Majoritatea companiilor din Romania au initiat procesul de transformare digitala a departamentului juridic, apeland in principal la dezvoltarea interna de solutii tehnologice, releva un sondaj realizat de D&B David si Baias, societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania. Doar 14% dintre companiile intervievate nu au implementat inca astfel de initiative, procent similar cu media inregistrata la nivelul Europei Centrale si de Est (ECE).
Tehnologia este perceputa ca un factor cheie de imbunatatire a activitatii juridice, de la automatizarea documentelor si managementul contractelor, pana la gestionarea conformitatii, a proiectelor si a litigiilor, fiind mentionata de 64% dintre respondenti.
”Domeniul juridic, perceput adesea ca unul conservator, se afla la inceputul unei transformari digitale profunde. Adoptarea tehnologiilor emergente, in special a inteligentei artificiale, nu mai este o optiune, ci o necesitate pentru a ramane relevant in peisajul juridic dinamic de astazi. Sarcini complexe si consumatoare de timp, precum analiza contractelor sau generarea de documente, pot fi acum automatizate, avocatii putand sa se concentreze pe aspectele mai strategice ale cazurilor. Este important insa de subliniat ca tehnologia nu va inlocui avocatul, ci il va ajuta si ii va imbunatati activitatea. Astfel ca, avocatii trebuie sa fie pregatiti sa se adapteze rapid la aceste schimbari, sa invete noi competente si sa colaboreze cu tehnologia pentru a oferi clientilor lor cele mai bune servicii / solutii posibile”, a declarat Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias.
Transformarea digitala a departamentului juridic inregistreaza progrese, dar acestea variaza de la un domeniu de activitate la altul, considera doua treimi dintre reprezentantii companiilor din Romania (vs 55% ECE). Doar 14% (16% la nivel regional) dintre respondenti observa progrese semnificative in intregul departament juridic.
Instrumentele de tehnologie sunt folosite eficient sau foarte eficient in domenii precum managementul resurselor de invatare, managementul contractelor, gestionarea conformitatii si administrarea aspectelor organizatorice.
Pe de alta parte, peste jumatate dintre respondenti afirma ca departamentul juridic din cadrul propriilor companii inca nu utilizeaza inteligenta artificiala, platformele de revizuire a documentelor sau instrumentele pentru managementul proiectelor.
In ceea ce priveste externalizarea activitatilor juridice, respondentii din Romania sunt mai rezervati in comparatie cu omologii lor din ECE. Cu toate acestea, ei externalizeaza intr-o proportie mai mare decat media regionala solutionarea litigiilor, aspectele legate de proprietatea intelectuala si de dreptul muncii.
Imbunatatirea satisfactiei clientilor interni este considerata unul dintre cele mai mari beneficii ale transformarii departamentului juridic, urmat de reducerea costurilor si cresterea eficientei.
Principalele bariere in calea transformarii activitatii departamentului juridic sunt rezistenta la schimbare, lipsa bugetului si a resurselor si competentelor necesare.
De altfel, cele mai mari provocari cu care se confrunta departamentele juridice sunt mentinerea nivelului de calitate a serviciilor cu mai putine resurse, intelegerea si satisfacerea nevoilor diferitelor parti interesate, precum si cadrul de reglementare in schimbare.
Despre D&B David si Baias
D&B David si Baias este societatea de avocatura corespondenta PwC in Romania si este parte din reteaua internationala PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3.000 de avocati in peste 90 de tari. Echipa D&B David si Baias este alcatuita din 50 de avocati (dintre care 8 parteneri) si acorda consultanta si asistenta juridica societatilor locale si multinationale in domenii precum: fuziuni, achizitii si restructurari, societati comerciale si grupuri de societati, proprietati imobiliare, concurenta si ajutoare de stat, servicii financiare si piete de capital, relatii de munca si resurse umane, proprietate intelectuala, protectia consumatorului si a datelor cu caracter personal, litigii fiscale si comerciale.