loader

Sistemul de taxe indirecte devine mai eficient, insa autoritatile fiscale acorda tot mai multa atentie conformitatii si sanctiunilor

Criza economica a determinat un numar mai mare ca niciodata de state sa se bazeze pe taxele indirecte ca metoda sustenabila de a-si reechilibra bugetele si de a stimula cresterea, conform noului raport Ernst & Young, Indirect Tax in 2013: With change comes complexity. Raportul identifica o crestere accentuata a taxelor indirecte, ceea ce pune si mai multa presiune asupra administratiilor fiscale pentru a impune masurile de conformitate.

“Numarul impresionant de taxe indirecte si variatele schimbari ale acestora din ultimii ani – impreuna cu provocarea implementarii lor in sistemele de contabilitate si raportare – poate fi coplesitor pentru companii”, spune Philip Robinson, Global Indirect Tax Leader in cadrul Ernst & Young.“Acest fenomen face dificila pastrarea unei imagini de ansamblu. In plus, este important pentru companii sa inteleaga si sa urmeze regulile privind taxele indirecte pe masura ce intra pe noi piete, mai ales ca neconformitatea ar putea submina oportunitatile oferite de expansiunea rapida a comertului international”, adauga Robinson.

 

TVA-ul / taxele pe bunuri si servicii sunt in crestere

 

La nivel global, tot mai multe state se bazeaza pe taxele indirecte pentru a-si finanta bugetele. Pe fondul crizei economice continue, taxele pe bunuri si servicii au crescut semnificativ in ultimii ani. Mai mult, domeniul de aplicare a TVA-ului s-a extins in multe tari. Acest aspect a afectat preturile din retail, ducand la cresterea acestora, ceea ce a generat si o crestere a riscului in privinta conformitatii.

 

In Europa s-a inregistrat o crestere semnificativa de TVA, rata medie a acesteia crescand de la 19,5%, la 21%. Japonia s-a inscris de curand pe aceeasi linie crescand TVA-ul de la 5%, la 8%, acesta urmand sa ajunga la 10% in 2015. In comparatie, TVA-ul in statele din America de Nord si de Sud s-a mentinut relativ stabil.

 

Sisteme de impozitare indirecta mai eficiente

 

Aplicarea unor rate de impozitare mai mari este doar una din modalitatile de a creste veniturile din impozitele indirecte. Se mai pot avea in vedere largirea bazei de impozitare prin sistemul de TVA / GST, cresterea eficientei sistemului de impozitare sau imbunatatirea sistemului de conformitate si de aplicare de sanctiuni.

 

 

Utilizarea pe scara mai larga a instrumentelor IT, crearea de interfete comune si capacitatea de transmitere si de inregistrare electronica a datelor au contribuit, de asemenea, la cresterea eficientei sistemului. 57% din cele 39 de tari analizate in cadrul studiului au in vigoare un sistem electronic obligatoriu de depunere a cererilor de rambursare de TVA, in timp ce in 35% dintre aceste tari exista procedura optionala de depunere electronica si doar 8% dintre tari nu ofera sau nu obliga la depunere electronica.

 

 

Administratiile fiscale se concentreaza pe conformitate si sanctiuni

 

Raportul arata ca numarul de inspectii fiscale a crescut in majoritatea celor 39 de tari analizate si exista semnale ca va continua sa creasca. In acelasi timp, multe tari aplica acum un regim mult mai strict de penalizari in cazurile de neconformitate si greseli. In raport se arata ca s-au constat cresteri ale sanctiunilor aplicate in cazul a 72% dintre cele 39 de tari, in timp doar in 8% au fost observate scaderi ale acestora. 

 

Comertul are de confruntat provocari protectioniste

 


Taxele vamale au reprezentat o sursa importanta de venituri pentru majoritatea statelor. Dezvoltarea continua a comertului global si eforturile depuse de organizatii precum Organizatia Mondiala a Comertului au condus, insa, la o reducere constanta a taxelor vamale. Aceasta tendintava continuala nivel global, pe masura ce tarileintraintr-o reteatot mai extinsa deacorduricomerciale diversificate. O serie de noi acorduri de liber schimb se asteapta sa intre in vigoare in 2013, menite sa reduca si mai mult valoarea taxelor vamale impuse in comertul global. Cu toate acestea, taxele vamale vor continua sa ramana o sursa importanta de venituri pentru state.

 

 

Actualul climat economic face ca schimburile comerciale sa fie tot mai dificile si incurajeaza tendintele protectioniste. Barierele netarifare au crescut substantial sub aspectul cerintelor de sanatate, siguranta si mediu. Organizatia Mondiala a Comertului a raportat 184 de noi masuri care restrictioneaza schimburile comerciale implementate intre octombrie 2010 si aprilie 2011, si alte 182 implementate intre octombrie 2011 si mai 2012. In plus, in cazul tarilor care nu au incheiate acorduri de liber schimb, taxele de import raman, pe mai departe, un mijloc comun si adesea utilizat pentru a directiona comertul si productia.

 

 

 

* * *

 

Despre Ernst & Young

 

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL