loader
BestJobs: Mos Craciun afectat de inflatie

BestJobs: Mos Craciun afectat de inflatie

Angajatii romani aloca in 2022 un buget cu 40% mai mic decat anul trecut pentru cadourile de sarbatori si petrec Revelionul „pe economie”

Inflatia afecteaza planurile si bugetele romanilor pentru cadourile de sarbatori. Potrivit celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs, angajatii romani aloca un buget cu 40% mai mic decat anul trecut pentru cadourile pe care au in plan sa le daruiasca de Craciun prietenilor si familiei. Mai exact, 52% spun ca au alocat pentru acest Craciun o suma de bani de cel mult 300 lei, in timp ce mai mult de jumatate planificau in 2021 sa aloce cel mult 500 de lei. In plus, 26% vor aloca intre 301 si 500 lei, 12% daruiesc in valoare de 501-1000 de lei, iar 10% nu au in plan sa cumpere deloc cadouri anul acesta.

In ceea ce priveste traditiile de Craciun la job, doar 40% au declarat ca mai organizeaza Secret Santa. Dintre acestia, 51% aloca un buget de cel mult 100 de lei pentru aceasta ocazie, 23% planuiesc chiar un buget mai mare, iar 27% nu vor depasi suma de 50 de lei.

Desi nici anul acesta nu lipsesc cadourile precum canile cu tema de Craciun, puloverele calduroase de Craciun, sosetele, cosmeticele si obiectele personalizate, dintre cei care vor face cadouri colegilor/ sefilor anul acesta, 17% vor oferi carti, 15% obiecte de decor de Craciun si tot 15% dulciuri, in timp ce 13% vor face cadou ceva cat mai practic si util.

Cei mai multi angajati romani petrec Craciunul si Revelionul in familie

Craciunul ramane sarbatoarea care reuneste membrii familiei, 75% dintre respondentii la sondajul BestJobs spunand ca vor petrece astfel. Tot asa vor petrece si 42% dintre romani noaptea dintre ani, in timp ce 12% au in plan petrecere alaturi de prieteni, 13% doar cu partenerul/a, iar alti 14% inca nu si-au rezervat nimic.

Daca anul trecut, bugetul celor mai multi dintre respondenti pentru cadourile de Craciun si petrecerea de Revelion era de cel mult 500 de lei pentru fiecare, in prezent, aproape 38% declara ca vor avea un buget de sub 300 lei disponibil pentru petrecerea de Revelion, in timp ce procentul persoanelor care nu vor cheltui nimic pentru acest eveniment este de 16%.

Sondajul BestJobs a fost efectuat in perioada 20 noiembrie – 10 decembrie, pe un esantion de 1.049 de utilizatori de internet.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs se implica permanent in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 35.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare sau specialisti in dezvoltare profesionala si personala (coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti).

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA