Cele doua evenimente internationale au gazduit intalnirea dintre liderii celor mai importante asociatii din domeniul outsourcingului mondial, precum GSA - Global Sourcing Association (Marea Britanie), IAOP - International Association of Outsourcing Professionals (SUA), DOV - Deutscher Outsourcing Verband (Germania), ASPIRE (Polania) si Lviv IT Cluster (Ucraina) si importanti jucatori ai pietei, reprezentanti ai sectorului public si parti interesate direct de dezvoltarea acestui domeniu.
Evenimentele de la Lublin Conference Centre de pe 31 ianuarie au fost organizate de Fundatia Pro Progressio si au fost un catalizator de idei noi, analize, tendinte si prognoze de dezvoltare. La evenimente au participat peste 350 de persoane din Europa si SUA, acest lucru demonstrand interesul pentru dezvoltarea de politici si proceduri pentru cresterea sustenabila a industriei pe termen lung.
Parteneriatele in contextul maturizarii pietelor de outsourcing
In cadrul BSS Forum au fost discutate perspectivele referitoare la piata de outsourcing in general, de la partea de asigurare a unei infrastructuri adecvate pentru crearea unor centre de outsourcing in regiune, la asigurarea resurselor umane de calitate si a conditiilor favorabile unei economii in plina dezvoltare.
Oficiali si profesionisti cu experienta si-au impartasit punctele de vedere si masurile importante ce ar trebuie luate in viitorul apropiat de catre toti actorii industriei in cadrul unor sesiuni dedicate. Au fost prezentate nevoile pentru serviciile de externalizare venite din partea companiilor nordice si a Germaniei in special pentru forta de munca calificata in tehnologie din zona de Sud-Est.
S-au discutat tendintele din domeniu si anume: cresterea cererii si ofertei de outsourcing in regiunea noastra si posibilitatile de colaborare intre diversele regiuni pe masura ce piata de specialitate se dezvolta. Focusul s-a situat pe subiectul dezvoltarii si al maturizarii pietelor de outsourcing din Polonia, Romania si Ucraina. Reprezentatul companiei PricewaterhouseCoopers (PwC) a subliniat faptul ca printre factorii care vor avea un impact asupra pietei in perioada 2020-2025 se numara robotizarea, ce nu trebuie privita ca pe o inlocuire a resurselor umane, ci ca pe o masura de automatizare a activitatilor si dispozitivele conectate la Internet (Internet of Things).
Odata ce BSS Forum s-a incheiat, oaspetii au fost invitati la Outsourcing Stars Gala pentru a fi prezentat sumarul anului si la festivitatea de acordare a premiilor pentru inovatiile din industria de outsourcing. Premiile au fost acordate companiilor cu cea mai rapida crestere, dar si institutiilor care sprijina mediul de afaceri international, printre acestea se numara:
• ECHO Investment - cea mai rapida crestere pentru dezvoltatori de cladiri de birouri,
• CBRE - cea mai mare crestere in domeniul serviciilor de consiliere in sectorul imobiliar,
• Adecco - cea mai mare crestere in Sales Force Outsourcing si, de asemenea, cea mai mare crestere in domeniul serviciilor de Body Leasing,
• Hitachi Capital - cea mai rapida crestere in domeniul serviciilor de management al parcului auto,
• TMF Group - cea mai rapida crestere in domeniul serviciilor de contabilitate si salarizare.
Dezvoltarea oraselor se afla printre principalele prioritati
In ceea ce priveste dezvoltarea industriei, notabila este strategia unor orase si regiuni de a-si crea propriile parghii pentru a atrage investitii semnificative pe plan local. Se incearca dezvoltarea infrastructurii prin crearea de centre moderne de afaceri si parcuri tehnologice, institutii performante de invatamant, a unei culturi organizationale specifice, cu scopul de a atrage parteneri, dar si angajati competenti. Mentiuni aparte au fost facute si despre factorii interni ce determina succesul afacerilor, precum asigurarea unor birouri si spatii de lucru moderne sau programe speciale de motivare si retentie a angajatilor.
Keynote speaker in cadrul sesiunii de discutii „Business without borders” la BSS Forum, Loredana Niculae, CEO NNC Services si partener al platformei OutsourcingPortal.ro mentioneaza urmatoarele:
‘’Investitorii straini cauta in Romania resurse umane pregatite profesional, infrastructura propice dezvoltarii unor centre de afaceri, fie ca vorbim de accesibilitatea acestora, fie ca vorbim de facilitati pentru birouri, un mediu stabil de afaceri si o situatie economica si politica previzibila si constanta. Romania se afla intr-un context favorabil la nivel european, iar dezvoltarea trebuie sa se intample la o scara mai ampla, avand in vedere toti factorii importanti din acest ecosistem, nu doar disponibilitatea fortei umane, ci si o colaborare mai stransa intre mediul de afaceri si mediul public, si investitii in domenii cheie precum infrastructura. Suntem printre destinatiile preferate de Business Shared Services din zona si ar trebui sa ne consolidam aceasta pozitie cu o strategie integrata a acestui domeniu.”