loader

Securizarea dispozitivelor mobile – Daca nu preiei controlul, risti sa pierzi totul

Companiile sunt tot mai ingrijorate cu privire la securitatea dispozitivelor mobile care au acces la datele firmei, dar intarzie sa ia masurile necesare pentru a controla modul in care sunt utilizate acestea, potrivit unui studiu realizat de B2B International in 2012.

O problema importanta, cum este folosirea in siguranta a dispozitivelor mobile in retelele companiilor, a fost pozitionata abia pe locul al treilea in top de catre angajatii cu functii de decizie in organizatie, inclusiv cele legate de securitatea IT. Cu toate acestea, mai mult de jumatate (55%) dintre aceiasi specialisti intervievati de B2B International au confirmat ca sunt foarte ingrijorati cu privire la securitatea dispozitivelor mobile.

 

Profesionistii din mediul IT si de afaceri au fost rugati sa identifice trei pasi pe care ii considera a fi cei mai importanti pentru a avea o infrastructura sigura. Securizarea dispozitivelor mobile a inregistrat un procent destul de mic, doar 13% dintre acestia pozitionand adoptarea unui sistem de tip MDM (Mobile Device Management) in top trei. Protejarea informatiilor confidentiale a fost mentionata de 27% dintre respondenti, clasandu-se pe locul al doilea in top. Impiedicarea infiltrarii infractorilor cibernetici in reteaua companiei a fost catalogata drept cea mai importanta problema, fiind mentionata de 31% dintre cei intervievati.

 

Tinand cont ca infractorii cibernetici cauta in primul si in primul rand informatii confidentiale, acestea trebuie protejate cu orice pret. In prezent, companiile trebuie sa inteleaga ca este nevoie sa instaleze bariere care sa tina infractorii cibernetici la distanta si sa implementeze masuri eficiente care sa faca fata nevoii de protejare a datelor, precum: realizarea unor copii de rezerva pentru date, prevenirea scurgerilor de informatii cauzate de angajati, combaterea atacurilor cibernetice si multe altele. Insa, este ingrijorator faptul ca atat de multe companii subestimeaza importanta adoptarii tehnologiilor MDM, desi cel mai important activ care trebuie protejat este informatia confidentiala, aproape un sfert dintre respondenti (23%) au marturisit ca s-au confruntat cu scurgeri de informatii din cauza pierderii sau a furtului dispozitivelor mobile.

 

Tehnologiile MDM ajuta companiile sa:

•           Restrictioneze instalarea sau pornirea neautorizata a software-urilor pe dispozitivele mobile ale companiilor. Retelele firmelor pot fi afectate foarte grav in urma utilizarii unor programe neautorizate.

•           Administreze de la distanta smartphone-urile si tabletele, astfel incat sa blocheze accesul la dispozitive sau sa stearga informatiile stocate, in cazul in care acestea sunt furate sau pierdute.

•           Sa se asigure ca dispozitivele sunt protejate cu coduri PIN si ca aplicatiile care acceseaza datele companiei sunt protejate cu parole puternice.

•           Sa implementeze si sa controleze, rapid si flexibil, configuratiile si politicile de securitate pe dispozitivele mobile ale noilor angajati

•           Sa previna scurgerile de informatii delicate cu ajutorul aplicatiilor de control al datelor si de criptare.

•           Sa se asigure ca au o solutie de securitate anti-malware, in special pentru dispozitivele Android.

 

Cercetarea s-a desfasurat in parteneriat cu Kaspersky Lab si a implicat peste 3.300 de specialisti IT, din 22 de tari diferite. Respondentii au reprezentat organizatii de toate dimensiunile: mici (10-99 de computere si dispozitive cu acces la internet), medii (100-999 de computere) si companii mari (peste 1000 de computere).

 

Rezultatele complete ale studiului B2B International sunt disponibile la: http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky_global_it-security-risks-survey_report_eng_final.pdf.

 

Despre Kaspersky Lab

 

Kaspersky Lab este cel mai mare producator privat de solutii de securitate endpoint din lume, fiind inclus in topul primilor patru producatori de solutii pentru protectie endpoint la nivel mondial*. Pe parcursul celor 15 ani de existenta, Kaspersky Lab a ramas o companie inovatoare in domeniul securitatii informatice si ofera suite de protectie IT pentru utilizatori individuali, SMB si companii mari. Compania este prezenta in aproximativ 200 de tari si protejeaza peste 300 de milioane de utilizatori din intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

 

* Compania a fost pozitionata pe locul patru in clasamentul IDC „Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2010”. Clasamentul a fost publicat in raportul IDC „Worldwide IT Security Products 2011-2015 Forecast and 2010 Vendor Shares – December 2011”. Criteriile de clasificare s-au bazat pe veniturile obtinute din vanzarile de solutii de securitate endpoint in 2010.

Autori

foto
KASPERSKY INFO SYSTEMS SRL