loader

Liderii de afaceri si IT declara implementarea si integrarea ca fiind cele mai mari provocari in adoptia tehnologiei Cloud

Reproiectarea proceselor de afaceri este critica pentru obtinerea de valoare din adoptarea tehnologiilor de tip Cloud.Potrivit studiului “The Cloud Takes Shape”, aproximativ 33% din liderii intervievati declara ca au inregistrat costuri de implementare mai mari decat se asteptau, iar un procent similar afirma ca integrarea serviciilor de tip Cloud cu infrastructura IT existenta a fost in mod special dificila.

Liderii de afaceri si IT din intreaga lume considera adoptarea tehnologiilor de tip Cloud ca fiind mai complicata decat s-a anticipat initial, potrivit unui raport realizat de KPMG International.

 

 

Reproiectarea proceselor de afaceri este critica pentru obtinerea de valoare din adoptarea tehnologiilor de tip Cloud. Liderii de afaceri si IT din intreaga lume considera adoptarea tehnologiilor de tip Cloud ca fiind mai complicata decat s-a anticipat initial, potrivit unui raport realizat de KPMG International.Potrivit studiului “The Cloud Takes Shape”, aproximativ 33% din liderii intervievati declara ca au inregistrat costuri de implementare mai mari decat se asteptau, iar un procent similar afirma ca integrarea serviciilor de tip Cloud cu infrastructura IT existenta a fost in mod special dificila.Pe de alta parte, mai mult de jumatate din organizatiile respondente deja lucreaza in Cloud, iar 70% din cei cu experienta in ceea ce priveste Cloud-ul declara ca aceste tehnologii au oferit deja reduceri de costuri si optimizari importante. “Aceste rezultate ale sondajului nostru sunt foarte importante pentru organizatiile din Romania care sunt inca in faza de analiza si construire de business case-urilor si pot invata din experienta de implementare a companiilor din alte tari” declara Aurelia Costache, Partenerin cadrul departamentului de Management Consulting al KPMG Romania.

 

Potrivit studiului “The Cloud Takes Shape”, aproximativ 33% din liderii intervievati declara ca au inregistrat costuri de implementare mai mari decat se asteptau, iar un procent similar afirma ca integrarea serviciilor de tip Cloud cu infrastructura IT existenta a fost in mod special dificila.

 

Pe de alta parte, mai mult de jumatate din organizatiile respondente deja lucreaza in Cloud, iar 70% din cei cu experienta in ceea ce priveste Cloud-ul declara ca aceste tehnologii au oferit deja reduceri de costuri si optimizari importante. “Aceste rezultate ale sondajului nostru sunt foarte importante pentru organizatiile din Romania care sunt inca in faza de analiza si construire a  business case-urilor si pot invata din experienta de implementare a companiilor din alte tari” declara Aurelia Costache, Partener in cadrul departamentului de Management Consulting al KPMG Romania

 

Proiectarea proceselor de afaceri, elementul cheie in procesul de implementare

 

Pe masura ce piata de Cloud se maturizeaza, organizatiile incep sa descopere dificultatile adoptiei, declara autorii raportului. Sondajul arata faptul ca organizatiile acorda o atentie mai mare re-proiectarii proceselor, procesului de management al schimbarii si imbunatatirii modelului de afaceri.

 

Sondajul evidentiaza faptul ca re-proiectarea proceselor de afaceri trebuie realizata impreuna cu adoptia Cloud pentru ca investitiile in aceste proiecte sa atinga potentialul maxim. Directorii au descoperit ca re-proiectarea simultana a proceselor este cruciala pentru adresarea complexitatii care apare adeseori in fazele operationale sau de implementare ale adoptiei tehnologiei Cloud.

 

Exploatarea valorii migrarii catre Cloud

Studiul releva ca in ciuda complexitatii emergente, Directorii considera beneficiile adoptiei Cloudului ca depasind cu mult dificultatile experimentate in timpul implementarii. In parte, aceasta este datorata schimbarii abordarii de la simpla reducere a costurilor catre exploatarea tuturor beneficiilor migrarii catre Cloud.

 

In timp ce reducerea de costuri este inca motivul primar pentru adoptia tehnologiilor Cloud pentru aproape jumatate din respondenti, 28% dintre acestia au declarat ca viteza in care pot realiza migrarea catre Cloud este importanta. De asemenea, printre motivele adoptiei se numara abilitatea acestor tehnologii de a permite intrarea rapida pe piete noi (27%) si transformarea proceselor de afaceri (22%).

 

De asemenea, pe masura ce tehnologia Cloud devine mai importanta ca unealta strategica a afacerii, se va putea observa o crestere a importantei rolului Directorilor IT ca factor de integrare la nivel operational, comercial si tehnic.

 

Provocarile noi si emergente ale tehnologiilor Cloud

Organizatiile au inceput sa inteleaga mai clar unele aspecte ale tehnologiilor de tip Cloud, care pot imbunatati sau diminua semnificativ abilitatea organizatiilor de a beneficia de avantajele adoptiei acestor tehnologii.

 

Securitate: Liderii de afaceri recunosc ca adoptia tehnologiilor Cloud ar trebui sa imbunatateasca securitatea, nu sa o reduca. Cu toate acestea, 26% dintre respondenti inca identifica acest aspect drept o provocare cheie. Acestia considera ca singura metoda de adresare a acestei provocari este de a lucra indeaproape cu IT-ul pentru a dezvolta o abordare comuna privind securitatea, pentru a asigura ca solutiile furnizorilor de Cloud sunt de incredere si bine protejate.

Increderea crescanda in securitatea mediului de tip Cloud este dovedita de faptul ca mai mult de o treime din organizatiile respondente au declarat ca vor migra operatiunile de achizitii, distributie si logistica in Cloud in urmatoarele 18 luni.

 

Reglementari: Doar 18% din respondenti considera reglementarile o provocare, dar asta se poate datora faptului ca organizatiile au inceput recent pregatirea pentru a raspunde complexitatii ce rezulta din cerintele tot mai stricte privind conformitatea legislativa.

 

Aproape 24% dintre respondenti declara ca sunt in cautarea de medii Cloud private ca o metoda de adresare a provocarilor legate de reglementare.

 

Este deja o certitudine ca nu va trece mult timp pana ce reglementatorii vor impune noi reguli ce vor avea un impact asupra modului in care organizatiile utilizeaza tehnologiile de tip Cloud.

 

Aspecte fiscale: Potrivit studiului, la intrebarea ‘Cat de semnificativ considerati rolul taxelor in decizia de a migra catre Cloud’, aproape 75% din respondenti considera acest aspect foarte important sau important, fiind constienti ca structura taxelor se poate schimba ca urmare a migrarii.

 

Despre studiu

La sfarsitul anului 2012, KPMG, in parteneriat cu Forbes Insight, a desfasurat o cercetare pe internet, avand ca respondenti 674 directori executivi din organizatii ce folosesc Cloud din 16 tari, pentru a evalua statusul adoptiei si impactul acestei tehnologii.

 

Acest raport combina date colectate in urma cercetarii combinate cu o analiza din partea liderilor KPMG cu privire la tehnologia Cloud, pentru a oferi o perspectiva realista asupra provocarilor si complexitatii cu care se confrunta organizatiile in ziua de azi.

 

Despre KPMG

KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 156 de tari si avem 152.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative ('KPMG International'), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.

 

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 650 de angajati si parteneri, atat cetateni romani, cat si straini.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL