Regimul sanctiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligatiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost modificat incepand cu 21 noiembrie 2024, astfel incat sa existe o corelare intre severitatea sanctiunilor si frecventa abaterilor. Principala noutate, introdusa de Guvern prin Ordonanta de Urgenta nr. 129/2024 (OUG 129), consta in aplicarea graduala a sanctiunilor in functie de numarul contraventiilor savarsite de un contribuabil intr-un termen de 12 luni.
Decizia autoritatilor are la baza numeroasele solicitari primite de la mediul de afaceri, care au evidentiat dificultatile tehnice si de conformare intampinate in procesul de implementare a noilor reglementari. Principala preocupare exprimata in cadrul consultarilor a fost legata de disproportionalitatea sanctiunilor aplicate pentru nerespectarea obligatiilor de raportare, inclusiv masura severa a confiscarii in proportie de 100% a contravalorii bunurilor nedeclarate, de la prima abatere. In acest context, mediul de afaceri a pledat pentru aplicarea unor penalitati mai echilibrate, care sa nu impovareze nejustificat contribuabilii si, astfel, sa nu le afecteze grav stabilitatea financiara.
Modificarile aduse de noua ordonanta
Reglementarea vizeaza, asadar, contraventiile pentru incalcarea anumitor obligatii, de exemplu, nedeclararea datelor referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat/transporturile internationale de bunuri, declararea in sistemul RO e-Transport a unor cantitati diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri etc.
Incepand cu 21 noiembrie 2024, sanctiunile se vor aplica gradual, in functie de erorile de raportare ale contribuabilului pe parcursul a 12 luni, astfel: la prima abatere, sanctiunea nu mai include confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate, la a doua abatere, se confisca doar 15% din contravaloarea bunurilor nedeclarate, la a treia abatere, se confisca 50% din aceasta suma, iar de la a patra abatere, se confisca 100% din contravaloarea bunurilor nedeclarate.
Amenda, in schimb, ramane aceeasi in toate cazurile: de la 10.000 de lei la 50.000 de lei in cazul persoanelor fizice sau de la 20.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoanele juridice.
O alta modificare de impact adusa de noua ordonanta permite operatorilor economici sa modifice datele despre bunurile transportate (denumire, caracteristici, cantitati si valoare) dupa expirarea termenului de valabilitate a codului UIT (codul unic generat de sistemul RO e-Transport), pana la data de 25 a lunii urmatoare finalizarii transportului.
Cu toate acestea, contribuabilii trebuie sa incerce sa raporteze de la inceput datele in mod corect si sa evite pe cat posibil modificarea informatiilor declarate initial, dat fiind ca orice corectie ulterioara poate influenta profilul de risc specific al contribuabilului, utilizat in activitatea de administrare fiscala.
In plus, noua reglementare prevede instituirea unui registru electronic centralizat pentru monitorizarea sanctiunilor, necesar pentru aplicarea graduala si corecta a acestora, avand in vedere ca exista mai multe autoritati implicate in procesul de monitorizare si aplicare a sanctiunilor.
Pe de alta parte, se mentine exceptia aplicarii sanctiunii complementare de confiscare valorica a bunurilor pentru cazurile in care verificarea are loc ulterior incheierii transportului de bunuri (nu pe traseu), daca tranzactiile respective au fost inregistrate corect in contabilitatea si in documentele justificative ale contribuabililor (chiar daca transportul nu a fost inregistrat in RO e-Transport).
In plus, pana la 31 martie 2025, se suspenda sanctiunile pentru neconformarea privind transferul datelor de pozitionare a vehiculelor in sistemul RO e-Transport.
In concluzie, modificarile aduse de OUG 129 sunt binevenite, dat fiind ca, pe de o parte, asigura o mai buna proportionalitate a sanctiunilor in raport cu gravitatea faptei, iar pe de alta parte, ofera contribuabililor vizati posibilitatea de a corecta erorile involuntare din declaratiile initiale fara sa riste sanctiunile maxime prevazute de lege de la primele abateri.
Aceste modificari sunt direct aplicabile tuturor contribuabililor, inclusiv celor care detin statutul de Operator Economic Autorizat (Authorized Economic Operator), conform legislatiei vamale, pentru care aplicarea contraventiilor pentru nedeclararea in sistemul RO e-Transport a transporturilor internationale rutiere de bunuri este amanata pana la data de 1 ianuarie 2025.