loader

Sectorul turismului local pe AeRO. Analiza Tradeville

Dupa multi ani in care turismul local a stagnat, la sfarsitul lui iunie a fost promulgata o lege care ar putea revitaliza acest sector.

Legea voucherelor de vacanta prevede ca angajatii sa primeasca in fiecare an vouchere in limita a sase salarii brute pe economie, care sa poata fi utilizate doar in turismul romanesc. Acordarea voucherelor este obligatorie in sistemul public, in timp ce in sistemul privat se negociaza intre salariat si angajator, acesta din urma beneficiind de anumite avantaje fiscale. Fata de salariul minim brut din momentul de fata, plafonul este stabilit la 6,300 RON, iar estimarea Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) este ca cel putin 400 milioane EUR ar putea intra in unitatile turistice acreditate.


Companiile din sector ar putea beneficia, cu siguranta, de un influx suplimentar de turisti. In tabelul de mai jos am selectat, dintre companiile de turism listate pe segmentul AeRO al Bursei de Valori Bucuresti, pe acelea cu rulaje de peste 4,000 EUR de la inceputul anului. Potrivit rezultatelor financiare pentru primul semestru din 2015, cele mai multe au avut cifre de afaceri modeste si au marcat pierderi nete, deseori situatia agravandu-se fata de aceeasi perioada din 2014.


Pentru o analiza mai detaliata, am ales primele trei companii ca lichiditate: Nord SA Bucuresti (NORD), Tratament Balnear Buzias (BALN) si Compania Hoteliera Intercontinental (RCHI), toate fiind operatori hotelieri.


In primele sase luni, Nord SA a suferit scaderea veniturilor din exploatare cu 28% fata de prima jumatate a lui 2014, care a condus la cresterea pierderii operationale de opt ori, iar a celei nete, de 12 ori. Nu este de mirare ca actiunile NORD au pierdut circa 45% in a doua jumatate a anului. Din pacate, conducerea nu a publicat un raport detaliat privind activitatile companiei sau un plan de redresare, astfel incat, pana la raportarea anuala, nu vom putea sti in ce masura noua lege a reusit sa-i imbunatateasca rezultatele.


Pentru Tratament Balnear Buzias, semestrul I a adus o scadere a veniturilor din exploatare cu 33%, respectiv cresterea pierderii operationale cu 37%, iar a pierderii nete cu 21%. Compania ofera cazare in hoteluri de doua sau trei stele si servicii de tratament balnear, principalul partener fiind Casa Nationala de Pensii Publice, care ofera bilete de odihna si tratament. Totusi, dat fiind ca de relatia cu CNPP depind 52% din veniturile BALN, grad ridicat de dependenta, managementul incearca sa-si diversifice baza de clienti, investind in modernizare si tintind segmentele de afaceri si agrement.


Compania Hoteliera Intercontinental, care administreaza hotelul InterContinental din Bucuresti, este singura care s-a bucurat de o imbunatatire a rezultatelor financiare la sase luni. Veniturile din exploatare au crescut cu 2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, profitul operational cu 65%, iar cel net cu 20%. In plus, hotelul a avut o crestere a numarului de turisti cu 4%, majoritatea fiind straini, iar tariful mediu a fost majorat, la randul sau, cu 3.8%. De altfel, si actiunile RCHI au urcat 7.7% in a doua parte a lui 2015.


Legea voucherelor de vacanta imbunatateste perspectivele de crestere pentru aceste companii, iar efectele ei ar fi trebuit sa inceapa sa se simta din a doua jumatate a lui 2015. Totusi, cum emitentii de pe AeRO nu sunt obligati sa-si raporteze rezultatele la noua luni, investitorii vor putea afla in ce masura acest reviriment s-a materializat abia la raportarea anuala. Pana atunci, atragem atentia investitorilor interesati asupra lichidatii foarte scazute a acestor companii, care ii expune riscului unor miscari extreme pe termen scurt.
 

Autori

foto
TRADEVILLE SA