loader
Sondaj eJobs: 56% dintre angajatii participanti planuiesc sa-si schimbe jobul in 2024

Sondaj eJobs: 56% dintre angajatii participanti planuiesc sa-si schimbe jobul in 2024

Salariul prea mic, lipsa oportunitatilor reale de a creste in compania pentru care lucreaza in prezent sau faptul ca muncesc intr-un mediu pe care il considera toxic sunt principalele motive de nemultumire

56% dintre participantii la cel mai recent sondaj derulat de eJobs spun ca, pentru 2024, au in plan o schimbare de job. 17% sunt indecisi din acest punct de vedere, iar 27% sunt multumiti de locul in care lucreaza in prezent si nu se gandesc sa faca o schimbare. Principalele motive invocate de cei care sunt in cautarea unui nou loc de munca sunt legate de salariu (mentionat in top 3 motive de 59,7% dintre respondenti), faptul ca nu intrevad nicio posibilitate de crestere in compania pentru care lucreaza in prezent (56,9%) sau ca se afla intr-un mediu toxic, din punct de vedere organizational (42,3%). Aproape o treime includ in lista de motive faptul ca muncesc prea mult si se simt epuizati, 16,6% sunt nemultumiti de faptul ca nu pot lucra remote, desi si-ar dori acest lucru, 10,2% nu se inteleg cu managerul direct, iar 4,4% nu se inteleg cu echipa.

De altfel, intrebati cum a fost anul 2023 pentru ei, majoritatea il descriu drept un an dificil: 23% spun ca a fost greu, la fel de multi cred ca a fost plin de provocari, iar pentru 22% a fost un an plin de incertitudini. Doar pentru 31% a fost un an bun, astfel: pentru 16% a fost un an de crestere; pentru 8%, 2023 a venit cu surprize placute si pentru 7% a fost mai usor decat 2022. „Este foarte clar faptul ca angajatii si candidatii absorb ca un burete tot ce se intampla in piata si in companiile pentru care lucreaza. De aceea vedem un numar destul de mare de respondenti care vorbesc despre cum au fost afectati de incertitudinea din spatiul economic, care au resimtit un nivel crescut de presiune la locul de munca sau care au fost nevoiti sa creasca volumul de munca, unii chiar printr-un al doilea job”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, liderul pietei de recrutare online din Romania.

Dincolo de schimbarea jobului, lista de dorinte pe care le au pentru urmatorul an mai include mariri salariale, obtinerea unei promovari, sa lucreze pe termen lung de acasa, sa isi deschida propria afacere, sa inceapa un curs de reconversie profesionala sau sa se angajeze in afara tarii. 9% marturisesc ca nu au niciun motiv sa aiba asteptari optimiste de la 2024.

Chiar si in randul celor care au o serie de planuri clare pentru urmatorul an, exista anumite temeri legate de impactul pe care ar putea sa-l aiba 2024 asupra vietii lor profesionale. 33% se tem de o posibila criza economica, 17% ca ar putea sa le scada veniturile, 12% iau in calcul ca ar putea sa fie mai putine joburi disponibile in piata. 7% mentioneaza ca ar putea sa nu obtina promovarea dorita, iar 6% se tem ca vor ramane fara job. 22% sunt, in schimb, optimisti si declara ca nu au nicio temere pentru noul an”, completeaza Bogdan Badea.

In ceea ce-i priveste pe cei care se pregatesc de schimbarea jobului, o treime se asteapta sa isi gaseasca un nou loc de munca intr-un interval cuprins intre una si trei luni, 15% cred ca va dura intre trei si sase luni, iar 19% au incredere ca vor reusi in mai putin de o luna. Pentru 24% este greu sa faca o estimare, in timp ce 16% cred ca va fi un proces mai lung de sase luni, acesta fiind si motivul pentru care, momentan, ezita si isi dea demisia. „Vedem la acest capitol, o usoara schimbare fata de sondajele precedente, in sensul in care a scazut numarul celor foarte optimisti si a crescut numarul celor care cred ca va dura undeva in jur de sase luni sau chiar mai mult sa se angajeze in alta parte. O alta schimbare fata de anii trecuti este un nivel mai ridicat de disponibilitate pentru a lucra in companii romanesti sau in start-up-uri”, comenteaza Bogdan Badea.

35% dintre respondenti spun ca angajatorul ideal este o multinationala, 18% spun ca angajatorul ideal este cel care permite munca remote, 16% ar vrea sa lucreze intr-o companie de mici dimensiuni, 13% pentru o companie romaneasca, la fel de multi pentru o companie din afara tarii si 5% ar alege un start-up.

Sondajul a fost realizat in perioada octombrie – noiembrie 2023, pe un esantion de 1.250 de respondenti care, in prezent, sunt angajati.

                                                                                                            ***

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu +5 milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL