectionare a impozitului platit (prima zi a anului fiscal 2022-2023, calendaristic sau modificat) a fost exclusa posibilitatea reportarii sponsorizarilor acordate peste limitele anuale efectuate dupa data respectiva. Doar sponsorizarile acordate pana la finalul anului fiscal 2021-2022 si neutilizate se mai pot reporta fara a depasi anul 2028, potrivit reglementarilor in vigoare la data efectuarii acelor sponsorizari.

Din perspectiva documentara, incheierea contractelor de sponsorizare in conformitate cu Legea Sponsorizarii (L32/1994) ramane obligatorie in aplicarea prevederilor fiscale atat pentru acordarea de sponsorizari prin mecanismul de redirectionare a impozitului platit in anul anterior, cat si pentru sponsorizarile directe (exceptie facand sponsorizarile acordate catre UNICEF si alte organizatii internationale specifice). De asemenea, in cazul sponsorizarilor directe, sunt necesare si celelalte documente justificative cum ar fi dovada platii/procese verbale de predare-primire, etc.

Ordinul ANAF 1679/2022 stabileste procedura de redirectionare a impozitului (in limitele stabilite de lege) prin formularul D177. Societatile trebuie sa depuna electronic formularul D177 in termen de 6 luni de la depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit/declaratia de impozit pentru trimestrul IV in cazul microintreprinderilor.

Virarea sumelor de catre unitatile de trezorerie se va face in maxim 45 de zile de la data depunerii formularului D177, perioada in care administratia fiscala analizeaza conditiile de eligibilitate, cum ar fi daca beneficiarii sponsorizarilor sunt inregistrati in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale sau daca societatile au stinse debitele reprezentand impozitul pe profit/impozitul pe venitul microintreprinderilor.

Prin OUG 168/2022 au fost aduse noi clarificari. Mai exact, in situatia in care dupa depunerea D177, impozitul declarat se rectifica in sensul diminuarii, iar companiile au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata conform legii, vor datora catre autoritati diferenta de impozit redirectionata in plus.

Concluzionand, modificarile recente ale legislatiei creeaza conditii mai favorabile pentru companii de a efectua sponsorizari, chiar daca unele prevederi necesita inca clarificari si explicatii suplimentare.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL