loader
ROMAERO se va restructura printr-un plan CIT Restructuring adaptat dificultatilor actuale din economie

ROMAERO se va restructura printr-un plan CIT Restructuring adaptat dificultatilor actuale din economie

Restructurarea ROMAERO este cel mai amplu si mai complex proces de restructurare de business

ROMAERO, o companie strategica pentru industria aerospatiala si de aparare a Romaniei, se va restructura printr-o colaborare cu CIT Restructuring, fondata de CITR, parte a Impetum Group. ROMAERO va urma un proces de restructurare a datoriilor sale istorice inregistrate fata de bugetul statului prin mecanismul pus la dispozitie de Ordonanta Guvernului nr. 6/2019 (OG 6/2019), pe baza unui plan de restructurare aprobat pe 3 august. CIT Restructuring a fost desemnata sa elaboreze si sa implementeze planul de restructurare a companiei.

Restructurarea ROMAERO este cel mai amplu si mai complex proces de restructurare de business derulat in baza OG 6/2019 pana la acest moment in Romania. Derularea cu succes a acestui proiect de colaborare intre institutii ale statului si mediul de afaceri romanesti dovedeste faptul ca exista premise ca, prin eforturi sustinute, economia romaneasca sa isi dobandeasca stabilitatea si perspective de crestere.

Planul de restructurare a ROMAERO prevede restructurarea si reducerea cu cca. 256 MIL.  RON a datoriilor catre bugetul consolidat al statului si transferarea unor active esentiale catre institutiile din sectorul de aparare. In plus, se vor crea conditiile pentru rambursarea creditelor bancare istorice, in valoare de aproximativ 108 MIL. RON, prin valorificarea unor active excedentare, de care business-ul nu mai are nevoie. Odata cu implementarea acestor masuri si cu restructurarea datoriilor, compania va putea atrage noi fonduri pe care le va directiona catre investitii in tehnologie.

Pentru a beneficia de prevederile OG 6/2019, ROMAERO are un necesar de finantare de 60 MIL. RON, cuprinzand o suma de 45 MIL. RON, reprezentand rambursare initiala catre ANAF, si aprox. 14 MIL. RON, constand in necesar de capital de lucru pentru relansarea activitatii. Misiunea obtinerii acestei finantari, in conditiile in care societatea nu a beneficiat de noi resurse financiare din partea sectorului bancar din 2009, a fost asumata si realizata cu succes de CIT Restructuring. Finantarea necesara implementarii proiectului de restructurare urmeaza a fi pusa la dispozitie de CEC Bank care a aprobat finantarea rambursarii datoriilor catre ANAF in suma de 45 MIL. RON si se afla in proces de aprobare a finantarii unui credit special de 14 MIL. RON. Aceasta este o dovada a dedicatiei cu care CEC Bank  sustine business-urile romanesti chiar si in perioade dificile.

„Prin planul de restructurare ne vom concentra eforturile pentru aducerea in zona de profitabilitate a ROMAERO. In aceste vremuri de incertitudine economica, este rolul nostru sa ne transpunem experienta validata de piata ca manageri de criza, in ghidajul si sustinerea de care au nevoie companiile romanesti. ROMAERO este un centru de excelenta si una dintre cele mai importante companii de stat din industria aerospatiala si de aparare romaneasca. Avem incredere ca vom reusi sa punem din nou in lumina valoarea acestei companii de traditie si mizam pe capacitatea ROMAERO sa depaseasca aceste momente”, a declarat Andra Butiu, Senior Partner CIT Restructuring, parte din Impetum Group.

Planul de restructurare a datoriilor ROMAERO, elaborat de catre CIT Restructuring, a fost aprobat de AGA Romaero din 3 august 2020. Prin aceasta decizie, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri – actionarul majoritar al ROMAERO, cu sprijinul actionarilor semnificativi SIF Muntenia si FP, contribuie decisiv la procesul de salvare al celei mai importante companii aerospatiale romanesti.

OG 6/2019 este un act normativ care vizeaza restructurarea obligatiilor datorate de catre contribuabili catre bugetul de stat, pentru a sprijini revitalizarea acestora si a le ajuta sa evite ajungerea in stare de insolventa. Principalele facilitati fiscale prevazute prin OG6 se refera la restructurarea obligatiilor bugetare, cu anularea accesoriilor si reducerea obligatiilor principale. ANAF are competenta de a evalua si aproba planul de restructurare si testul creditorului privat elaborat de expertul independent. „Procedura propusa de OG6 reprezinta unul dintre cele mai puternice instrumente puse la dispozitia mediului economic pentru restructurarea companiilor, iar abordarea ANAF a fost, in toata aceasta perioada, una deschisa, proactiva, pro-business”, a mai declarat  Andra Butiu.

Despre ROMAERO

ROMAERO este o companie aerospatiala care integreaza in aceeasi locatie doua activitati majore: fabricarea de aerostructuri si intretinere si reparatii pentru aeronave de transport civile si militare. Este cea mai mare companie din Industria Aeronautica Romana, cu peste 90 de ani de traditie in acest domeniu si este situata langa Aeroportul Baneasa.

Despre CIT Restructuring

CIT Restructuring a fost fondata de expertii din CITR, o companie Impetum Group, primul grup romanesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business in oricare etapa din viata unei companii.

Scopul echipei CIT Restructuring este de a oferi solutii de restructurare companiilor aflate in afara procedurilor judiciare, prin solutii personalizate, proiectate pe baza nevoilor specifice ale fiecarui business.

Autori

foto
ROMAERO SA