loader
Romanii produc cele mai putine deseuri municipale pe cap de locuitor din UE, dar nu le recicleaza

Romanii produc cele mai putine deseuri municipale pe cap de locuitor din UE, dar nu le recicleaza

Cu mai putin de 300 de kilogram pe cap de locuitor, Romania si Polonia au fost in 2015 tarile din Uniunea Europeana cu cele mai mici cantitati de deseuri generate, la polul opus fiind Danemarca (789 de kilograme pe cap de locuitor), arata datele publicate luni de Eurostat, potrivit AGERPRES.

La nivelul Uniunii Europene, cantitatea de deseuri municipale generata a fost de 477 kilograme pe cap de locuitor, in scadere cu 9% comparativ cu varful de 527 kilograme pe cap de locuitor inregistrat in 2002, dar in crestere comparativ cu 474 kilograme in 2014, fiind vorba de prima crestere anuala inregistrata dupa 2007.


De asemenea, datele Eurostat arata ca in 2015, la nivelul UE, 29% din deseurile municipale au fost reciclate, alte 28% au fost depozitate in gropile de gunoi, 26% au fost incinerate si 17% au fost transformate in compost. In randul statelor membre, reciclarea si compostarea au reprezentat peste doua treimi din tratarea deseurilor in Germania (68%), si pentru mai mult de jumatate in Austria si Slovenia (ambele 58%), Belgia (55%)si Olanda (52%).


In cazul Romaniei, datele Eurostat, care dateaza din anul 2014, arata ca marea majoritate a deseurilor au fost depozitate in gropi de gunoi, ponderea reciclarii sau compostarii fiind zero.


La jumatatea acestei luni, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat ca taxa de 80 de lei pe tona de deseu depozitat la groapa de gunoi se va plati diferentiat de catre operatorii de salubritate si se va aplica la diferenta dintre tinta de valorificare pe care si-au propus-o si ceea ce au realizat efectiv. In timp ce OUG 31/2013 reglementa taxarea progresiva a depozitarii, incepand cu 50 lei/tona din 2014, 80 de lei/tona din 2015 si 120 lei/tona, cu incepere din 2016, Legea 384 introduce cresterea taxei la 80 de lei/tona din 2017, respectiv la 120 de lei/tona, abia din 2018.


In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania are de indeplinit, pana in 2020, conform directivelor europene, urmatoarele obiective: minimum 50% rata de reutilizare si reciclare din masa totala a cantitatilor de deseuri (hartie, metal, plastic si sticla), minimum 70% nivel de pregatire pentru reutilizare, reciclare si alte operatiuni de valorificare materiala de minimum 70% din masa cantitatilor de deseuri ne-periculoase provenite din activitati de constructie si demolari, 60% valorificare a deseurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piata nationala. De asemenea, tara va trebui sa atinga, anual, o cantitate colectata de deseuri electronice de 4 kg/locuitor si sa colecteze separat bio-deseurile in vederea compostarii si fermentarii acestora.


Sursa: AGERPRES/(A, AS — autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES