loader
Sondaj PwC: 82% dintre companii sunt familiarizate cu noua raportare SAF-T la ANAF, dar 42% nu s-au pregatit inca

Sondaj PwC: 82% dintre companii sunt familiarizate cu noua raportare SAF-T la ANAF, dar 42% nu s-au pregatit inca

Principalul rol al fisierului SAF-T este de a standardiza transferul de informatii intre administratiile fiscale si contribuabili

Majoritatea companiilor (82%) respondente la un sondaj realizat de PwC Romania sunt familiarizate cu noua raportare privind fisierul standard de control fiscal (SAF-T), desi au inca neclaritati, si doar 8% au precizat ca stiu exact ce au de facut conform noilor prevederi legale.

Desi obligatia va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2022 pentru unii contribuabili, 42% dintre respondenti spun ca nu au facut niciun demers pentru noua raportare, in timp ce 22% au aratat ca se afla in proces de identificare a unei solutii IT, iar alti 22% ca au discutat cu diversi consultanti.

Principalul rol al fisierului SAF-T este de a standardiza transferul de informatii intre administratiile fiscale si contribuabili, iar experienta altor state membre ne arata ca adoptarea acestei raportari va aduce numeroase beneficii atat companiilor, cat si administratiei fiscale, precum: reducerea timpului aferent efectuarii inspectiilor fiscale, inclusiv al rambursarilor de TVA, eliminarea inechitatilor privind abordarea in cadrul controalelor fiscale, prin adoptarea unor proceduri mai transparente sau descurajarea concurentei neloiale pe piata. Prin implementarea SAF-T, Romania va face un pas important in programul de modernizare si de digitalizare a ANAF, necesar pentru imbunatatirea capacitatii de colectare a TVA si a celorlalte taxe si impozite”, a declarat Daniel Anghel, Partener si Lider al Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

                                        

In ceea ce priveste calendarul pregatirii pentru implementare, 14% dintre companiile respondente spun ca vor fi gata sa depuna fisierul pana pe 28 februarie 2022, in timp ce 39% il vor putea depune pana la 31 iulie 2022, 31% dupa 1 august anul viitor si 16% in 2023.

Doua treimi dintre respondenti au aratat ca motivele pentru pregatirea insuficienta in vederea respectarii termenului legal de depunere SAF-T este timpul necesar pentru adaptarea sistemelor ERP. Alte cauze ale intarzierii il reprezinta faptul ca informatiile cerute de SAF-T se afla in diverse sisteme, nu doar in sistemele ERP, sau lipsa unor explicatii clare privind structura fisierului de raportare. Pentru a putea demara noua raportare, companiile trebuie sa identifice in sistemele proprii elemente obligatorii solicitate prin acest fisier, sa-si alinieze datele la cerintele SAF-T si sa pregateasca fisierele pe structura si formatul solicitate de ANAF”, a aratat Anca Macovei, Director, Tax Technology, PwC Romania.

                                       

Fisierul standard de control fiscal (SAF-T) devine obligatoriu de anul viitor, insa etapizat si diferit in functie de categoria din care fac parte contribuabilii. ANAF a publicat ordinul 1783/2021 pentru implementarea SAF-T care contine: natura informatiilor care trebuie declarate, modelul de raportare, procedura, conditiile, termenele si datele de transmitere.

Mai multe detalii despre raportarea SAF-T aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL