loader
Dr. IA – Bosch faciliteaza diagnosticarea medicala cu ajutorul inteligentei artificiale

Dr. IA – Bosch faciliteaza diagnosticarea medicala cu ajutorul inteligentei artificiale

Platforma pentru analiza celulara Vivascope a primit Premiul pentru Inovatie in cadrul CES 2020

  • Inteligenta: algoritmii de invatare automatizata pentru sistemele de ultima generatie detecteaza anomalii in probele biologice si, astfel, permit obtinerea mai rapida a diagnosticelor si tratamentelor.
  • Conexiune: transferul de date digitale permite analiza la distanta, consultarea intre colegi si revizuirea de catre experti.
  • Intuitie: usurinta in folosire si acumulatorul integrat permit utilizarea in locatii indepartate si cu resurse limitate

Bangalore, India. 1 la 1,5 milioane – un raport care poate avea consecinte grave. In anumite regiuni din lume exista un singur medic patolog – un singur expert clinic care poate analiza probe biologice pentru boli si afectiuni – la fiecare 1,5 de milioane de oameni. Drept urmare, oamenii ori nu au acces la diagnostice de laborator, ori trebuie sa faca o calatorie indelungata si costisitoare pentru a fi consultati de un medic patolog. Putinii medici patologi care isi practica meseria si care sunt disponibili tind sa fie presati de timp, ceea ce duce la intarzieri si erori umane. Pentru a face diagnosticele medicale mai accesibile, Bosch a creat Vivascope - un dispozitiv compact care creeaza imagini microscopice digitale ale celulelor organismului si le analizeaza cu ajutorul unor algoritmi avansati de invatare automatizata. Vivascope a primit Premiul pentru Inovatie CES® la categoria „Tehnologie pentru o lume mai buna”.

Inteligenta artificiala si conectivitatea ofera oportunitati enorme si in sectorul sanatatii. La Bosch, lucram la solutii conectate si inteligenta artificiala care deservesc oamenii si imbunatatesc calitatea vietii acestora”,  declara Marc Meier, presedintele Bosch Healthcare Solutions GmbH. „Aliniindu-se crezului nostru „Tehnica pentru o viata”, Vivascope ajuta la detectarea potentialelor boli si afectiuni mai repede si mai usor.”

 Analiza in 15 minute, peste 30 de afectiuni diferite

In special in zonele indepartate si in unitatile care nu au acces la echipamente de top, pacientii se pot confrunta cu perioade de asteptare de la trei la opt zile pentru a primi orice rezultate in urma prelevarii de probe. Vivascope este conceput pentru remedierea acestei situatii. In prezent, aproximativ doua treimi din diagnosticele clinice sunt realizate manual, cu ajutorul unui microscop optic conventional. Precizia diagnosticului depinde si de expertiza si experienta medicului patolog. Combinatia dintre numarul mare de probe si metodele care implica o munca intensa are impact asupra timpului necesar si preciziei rezultatelor.

Vivascope poate analiza morfologia celulei umane intr-un timp scurt. Algoritmul IA integrat analizeaza forma, starea si structura celulelor. Apoi le imparte pe categorii si detecteaza variatiile minuscule. Vivascope a fost dezvoltat cu ajutorul clinicienilor si expertilor din laboratoarele din India. Lansarea sa in India este preconizata pentru mijlocul anului 2020. Ulterior vor urma si alte regiuni. Pana in prezent, platforma a fost pregatita cu ajutorul a peste 30.000 de imagini si 9 milioane de puncte microscopice din celule si poate extrage 165 de caracteristici distincte din fiecare celula individuala. Poate realiza o evaluare automata in 15 minute si poate oferi medicului patolog informatii referitoare la peste 30 de posibile boli sau afectiuni clinice. Pe langa raportarea pe baza de dovezi, fiecare analiza este validata de un medic patolog pentru asigurarea unui diagnostic precis.

Vivascope va asigura o performanta constanta indiferent de numarul de probe analizate, deoarece algoritmul nu oboseste si nu se confrunta cu vulnerabilitati umane. „Avand integrate caracteristici inovatoare asigurate de tehnologii de ultima generatie, produsul va putea contribui semnificativ la vietile oamenilor si domeniul patologiei,” declara Sri Krishnan V., vicepresedinte senior responsabil pentru segmentele inovatie si incubatie in cadrul Robert Bosch Engineering and Business Solutions Pvt Ltd din India. Informatiile puse la dispozitie de Vivascope reduc sarcinile personalului medical de laborator legate de pasii analizei manuale, care consuma mult timp si sunt obositori. Acestea permit concentrarea asupra cazurilor mai complexe si asupra diagnosticarii in sine, astfel incat rezultatele corecte sa poata fi obtinute mai repede. In special in regiunile in care exista foarte putini medici patologi, si nu numai, acest dispozitiv reprezinta un avantaj imens.

Acces usor la laborator – de oriunde

Vivascope poate ajuta medicii patologi din intreaga lume sa evalueze diferite probe de la distanta si ofera pacientilor care locuiesc in regiuni rurale posibilitatea de a avea acces la un diagnostic de laborator. „Daca pacientul nu poate merge la laborator, laboratorul va merge la pacient”, afirma Guruprasad S., vicepresedinte al Robert Bosch Engineering and Business Solutions din India si responsabil pentru domeniul activitatilor de asistenta medicala. Produsul necesita doar alimentare cu energie electrica si poate fi perfect integrat in sistemele informatice ale unui spital sau laborator. Grupul de acumulatori integrat asigura o durata de functionare continua de peste sase ore, chiar si in cazul unei pene de curente. Datele stocate in cloud pot fi partajate digital catre alte laboratoare – oricand, oriunde in lume.

Deoarece este o platforma deschisa, cu conectivitate digitala, dispozitivul permite prelucrarea ulterioara, in scopuri academice, de catre comunitatea din domeniul cercetarii si prin colaborari reciproce. Pe langa premiul CES „Tehnologie pentru o lume mai buna”, platforma a primit si Premiul european pentru Design de produs 2019, la categoria Echipamente de proiectare/medicale/stiintifice pentru industrie si stiinte naturale.

Despre Solutiile pentru sanatate Bosch

Bosch Healthcare Solutions GmbH este o filiala detinuta in totalitate de Robert Bosch GmbH. Filiala a fost infiintata in anul 2015 cu obiectivul de a crea produse si servicii care sa imbunatateasca sanatatea si calitatea vietii oamenilor. Aproximativ 120 de angajati (in 2019) lucreaza in prezent la sediul central al companiei din Waiblingen, Germania. Solutiile filialei se bazeaza pe competentele fundamentale ale Grupului Bosch: senzori pentru colectarea de date, software pentru evaluarea respectivelor date si servicii bazate pe aceste analize de date.

Despre Robert Bosch Engineering and Business Solutions Private Limited

Robert Bosch Engineering and Business Solutions Private Limited este o filiala detinuta in totalitate de Robert Bosch GmbH, unul dintre cei mai importanti furnizorii de tehnologie si servicii din lume, care ofera Solutii complete in materie de inginerie, IT si afaceri. Avand peste 20.000 de angajati, este cel mai mare centru de dezvoltare de software al Bosch din afara Germaniei si Centrul de putere tehnologica Bosch din India, avand o acoperire globala si fiind prezent in SUA, Europa si regiunea Asia-Pacific.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajati in intreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vanzari de peste 78,5 miliarde de euro in 2018. Operatiunile sale sunt structurate in patru sectoare de activitate: Solutii de mobilitate, Tehnologie industriala, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. Lider in IoT, Bosch ofera solutii inovatoare pentru case inteligente, orase inteligente, mobilitate conectata si industrie conectata. Compania isi foloseste expertiza in tehnologia de senzori, software si servicii, precum si propriul cloud IoT, pentru a oferi clientilor solutii conectate integrate dintr-o singura sursa. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovatii pentru o viata conectata. Bosch sporeste calitatea vietii la nivel mondial prin produse si servicii inovatoare si care starnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creeaza „Tehnica pentru o viata.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 460 de filiale si companii regionale din aproximativ 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, reteaua globala de productie si vanzari Bosch acopera aproape toate tarile din lume. Baza pentru viitoarea crestere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 68.700 de angajati in cercetare si dezvoltare, in cele aproximativ 130 locatii din lume.

Pentru mai multe informatii, accesati paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.

Autori