loader
Vienna Insurance Group raporteaza rezultate foarte bune dupa primele trei trimestre din 2021

Vienna Insurance Group raporteaza rezultate foarte bune dupa primele trei trimestre din 2021

Profit net in crestere cu aprox. 54% si crestere a profitului pe actiune la 2,86 euro

• Volumul primelor a crescut cu 5,1%, la 8,4 miliarde de euro

• Profitul inainte de impozitare a crescut cu 41,2%, la 376 milioane de euro

• Rata combinata s-a imbunatatit cu 0,9 puncte procentuale, la 95,2%

Vienna Insurance Group a inregistrat o imbunatatire semnificativa a tuturor indicatorilor cheie in primele trei trimestre ale anului 2021 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatele sunt totodata mai bune decat cele obtinute in 2019, inainte de pandemie. Astfel, de la inceputul anului, Grupul a inregistrat constant o performanta pozitiva. 

 "Din pacate ne confruntam inca la nivel global cu pandemia, care continua sa aiba un impact semnificativ asupra vietii economice si sociale pe pietele unde activam. Am reusit sa gestionam cu succes evolutiile din domeniul asigurarilor datorita pozitionarii diversificate si masurilor prompte luate la nivel local. Grupul continua sa ofere siguranta si stabilitate chiar si in circumstante dificile. Totodata, in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) economia a avut o evolutie mai buna decat indicau prognozele in urma cu cateva luni. De aceea suntem foarte increzatori ca ne vom atinge tintele pentru 2021 si ca vom depasi volumul de prime preconizat de 10,4 miliarde de euro", a spus Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group, evidentiind rezultatele preliminare pozitive.

Crestere a primelor la 8,391 miliarde de euro

Volumul primelor a crescut cu 5,1%, la 8,391 miliarde de euro. Ca si in trimestrele anterioare, toate liniile de business, cu exceptia asigurarilor de viata cu prima unica, au consemnat o crestere consistenta. In special segmentul asigurarilor de proprietati si raspunderi a avut o evolutie semnificativa, crescand cu 7,4%, pana la 4,1 miliarde de euro. Segmentul corporate, ce a consemnat o majorare a volumului primelor cu 13%, pana la 1,1 miliarde de euro, a avut o contributie importanta la aceasta evolutie favorabila. In conditii dificile de piata, am valorificat experienta si strategia centrata pe client pentru a ne consolida pozitia de lider in Austria si pe aceea de cel mai mare asigurator al sectorului industrial in ECE. Asigurarile de viata cu prima regulata au crescut cu 2,8%, la 2 miliarde de euro; asigurarile RCA au crescut cu 4,9%, la 1,2 miliarde de euro, iar asigurarile Casco au avut o evolutie imbucuratoare crescand cu 8,6%, pana la 1,1 miliarde de euro. Pandemia a dus la o mai buna constientizare a importantei sanatatii si a constituirii de economii. Acest aspect s-a reflectat pozitiv in nivelul primelor asigurarilor de sanatate, care s-a situat la 545,2 milioane de euro, in crestere cu 4,5%. Conform strategiei, asigurarile de viata cu prima unica au continuat sa scada, cu 2,9%, pana la 661,7 milioane de euro. Cele mai mari cresteri de prime au fost consemnate pe pietele din Republica Ceha, Polonia si Romania.

Profit inainte de impozitare de 376,1 milioane de euro

Situat la 376,1 milioane de euro, profitul inainte de impozitare a crescut semnificativ, cu aproximativ 41,2%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Profitul dupa impozitare si plata intereselor minoritare a crescut de asemenea semnificativ (+56.9%). La 30 septembrie 2021, acesta se situa la 274,6 milioane de euro.

Alti indicatori financiari cheie 

Rezultatul financiar (inclusiv rezultatele companiilor consolidate prin punere in echivalenta) a crescut de asemenea, cu 3,5%, pana la 530,7 milioane de euro. Rata de rentabilitate a capitalului inainte de impozitare s-a imbunatatit de la 8,1% la 10,8%. Investitiile, incluzand numerarul si echivalentele de numerar, s-au situat la 37,5 miliarde de euro la 30 septembrie 2021. Profitul pe actiune (anualizat) a crescut de la 1,82 euro la 2,86 euro in perioada analizata (+56,9%).

Rata combinata de 95,2%

Rata combinata a Grupului, de 95,2%, s-a imbunatatit cu 0,9 puncte procentuale in raport cu anul trecut. Anul acesta, impactul despagubirilor generate de conditiile meteo nefavorabile a fost compensat de programul amplu de reasigurare si de efectele pozitive ale masurilor strategice implementate in cadrul Agendei 2020. 

Perspective pentru 2021

Institutul din Viena pentru Studii Economice Internationale (Vienna Institute for International Economic Studies - wiiw) estimeaza o crestere economica de 5,4% pentru ECE in 2021, semnificativ mai mare decat prognoza de 4,8% pentru zona euro. Aceasta indica faptul ca regiunea ECE isi revine mai rapid decat s-a estimat pe parcursul anului 2021. In ceea ce priveste cresterea economica, regiunea a revenit, in medie, la nivelurile pre-criza. Pornind de la aceste premise, Grupul anticipeaza ca tintele stabilite pentru 2021 vor fi atinse, iar volumul preconizat de prime de circa 10,4 miliarde de euro cel mai probabil va fi usor depasit. Se confirma estimarea de profit inainte de impozitare intre 450 de milioane de de euro si 500 de milioane de euro. Rata combinata este de asteptat sa se mentina in jurul a 95%.

Informatii despre sistemul raportare

Cifrele trimestriale privind activele nete, pozitia financiara si rezultatele operationale pentru trimestrele intai si al treilea sunt elaborate in concordanta cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS). Totusi, rapoartele pentru trimestrele intai si al treilea nu reprezinta rapoarte interimare in concordanta cu standardele internationale de contabilitate IAS 34.

Stirile destinate investitorilor si prezentarile de rezultate sunt disponibile la www.vig.com/events.

Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) este principalul grup de asigurari atat in Austria, cat si in intreaga regiune a Europei Centrale si de Est (ECE). Grupul are o traditie indelungata, branduri puternice si o relatie apropiata cu clientii, si este format din aproximativ 50 de companii din 30 de tari. Cei peste 25.000 de angajati ai Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) au grija de nevoile de zi cu zi ale celor peste 22 de milioane de clienti. Actiunile VIG sunt cotate la Bursa de Valori din Viena din 1994. Compania beneficiaza de rating A+ cu perspectiva stabila din partea reputatei agentii internationale de rating Standard & Poor's. Acesta este cel mai bun rating al unei companii din indicele ATX, principalul indice al Bursei de Valori din Viena. Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) colaboreaza indeaproape cu Erste Group, cea mai mare banca de retail din Europa Centrala si de Est.

Autori

foto
VIENNA INSURANCE GROUP AG