loader
Sondaj BestJobs: Romanii vor sa se odihneasca mai mult in acest an, dupa un 2021 dificil

Sondaj BestJobs: Romanii vor sa se odihneasca mai mult in acest an, dupa un 2021 dificil

Peste jumatate isi vor lua liber suplimentar pentru a face punte intre sarbatorile legale si weekend

In 2022, multi angajati romani vor sa isi rezerve mai mult timp pentru odihna, dupa un 2021 in care nivelul de stres si volumul de munca au fost mai ridicate decat inainte. Anul acesta, sunt 15 zile libere legale, dintre care 9 sunt in cursul saptamanii. Pentru a castiga mai mult timp pentru recreere, 55% dintre angajatii care beneficiaza de zile libere cu ocazia sarbatorilor legale au declarat ca isi vor lua zile libere suplimentare, acolo unde se poate, pentru a face punte cu weekend-ul.

Peste 39% dintre angajati au in plan sa foloseasca zilele libere legal din acest an pentru relaxare, iar alti 12% vor profita sa rezolve diferite probleme personale sau administrative de care nu se pot ocupa in zilele de lucru. Doar 18% au spus ca sunt nevoiti sa lucreze si in acele zile.

In 2021, doar jumatate dintre romani si-au folosit integral zilele de concediu, mai arata sondajul BestJobs. Dintre cei care au ramas cu zile de concediu nefolosite, 20% mai au sub 5 zile, iar 16% intre 6 si 10 zile. 3% dintre ei planuiesc sa ia banii pe ele, iar alti 3% nu au inca niciun plan pentru acestea. Totodata, 61% dintre angajati planuiesc sa isi ia anul acesta toate zilele de concediu, 9% au de gand sa mai pastreze din ele, in timp ce 30% nu si-au facut inca planuri de concediu.

2021 a fost greu pentru cei mai multi dintre angajati, fiind un an in care economia a revenit puternic spre nivelul de dinainte de pandemie, dupa un 2020 foarte complicat pentru toata lumea. In plus, pe fondul restrictiilor generate de pandemia COVID-19 si al incertitudinilor privind cerintele de calatorie, anul trecut, multi angajati au preferat sa munceasca mai mult si sa nu-si ia toate zilele liber. Odihna este insa esentiala pentru sanatate, iar un ritm foarte intens de lucru nu poate fi mentinut mult timp fara efecte negative in ceea ce priveste sanatatea fizica si psihica”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs Romania.

Nevoia de relaxare se simte clar in acest an, in contextul in care 42% dintre romani au declarat ca isi vor lua cel putin 10 zile legate pentru concediul din acest an, iar 40% vor uni intre 5 si 10 zile. In plus, doar 3% spun ca isi vor lua mai putin de 5 zile.

Totodata, cei mai multi dintre romani (76%) planuiesc sa isi rezerve cele mai multe zile de concediu pentru perioada verii, 9% in perioada sarbatorilor, iar 6% prefera sa isi ia mai putine, dar mai des. Problema unui volum mare de munca ramane inca prezenta, in conditiile in care 42% nu sunt siguri daca volumul de munca le va permite sa isi ia concediul dorit.

In ceea ce priveste restrictiile din partea angajatorului, 45% dintre angajati vor avea in vedere sa nu isi ia concediu in aceeasi perioada cu colegii din echipa sau de pe proiect, 21% vor trebui sa fie atenti la perioada in care isi iau zilele libere, iar 9% vor avea grija la durata concediului.

Sondajul BestJobs a fost realizat in perioada 7-20 ianuarie 2022, pe un esantion de 761 de utilizatori de internet.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs a fost implicata in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 30.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare, coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti.

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA