loader

Romania are o economie de incredere din nou

Evolutia pozitiva a economiei romanesti si schimbarile care au avut loc ca urmare a crizei, au influentat procesele de evaluare, atat calitativ, cat si cantitativ.

1. Sfarsitul lui 2014 si inceputul lui 2015 au adus o curatare a sectorului bancar in ceea ce priveste imprumuturile neperformante. Ce lectie a invatat piata de evaluare de la sistemul bancar?

 

De la inceputul lui 2014, dar mai ales anul acesta, bancile romanesti au redus considerabil portofoliile de imprumuturi neperformante. Aceasta a dus la o crestere a imprumuturilor care a atins apogeul la jumatatea anului. Aceasta tendinta va continua daca economia primeste semnale pozitive de la pietele straine. Fondurile de investitii au devenit din ce in ce mai interesate dupa incheierea crizei si au achizitionat cantitati importate de imprumuturi neperformante. Industria de evaluarea este strans legata de imprumuturile bancare si a avut multe de invatat in urma crizei. De exemplu, s-au schimbat standardele, au aparut noi reglementari, precum si noi clarificari pentru aspecte particulare. In Europa, specialistii discuta din ce in ce mai des despre Mortgage Lending Value (valoarea ipotecara), un concept care este deja aplicat in unele tari din lume. Acest concept se refera la o anumita evaluare care este aplicata cu succes imprumuturilor bancare si denota o atitudine prudenta in ceea ce priveste valoarea imprumutului, faptul ca valoarea unei proprietati are urcusuri si coborasuri, si faptul ca activele trebuie sa fie analizate cu grija si dintr-un punct de vedere conservator. Aceasta abordare va elimina valorile extreme si va urmari valoarea sustenabila pe termen lung. 

 

Pentru versiunea completa a interviului, va rugam sa accesati varianta in limba engleza, aici.

Autori

foto
DARIAN DRS SA