loader

Romania este printre ultimele tari in Europa dupa contributia sectorului ospitalitatii la PIB

Industria ospitalitatii (hoteluri, restaurante, planificare de evenimente, transport) a avut, in mod direct sau indirect, o contributie de 1.000 de miliarde de Euro la economia europeana in anul 2010, conform studiul EY The Hospitality Sector in Europe

Studiul s-a bazat pe datele statistice Eurostat din perioada 2000-2010, pentru a asigura comparabilitatea datelor din cele 31 de state europene analizate.

 

Conform studiului, sectorul ospitalitatii a contribuit cu 126 de miliarde de Euro la bugetele de stat prin taxele platite si a oferit locuri de munca pentru aproximativ 16,6 milioane de persoane in Uniunea Europeana - unul din 13 locuri de munca din Uniune este in industria ospitalitatii.

 

Studiul arata ca numarul de locuri de munca oferite de sectorul ospitalitatii a crescut cu 29% in perioada 2000-2010, in timp ce locurile de munca la nivelul economiei per ansamblu au crescut, in aceeasi perioada, cu doar 7,1%, adica mai putin de 1% in fiecare an.

 

Sectorul ospitalitatii in Romania

 

Romania ocupa locul 27 dintre cele 31 de tari analizate dupa contributia sectorului la PIB in anul 2010, cu 2.1%. Acelasi sector contribuie la PIB-ul Bulgariei de doua ori mai mult, adica 4,2% din PIB. Romania este urmata in clasament de Slovacia, Cipru, Lituania si Polonia.

 

Tarile cu o industrie a ospitalitatii generand o contributie semnificativa la PIB sunt cele cu traditie indelungata in turism, precum Malta (7,9%), Grecia (6,5%) si Spania (6,3%). La nivelul UE, media contributiei sectorului la PIB  este de 3,7%.

 

În Romania, sectorul sustine (direct, indirect sau indus) 4,5% din numarul total al angajatilor de la nivelul economiei si are cel mai mare efect de multiplicare, dupa Turcia, din cele 31 de tari analizate: 1,63 de Euro. Ceea ce inseamna ca, la fiecare 1 Euro cheltuit in acest sector, au fost investiti alti 1,63 de Euro in economie. Media UE a acestui indicator este 1,16  de Euro.

 

Industria ospitalitatii din Romania a crescut pana la aproape 3 miliarde de Euro in 2008, dar a fost urmata de o scadere de 22% pana la sfarsitul lui 2010, ajungand la 2,3 miliarde de Euro. Restaurantele reprezinta aproape 40% din cifra de afaceri a sectorului si angajeaza 43% din forta de munca din sector (peste 60.700 persoane in 2010). Faptul ca numarul de restaurante a fost mai mare in 2010 (8.200) decat in 2008 (8.000) demonstreaza rezistenta acestui segment la scaderea cifrei de afaceri cu 9% in aceeasi perioada.

 

Hotelurile reprezinta al doilea sub-sector dupa cifra de afaceri, cu 31% din totalul anului 2010, si cu un numar de angajati de aproximativ 35.500. Barurile au fost in mod particular afectate de cresterea taxelor (TVA si accize), cu o reducere de 7% a numarului de unitati economice in 2010.

 

Începand cu anul 2000, sub-sectorul restaurantelor si al altor unitati de aceeasi natura din Romania a crescut in pondere de la 54% la 62% in 2010 la nivelul industriei. Aceasta tendinta se explica prin cresterea de 16,1% in perioada a primului sub-sector, fata de 12,3% cresterea sub-sectorului hotelier romanesc si al altor unitati de cazare.

 

Dupa 2010, sectorul romanesc al ospitalitatii a continuat sa se confrunte cu un mediu din ce in ce mai dificil, din cauza scaderii increderii consumatorilor in economie si a puterii de cumparare, a cresterii TVA-ului si a modificarilor legislatiei din domeniu (cum ar fi interzicerea fumatului in anumite conditii).

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL