loader

Romania si Bulgaria, fruntase in UE la riscul de saracie si excluziune sociala

Romania si Bulgaria se afla la egalitate pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste riscul de saracie si excluziune sociala, cu un procent de 40% din totalul populatiei in aceasta situatie, in 2014, reiese din datele Eurostat, raporteaza AGERPRES.

"24,1% din totalul populatiei Uniunii Europene se afla in risc de saracie si excluziune sociala in 2014. In Romania si Bulgaria in jur de 40% din populatie se afla in aceasta situatie in 2014. In Cehia (14,8%), in Olanda (16,5%) si Suedia (16,9%) se afla la mai putin de jumatate fata de cele doua tari", se arata in document.


Potrivit acestuia, se observa diferente in 2014 fata de 2008 intre statele membre.


"Unele tari au facut un progres real in integrarea celor mai vulnerabili membri ai societatii. Reducerea numarului de oameni in risc de saracie si excluziune sociala variaza de la 0,1 puncte procentuale, la 5,8 puncte procentuale. Statele membre care au inregistrat cel mai mare progres sunt Polonia (reducere de 5,8 puncte procentuale la sub 25% n.r.), Romania (cu 0,4 puncte procentuale) si Slovacia (cu 2,2 puncte procentuale, la sub 20%). Unele tari au avut o crestere a numarului de persoane in risc de saracie si excluziune sociala. Tarile cu cea mai mare crestere sunt Grecia, Spania si Estonia unde numarul de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala a crescut intre 4 si 8 puncte procentuale", se mai arata in document.


Conform unei publicatii a Institutului National de Statistica (INS), o treime dintre gospodariile din Romania, respectiv 32,8%, nu au putut face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat, in 2015.


Anul trecut, o pondere de 36% dintre gospodarii s-au aflat in imposibilitatea de a plati intretinerea locuintei din cauza lipsei resurselor financiare, iar 16,7% — energia electrica.


De asemenea, pentru a face fata cheltuielilor curente, 6,8% dintre gospodarii au apelat la economii, 6,1% s-au imprumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, in timp ce 11,5% au apelat la ajutoare financiare, fara obligatia de restituire, de la rude, prieteni.


Anul trecut, 17% dintre gospodarii si-au permis o saptamana de concediu in afara casei, 5,9% — inlocuirea mobilei uzate si/sau demodate, 12,1% — cumpararea de produse electrocasnice, 28,8% — cumpararea de haine noi, 10,6% — vizionarea unor spectacole de teatru, cinema, 15,2% — cumpararea de carti, ziare, reviste.


Conform aceleiasi publicatii satisfacerea nevoilor de baza de consum, impozitele si contributiile de asigurari sociale au lasat, anul trecut, prea putine resurse de investitii gospodariilor din Romania.


"In anul 2015, impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe, au detinut o pondere de 19,0% din cheltuielile totale, ridicandu-se in medie la suma de 446,1 lei lunar pe o gospodarie, din care impozitul pe salariu a reprezentat 39,5% (38,8% in 2014), iar contributiile de asigurari sociale (pentru pensie, la fondul de somaj si pentru asigurarile de sanatate) 56,3% (56,5% in 2014). Cheltuielile pentru investitii au fost si in anul 2015 foarte mici, reprezentand numai 0,7% din cheltuielile totale, in usoara crestere fata de anul anterior (cu 0,1 puncte procentuale). Este un semnal si in anul 2015, cu privire la capacitatea extrem de scazuta a gospodariilor de a economisi. Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de productia in gospodarie, a platii impozitelor si contributiilor de asigurari sociale si a satisfacerii nevoilor de baza de consum lasa prea putine resurse pentru investitii", mentioneaza sursa citata.


Principala destinatie a cheltuielilor gospodariilor — consumul — a detinut, in medie pe ansamblul gospodariilor, 72,4% din cheltuielile totale.


"Cheltuielile de consum au reprezentat 1.702,9 lei lunar pe o gospodarie, iar cheltuielile banesti pentru cumpararea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile in unitatile de alimentatie publica), nealimentare si pentru plata serviciilor 1.500,4 lei lunar (63,8% din cheltuielile totale). Cealalta parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare si nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodariei) a fost egala cu 202,5 lei pe gospodarie si a reprezentat 8,6% din cheltuielile totale", informeaza INS.


Cheltuielile pentru productia gospodariei, in anul 2015, au reprezentat 4,4% din cheltuielile totale, din care 0,8% au revenit cheltuielilor banesti, iar 3,6% contravalorii consumului productiv din resurse proprii (furaje, seminte etc.) utilizate pentru productia gospodariei. Acestea din urma au insumat, in medie, 85,4 lei lunar pe gospodarie.


Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Florin Barbuta, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES