loader
Listarile noi de actiuni de pe pietele europene au continuat intr-un ritm scazut in trimestrul al treilea, fata de varfurile din 2020 si 2021. Hidroelectrica ramane cel mai mare IPO

Listarile noi de actiuni de pe pietele europene au continuat intr-un ritm scazut in trimestrul al treilea, fata de varfurile din 2020 si 2021. Hidroelectrica ramane cel mai mare IPO

Autori: Sorin Petre, Partener PwC Romania si Raluca Capatina-Stoica, Senior Manager

Listarile noi de actiuni (IPO - Oferta Publica Initiala) pe pietele de capital europene au continuat sa inregistreze un ritm scazut in trimestrul al treilea din acest an fata de varfurile din 2020 si 2021, dar s-au situat peste trimestrele anterioare, cu 33 de IPO-uri incheiate si o valoare totala de 4,6 miliarde de euro, arata raportul IPO Watch Europe Q3 2023, publicat de PwC. Una dintre listarile noi de remarcat in aceasta perioada este cea a Hidroelectrica, cea mai mare atat de pe piata din Romania, cat si de pe piata europeana, urmata de doua listari de actiuni pe bursa din Germania, respectiv IPO-ul de 813 milioane de euro al Schott Pharma si cel de 605 milioane de euro al Thyssenkrupp Nucera.

IPO-ul Hidrolectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piata Reglementata a BVB si a atras in total circa 1,9 miliarde euro pentru 19,94% din actiuni, devenind cea mai mare companie romaneasca listata la BVB din punct de vedere al capitalizarii.

Dupa listarea Hidroelectrica, singurul eveniment notabil care a avut loc la BVB a fost debutul din 25 septembrie 2023 al companiei romanesti de IT AROBS Transilvania Software pe piata reglementata (sub simbolul bursier AROBS), ca urmare a transferului de pe piata AeRO.

Chiar daca listarile noi de actiuni in Europa au ramas in general la un nivel scazut in acest trimestru, cele cateva tranzactii notabile incheiate au reanimat piata IPO.

Rezultatele de dupa listarile initiale vor fi urmarite indeaproape, acestea putand conduce si la o crestere a interesului pentru piata de IPO-uri. Pe masura ce ne apropiem de anul 2024, companiile vor dedica mai mult timp pregatirilor pentru potentialele listari de actiuni, concentrandu-se in special pe integrarea strategiei ESG, pe consolidarea masurilor de evaluare si control a riscurilor si pe imbunatatirea guvernantei corporative, inainte de a decide cand si unde sa faca listarea. Mediul macroeconomic va continua sa influenteze rezultatele pietelor globale de listari initiale de actiuni, stabilitatea fiind un factor care s-ar putea dovedi benefic in anul 2024 si pentru piata IPO.

Piata de oferte secundare de actiuni a inregistrat performante bune, volumul si incasarile pentru anul curent depasindu-le pe cele din 2022, ceea ce demonstreaza increderea investitorilor in companiile cu stabilitate ridicata si este un bun semnal de redresare a pietei IPO.

Trimestrul al treilea din 2023 la nivel global

Activitatea globala de IPO in trimestrul al treilea din 2023 a totalizat 284 de listari in valoare de 33,8 miliarde dolari, comparativ cu 291 IPO si 46,6 miliarde dolari in aceeasi perioada din 2022.

Piata IPO din SUA a aratat semne de revigorare in al treilea trimestru din 2023 si un apetit crescut al investitorilor pentru listarile noi. In septembrie, trei mari companii de tehnologie au fost listate  in SUA, inclusiv IPO-ul de 5,2 miliarde USD a Arm pe Nasdaq. In acelasi timp, China continentala este in continuare liderul acestei piete, detinand  putin sub 35% din total venituri atrase din listarile noi de actiuni in acest trimestru.  In Orientul Mijlociu activitatea de pe piata IPO a ramas robusta, sustinuta de valul de privatizari care a alimentat impulsul de tranzactionare in ultima perioada.

Privind in perspectiva, redresarea listarilor noi ar putea depinde de cat de bine performeaza IPO-urile mari pe termen mediu. De asemenea, stabilizarea mediului macroeconomic va sprijini redresarea pietelor IPO, cel mai probabil din a doua jumatate a anului viitor.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL