loader
Romania, printre tarile din Uniunea Europeana in care se poate aplica vamuirea centralizata la nivel european in cazul importului de marfuri efectuat de operatorii certificati AEO

Romania, printre tarile din Uniunea Europeana in care se poate aplica vamuirea centralizata la nivel european in cazul importului de marfuri efectuat de operatorii certificati AEO

Autori: Mihai Petre, Director, Global Trade, EY Romania si Cosmin Dinca, Manager, Global Trade, EY Romania

Aflate intr-un continuu proces de modernizare, sistemele IT ale Uniunii Europene permit, incepand din iulie 2024, aplicarea procedurii de vamuire centralizata la nivel european pentru importul de marfuri. Mai precis, procedura permite importatorilor considerati parteneri de incredere ai autoritatii vamale (de ex. societatile autorizate AEO) sa depuna declaratia vamala de import la biroul vamal din statul membru de care apartin, in timp ce marfurile sunt prezentate fizic la un birou vamal din alt stat membru UE. 

Concret, luand exemplul unui importator roman cu sediul in Bucuresti, acesta poate importa marfuri care intra in UE printr-un birou vamal din Bulgaria. Importatorul va putea depune declaratia vamala si documentatia aferenta la vama din Bucuresti, in timp ce bunurile pot fi controlate fizic de biroul vamal de la frontiera Bulgariei, marfa ajungand la destinatie deja vamuita.

Pentru inceput, sistemul este aplicat de Bulgaria, Estonia, Spania, Luxemburg, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Croatia. Alte state membre si-au anuntat deja intentia de a se alatura spre finalul anului 2024.

Ce avantaje aduce procedura pentru importatorii romani? In primul rand, un proces de vamuire la import mai rapid decat in prezent, atat timp cat marfa nu mai trebuie prezentata la biroul vamal de destinatie din statul membru in care importatorul isi are sediul. Se reduce astfel numarul de proceduri vamale utilizate: de exemplu, nu mai este necesar ca marfa sa fie plasata sub regimul de tranzit unional (deci fara garantare, fara costuri aditionale cu procesarea tranzitelor, fara supraaglomerarea birourilor vamale de interior). Procedura poate fi utilizata si pentru regimurile vamale economice de perfectionare activa (procesare), antrepozit vamal (depozitare) si destinatie finala (taxe vamale reduse).

Cum poate fi aplicata procedura in Romania? Operatorii economici autorizati interesati sa utilizeze simplificarea trebuie sa solicite autoritatilor vamale competente din statul membru UE in care sunt stabiliti (de ex., Autoritatea Vamala Romana) sa acorde o autorizatie in conformitate cu articolul 179 din Codul Vamal. Apoi, in functie de lantul logistic de aprovizionare, sa determine birourile vamale pe unde patrund marfurile si sa-si instruiasca personalul aferent, precum si pe comisionarii implicati in a utiliza procedura (de ex., operarea in sistem a declaratiei vamale).

In faza a doua de implementare a procedurii, asteptata sa intre in vigoare incepand cu iunie 2025, sistemul va fi disponibil pentru utilizare si pentru procedura de vamuire simplificata prin inscrierea in evidentele declarantului sau pentru importul de produse accizabile.

In concluzie, procedura mentionata se adauga pe lista avantajelor de care pot beneficia cei aproximativ 300 de operatori economici certificati AEO din Romania, fiind una dintre cele mai semnificative simplificari oferite de legislatia vamala pana in prezent. Iata deci, un nou bun motiv pentru companiile romanesti sa aplice din timp pentru certificarea AEO. Iar celor peste 300 de companii care detin deja aceasta certificare le recomandam demararea pasilor pentru obtinerea autorizatiei necesare de la autoritatea vamala romana.

                                                                                                                     ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL