loader

Somajul in Europa – impact social si economic, pericole si solutii

Conform celor mai recente statistici, rata somajului in Europa la finalul lui 2012 a fost estimata la 11.8%. Acest lucru inseamna ca in Europa, exista in jur de 18 milioane de oameni care nu au loc de munca. Social si economic, aceste cifre se pot traduce intr-o ridicata presiune aplicata guvernelor tarilor europene.

 

Pe de alta parte, aceste guverne se confrunta cu venituri mai mici la buget  din cauza diminuarii platii taxelor asociate  locurilor de munca. De asemenea, o alta situatie ce intregeste peisajul este ca nevoia pentru ajutoarele sociale creste in aceasta perspectiva. In ultimii ani, o noua problema a aparut in cadrul pietei muncii la nivel European – forta de munca imbatranita confirma faptul ca o chiar mai mare presiune va fi exercitata asupra sistemelor de siguranta sociala.  Mai mult decat atat, numarul persoanelor care se pensioneaza isi continua cresterea semnificativa, int imp ce numarul angajatilor care contribuie financiar la fondurile de pensii sunt din ce in ce mai putini de la an la an.

 

Mobilitatea fortei de munca in Europa si  rata de atractivitate a regiunilor Europene

Cele mai dezvoltate economii din Europa se confrunta cu rate de natalitate scazute. Prin comparatie, pietele in dezvoltare din zonele din afara Europei, precum  regiunea  BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) sunt excedentare in ceea ce priveste talentele in tandul generatiei tinere. Aceste tari produc dublul numarului de absolventi decat celelalte piete dezvoltate la un loc. Specialistii in HR sunt de parere ca acest exces de forta de munca va fi partial absorbit de pietele europene in urmatorii ani.

 

In studiul recent dezvoltat de Interdean – Global Mobility Survey, 1119 companii globale au desemnat UK ca fiind cea mai populara destinatie europeana pentru proiectele externe.

 

Regasiti varianta completa a studiului in limba engleza - Global Mobility Survey in documentul pdf atasat.

Autori

foto
SANTA FE RELOCATION SERVICES SRL