loader
Sondaj PwC: Companiile se asteapta la simplificarea controalelor fiscale  dupa implementarea RO e-factura care devine obligatorie din 2024 in relatiile B2B

Sondaj PwC: Companiile se asteapta la simplificarea controalelor fiscale dupa implementarea RO e-factura care devine obligatorie din 2024 in relatiile B2B

Companiile estimeaza ca facturarea electronica va aduce si alte beneficii, cum ar fi reducerea fraudei TVA la nivel national, cat si in cadrul Uniunii Europene si va conduce la eficientizarea procesului de colectare a taxelor

Majoritatea companiilor respondente in cadrul unui sondaj realizat de PwC Romania se asteapta la simplificarea controalelor fiscale dupa ce va fi implementata facturarea electronica in relatia dintre companii (B2B) care devine obligatorie din 2024.

Astfel, 85% dintre cei care au raspuns cred ca RO e-Factura va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentara al ANAF, respectiv a controalelor la distanta, de tip desk – audit, iar 56% spun ca vor fi reduse solicitarile echipelor de control in timpul inspectiei fiscale.

In plus, companiile estimeaza ca facturarea electronica va aduce si alte beneficii, cum ar fi reducerea fraudei TVA la nivel national, cat si in cadrul Uniunii Europene si va conduce la eficientizarea procesului de colectare a taxelor (54% dintre respondenti) sau la diminuarea vulnerabilitatilor vechiului sistem de facturare in cadrul companiilor: erori umane, volume si costuri mari de arhivare (35% dintre respondenti).

Obligativitatea facturarii electronice este una dintre masurile incluse in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), pentru cresterea gradului de conformare a contribuabililor, precum si descurajarea tentativelor de frauda. Datele transmise de autoritatile romane Comisiei Europene arata ca extinderea obligatiei de e-facturare in relatia dintre companii va reduce decalajul de TVA cu cel putin 5 puncte procentuale pana in 2026, fata de nivelul inregistrat in 2019. Astfel, estimarea autoritatilor este ca masura va duce la o crestere a colectarii TVA si a impozitelor directe de cel putin 1,5 miliarde de euro. Avand in vedere ca bugetul de stat continua sa inregistreze dezechilibre mari si ca guvernul cauta solutii de consolidare fiscala, masurile de digitalizare si reforma a ANAF sunt cele care vor aduce beneficii reale pe termen lung pentru contribuabilii corecti”, a declarat Daniel Anghel, Partener si Liderul Departamentului de servicii fiscale si juridice al PwC Romania.

Cum decurge implementarea e-factura?

Conform sondajului, 58%, dintre companiile respondente au inceput pregatirea pentru implementarea RO e-Factura, dar dintre acestea 40% se afla in stadiul de analiza generala a datelor obligatorii.

Pana acum 17,5% au finalizat implementarea, instalarea si testarea unei solutii, iar 22% nu au facut niciun demers.

Companiile din Romania trebuie sa-si adapteze sistemele interne pentru a emite facturile electronice si a le transmite prin RO e-Factura. Acest proces ar presupune o serie de analize interne, modificari de ordin tehnic, alocarea de resurse umane, dezvoltarea sau contractarea unor aplicatii, precum si de resurse financiare suplimentare. Imposibilitatea emiterii facturilor electronice in conformitate cu noua obligatie ar putea afecta procesele interne ale companiei, precum si relatia comerciala dintre parteneri, avand in vedere ca pot exista parteneri care ar putea refuza plata unei facturi daca aceasta nu a fost emisa si transmisa prin RO e-Factura”, a explicat Inge Abdulcair, Director Taxe, PwC Romania.

Principalele motive care conduc la intarzierea finalizarii procesului de implementare a e-Factura sunt, potrivit respondentilor: timpul necesar pentru adaptarea sistemului ERP si stabilirea regulilor de transformare a datelor (66%) si lipsa unor explicatii clare din partea autoritatilor privind obligativitatea RO e-Factura (43%).

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronica“ a fost demarat in luna martie 2020 de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala si va fi implementat etapizat, fiind initial obligatoriu pentru operatorii economici in relatia cu autoritatile contractante ale statului, B2G (business to government), ulterior devenind obligatorie si in contractele incheiate in relatia B2B (business to business), in masura in care acestea au ca obiect produse cu risc fiscal ridicat.

De la 1 ianuarie 2024, este obligatorie raportarea facturilor electronice pentru toate tranzactiile dintre companii, business to business (B2B).

Sondajul PwC Romania efectuat in septembrie 2023 a fost completat de 104 companii, marea majoritate fiind mari contribuabili la bugetul de stat.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 152 de tari cu mai mult de 328.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2023 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL