Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator ”Sistemul de remunerare a conducatorilor companiilor listate” la a treia editie. Cum arata salariile primite de CEO si CFO | DoingBusiness.ro
loader
”Sistemul de remunerare a conducatorilor companiilor listate” la a treia editie. Cum arata salariile primite de CEO si CFO

”Sistemul de remunerare a conducatorilor companiilor listate” la a treia editie. Cum arata salariile primite de CEO si CFO

Studiul ofera o analiza detaliata si practica a tendintelor in remunerarea conducatorilor companiilor listate, constituind un reper important in definirea strategiilor de remunerare

Mai bine de jumatate (39 din 67) dintre companiile analizate de KPMG in cel mai recent studiu - „Sistemul de remunerare - Remunerarea conducatorilor din cadrul companiilor listate”, ofera o forma de remuneratie variabila pentru directorii executivi, in usoara crestere fata de anii anteriori.

Remuneratia variabila joaca un rol esential, contribuind atat la motivarea, cat si la stimularea performantei directorilor executivi, in vederea atingerii obiectivelor strategice ale organizatiei. De asemenea, studiul mai arata ca salariile conducatorilor din companiile listate la Bursa au urcat la un nou nivel in 2023, cu o crestere de 26% la varful remuneratiei CEO, fata de 2022. Spre deosebire de anii precedenti, cel mai mare salariu, atat pentru CEO, cat si pentru CFO, este acordat intr-o companie din indicele BET (cele mai tranzactionate companii la Bursa).

2024 a fost al treilea an in care companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti au avut obligatia de a publica detalii in legatura cu remuneratiile conducatorilor. Studiul KPMG a vizat o analiza a pachetelor acordate de companiile listate membrilor consiliilor de administratie, precum si directorilor executivi, in cazul sistemului unitar de administrare, respectiv membrilor consiliilor de supraveghere, precum si directoratului, in cazul sistemului dualist de administrare, analizand toate componentele pachetului de remunerare conform rapoartelor publicate in anul 2024, pentru remuneratia acordata in 2023.

Studiul a constatat ca salariul (remuneratia fixa) la nivel de CEO din companiile analizate s-a situat intre 48.000 RON si 3.138.366 RON anual. Daca suma minima acordata unui CEO este similara celei de anul trecut, cea maxima a crescut cu aproximativ 26%. De notat ca, in cazul remuneratiei maxime oferite CEO-ului, companiile care au acordat-o in cei doi ani de analiza sunt diferite.

Aceleasi tendinte de crestere le intalnim si la salariile primite de directorii financiari (CFO), unde se observa o majorare a limitei superioare a remuneratiei fixe – 1.863.535 RON, in timp ce limita inferioara a scazut – 41. 297 RON.  Pe de alta parte, dintre cei 13 directori financiari ai companiilor BET analizati, 9 se situeaza in prima jumatate a clasamentului.

In general, salariul primit de catre directorii executivi este corelat cu dimensiunea companiei (remuneratia creste odata cu marimea ei), insa doar ca tendinta, nu si ca regula, existand abateri si situatii exceptionale. Companiile parte din BET – cele mai tranzactionate companii de la Bursa, care au facut parte din analiza KPMG, platesc, in general, o remuneratie proportionala cu dimensiunea companiei.

Madalina Racovitan, Partener Consultanta Fiscala, Head of People Services, KPMG in Romania, afirma: “Comparativ cu anii anteriori, se inregistreza o usoara crestere a numarului companiilor care ofera remuneratie variabila, peste jumatate incluzand aceasta componenta in pachetul de remunerare, ceea ce este un semn pozitiv, dar exista inca loc pentru imbunatatire. Introducerea unei componente variabile in pachetele de remunerare a executivilor, bine corelata cu indicatori de performanta, ar putea contribui la crearea unor sisteme mai echilibrate si eficiente. Aceasta ar permite corelarea recompenselor cu performanta individuala si a companiei, stimuland astfel eforturi concentrate pe atingerea obiectivelor strategice.”

Planurile de stimulente pe termen lung (LTIP) reprezinta un instrument important pentru alinierea intereselor managementului cu cele ale actionarilor, oferind de asemenea beneficii semnificative, prin stimularea performantei si promovarea unei dezvoltari sustenabile a companiilor. Desi se observa o tendinta de crestere a implementarii acestor scheme, numarul companiilor care le adopta ramane modest, ceea ce subliniaza oportunitatea inca insuficient valorificata de a utiliza aceste instrumente pentru a consolida performanta organizationala.

Cu toate ca ESG (Environmental, Social, and Governance) este recunoscut ca un standard esential pentru evaluarea performantei corporative si este integrat pe scara larga in strategiile globale, studiul KPMG releva ca integrarea ESG in politicile de remunerare ale companiilor listate la BVB ramane limitata. Doar 18 companii (din 71) mentioneaza aspecte legate de ESG in politicile lor de remunerare, evidentiind necesitatea unei integrari mai ample pentru a alinia mai eficient obiectivele de sustenabilitate si responsabilitate corporativa.

In privinta conducatorilor neexecutivi, ponderea companiilor care acorda remuneratii variabile a scazut de la 30% la 25%. Or, conform bunelor practici, structura de remunerare pentru aceasta categorie de conducatori ar trebui sa excluda componentele variabile, asigurand astfel independenta si obiectivitatea in procesul decizional si prevenind potentiale conflicte de interese. Totusi, fiecare companie isi ajusteaza politica de remunerare in functie de specificul si nevoile proprii.

Studiul  ofera o analiza detaliata si practica a tendintelor in remunerarea conducatorilor companiilor listate, constituind un  reper important in definirea strategiilor de remunerare. Este esential, insa, ca aceste informatii sa fie integrate cu o analiza specifica industriei si contextului individual al fiecarei organizatii pentru luarea unor decizii optime.

Despre KPMG

KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 143 de tari si aveam la finalul anului financiar 2023 aproape 273.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 1000 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.

Pentru mai multe detalii puteti accesa si documentul de mai jos:

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL
   Update cookies preferences