loader
Romania Eficienta: Cum puteti economisi energie si reduce factura la incalzire prin cateva metode simple

Romania Eficienta: Cum puteti economisi energie si reduce factura la incalzire prin cateva metode simple

Studiul isi propune sa sprijine atingerea tintelor de eficienta energetica ale Romaniei stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 in privinta reducerii emisiilor de carbon

Incalzirea acopera un procent important in bugetul de cheltuieli al unei familii in sezonul rece. Termoizolarea peretilor reprezinta masura cu cel mai mare impact in factura, ce poate conduce la economii de pana la 40%. Si obiceiurile de consum responsabil contribuie insa la reducerea cheltuielilor. Iata cateva actiuni simple care va ajuta sa economisiti bani si energie, fara a pierde din confort, avand in acelasi timp un impact mai mic asupra mediului, prezentate de Energy Policy Group, coordonatorul programului Romania Eficienta: 

Setati termostatul la 20 grade Celsius, temperatura optima pentru sanatatea, confortul si bugetul vostru. Un grad in minus la termostat va ajuta sa reduceti factura cu pana la 10% pe an. In timpul noptii, este suficienta si o temperatura de circa 18 grade Celsius in locuinta.

Cea mai buna optiune este aceea de a alege un termostat inteligent, care va ajuta sa controlati mai bine temperatura in functie de necesitatile voastre. De pilda, poate programa functionarea centralei pe intervale orare, zi de lucru sau weekend. Tineti cont ca setarea unei temperaturi mai mari in termostat decat cea pe care o doriti in casa nu va incalzi mai repede locuinta, fiindca rata de incalzire ramane aceeasi.

Nu acoperiti caloriferul cu haine, indepartati fotoliile sau alte lucruri care impiedica transmiterea caldurii. Puteti reduce astfel costurile de incalzire cu pana la 20%. Mai trebuie sa tineti cont ca daca peretele pe care e montat radiatorul este slab izolat, cea mai mare parte a caldurii se va risipi afara. Daca nu puteti face o izolatie corespunzatoare, montati un panou care reflecta caldura intre calorifer si perete inspre interior.

Profitati de caldura gratuita a soarelui. Mentineti curate ferestrele orientate spre sud si trageti draperiile deoparte, pentru a permite soarelui sa va incalzeasca natural locuinta. Nu uitati sa acoperiti ferestrele la loc cand se lasa seara, pentru a opri aerul rece din exterior. Daca puteti, inlocuiti ferestrele simple cu ferestre cu dublu vitraj, care pierd cu 50-70% mai putina caldura. Daca nu, folositi draperii groase.

Daca simtiti curent in casa, inseamna ca pierdeti caldura. Etanseizati cadrele de ferestre si acoperiti spatiile de sub usi. De asemenea, inlocuiti garniturile de etansare deteriorate ale usilor si ferestrelor. Pentru intrarea in casa, alegeti o usa bine izolata, care sa tina frigul afara.

Efectuati intretinerea centralei termice in mod regulat, pentru a scadea factura de incalzire cu pana la 20%. Mai trebuie sa tineti cont ca un sistem de incalzire vechi si ineficient va avea un consum mai mare de energie, ceea ce inseamna facturi mai mari.

Izolati tevile de apa calda pentru a reduce pierderile termice de pe traseu si verificati permanent caloriferele daca se incalzesc uniform. In cazul in care gasiti zone mai reci, trebuie sa aerisiti radiatorul. Faceti oricum acest lucru la inceputul sezonului rece, pentru a elimina aerul care impiedica distribuirea uniforma a caldurii.

Nu uitati sa aerisiti locuinta zilnic. E de preferat sa faceti acest lucru in miezul zilei, cand afara e mai cald, in reprize scurte. Opriti intotdeauna termostatul caloriferului cand aerisiti.

Despre Romania Eficienta

Romania Eficienta este un proiect privat, de interes public national, derulat de Energy Policy Group (EPG) in parteneriat cu OMV Petrom, companie care contribuie financiar cu o sponsorizare a programului in valoare de 4 milioane de euro pana in 2022. Proiectul a demarat in vara anului 2019 si consta in derularea unui program national multianual de eficienta energetica, cel putin pana in 2022. Romania Eficienta isi propune sa sprijine atingerea tintelor de eficienta energetica ale Romaniei stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 in privinta reducerii emisiilor de carbon si a cresterii eficientei energetice, atat prin campanii de informare si educare, cat si prin realizarea unor proiecte concrete de renovare profunda a unor cladiri publice, in diferite regiuni ale tarii. Mai multe detalii gasiti pe site-ul romania-eficienta.ro.

Autori

foto
OMV PETROM SA
foto
ENERGY POLICY GROUP