loader
Securitatea cibernetica este esentiala pentru a beneficia de avantajele tehnologiei 5G

Securitatea cibernetica este esentiala pentru a beneficia de avantajele tehnologiei 5G

Autor: Mircea Bozga, Partener PwC Romania

Urmatorul salt in evolutia comunicatiilor mobile si wireless este reprezentat de tehnologia 5G, o tehnologie care ofera viteza, capacitate si capabilitati fara precedent. In lumea 5G retelele vor deservi trilioane de dispozitive conectate si fiecare persoana la randul ei, va folosi in activitatile zilnice zeci sau sute de dispozitive interconectate. Desi 5G include si echipamente hardware noi, este in primul rand o retea virtuala, transformand in sfarsit convergenta retelelor si comunicatiilor wireless in realitate. Dincolo insa de oportunitati, folosirea acestei tehnologii vine cu noi amenintari, riscuri si vulnerabilitati, pentru ca are in mod semnificativ mai multe puncte finale ale retelei care pot fi expuse atacatorilor cibernetici, iar virtualizarea 5G inseamna ca intreaga conexiune se bazeaza pe software, care poate fi in mod inerent atacat. 

De asemenea, integritatea, confidentialitatea si disponibilitatea telecomunicatiilor vor constitui probleme importante de securitate nationala, deoarece retelele 5G vor sustine multiple aplicatii IT&C implementate inclusiv la nivelul infrastructurilor critice. In acest sens asigurarea securitatii protectiei infrastructurilor de comunicatii prin retelele 5G este inclusa si in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, deoarece, in lipsa unor masuri de securizare cibernetica, posibile brese pot genera probleme importante de securitate nationala. Astfel, revizuirea modului in care este abordata securitatea cibernetica pentru a pastra in siguranta retele 5G va fi esentiala pentru a deschide calea catre toate beneficiile potentiale pentru consumatori, companii si societate, precum si pentru siguranta utilizatorilor finali.

Totusi, aceasta necesitate nu ar trebui sa distraga organizatiile, guvernele, orasele si industriile care planifica revolutia 5G de oportunitatile semnificative pe care aceasta le ofera. De fapt, prin intelegerea si combaterea riscurilor specifice 5G, companiile pot construi o rezilienta mai mare si pot folosi 5G ca o sursa de venituri si profit atat pentru ele, cat si pentru societate. Acest lucru a devenit cu atat mai important azi, in contextul  in care pandemia cu noul coronavirusul a schimbat modul in care oamenii lucreaza si interactioneaza.

De exemplu, cu personalul care lucreaza de acasa, sistemele de infrastructura IT ale companiilor sunt solicitate la maxim, creand o vulnerabilitate accentuata la atacurile de securitate cibernetica. De asemenea,  in utilizarea telemedicinei, pe masura ce pacientii se conecteaza cu medicii prin intermediul tabletelor, laptopurilor sau telefoanele mobile, informatiile sensibile vor trebui sa ramana in siguranta. Un prim pas esential catre protejarea oricarei retele impotriva amenintarilor cibernetice - inclusiv 5G - este de a intelege unde pot aparea vulnerabilitati. Aceste vulnerabilitati se gasesc in primul rand in punctele de interconexiune, unde exista riscul trecerii de la un element al retelei la altul.

Este important insa de mentionat ca multe dintre vulnerabilitatile de securitate care se gasesc de obicei la 5G nu sunt de fapt specifice tehnologiei in sine. Daca dispozitivele, algoritmii de criptare sau motoarele AI conectate la retele 5G sunt penetrate sau compromise, este o problema pentru operatorii si utilizatorii 5G. Securitatea eficienta intr-o lume 5G necesita ca fiecare participant din lantul valoric sa-si joace rolul. Acesta este motivul pentru care propunem o abordare de incredere zero sustinuta de „rezistenta prin proiectare” - punand securitatea cibernetica in centrul fiecarei implementari 5G.

Pentru a face acest lucru, liderii companiilor vor trebui sa se axeze pe trei piloni fundamentali ai securitatii: increderea, pentru a conduce adoptarea masurilor de securitate cibernetica; rezilienta, pentru a preveni, iesi si reveni din atacuri disruptive; si activare, pentru a depasi rapid amenintarile noi si existente. Acesti piloni stau la baza unei strategii cibernetice solide si se vor asigura ca organizatiile pot implementa 5G rapid si in siguranta, permitand persoanelor fizice, intreprinderilor si societatii in ansamblu sa se bucure de potentialul acestui nou instrument cu incredere si in siguranta.

5G, AI si smart cities

Pe masura ce operatorii de telecomunicatii se angajeaza in implementarile 5G, trebuie sa faca fata unei complexitati de retea fara precedent, dar si necesitatii dezvoltarii de solutii avand la baza Internet of Things (IoT) si alte sisteme inteligente. AI si 5G vor oferi utilizatorilor finali o personalizare mai mare a solutiilor folosite atat acasa, cat si la munca, deoarece datele transmise prin 5G incurajeaza produsele si serviciile tot mai automatizate si personalizate. Un alt aspect important va fi cel al experientelor digitale mai umane, intrucat AI imbunatateste capacitatile umane si creeaza relatii mai stranse intre oameni si sisteme. Impreuna, impactul acestor elemente vor duce la o crestere a productivitatii, a calitatii muncii dar si la mai mult timp liber.

In conditiile in care populatiile urbane continua sa creasca rapid, punand eforturi crescande pe infrastructura traditionala, provocarea cea mai mare va fi transformarea oraselor existente din intreaga lume in orase inteligente. In acest sens, digitalizarea poate imbunatati o gama vasta de sisteme urbane pentru a raspunde mai eficient nevoilor cetatenilor mai ales in domenii precum transportul si gestionarea facilitatilor in cladiri, dar si in sisteme precum cele de energie, apa, siguranta publica, gestionarea deseurilor si controlul poluarii. Exista, de asemenea, potentialul de a ajuta la gestionarea urgentelor de sanatate publica, cum ar fi pandemia coronavirusului, permitand modelarea, detectarea si predictia si oferind guvernelor date in timp real pentru a informa procesul decizional. Tehnologia 5G va ajuta la realizarea intregului potential al conceptului de oras inteligent, prin furnizarea unei platforme de mare viteza, care sa sprijine aceste servicii. Pastrarea in siguranta a sistemelor inteligente ale oraselor va fi in mod evident vitala, atat in ceea ce priveste infrastructura de operare, cat si confidentialitatea datelor personale ale cetatenilor. Acest lucru poate fi obtinut prin asigurarea ca toate sistemele smart city si conectivitatea sunt proiectate folosind o abordare de incredere zero.

AI are un rol important in securitatea cibernetica a lumii 5G. Acest lucru se datoreaza faptului ca AI si ML (Machine Learning) ofera organizatiilor instrumente noi si puternice pentru a-si proteja sistemele impotriva criminalilor cibernetici care lanseaza atacuri din ce in ce mai complexe si sofisticate. In acest context, securitatea cibernetica in ecosistemul 5G nu este negociabila.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL