loader
Riscurile si oportunitatile financiare legate de schimbarile climatice reconfigureaza rolul directorului financiar in companii

Riscurile si oportunitatile financiare legate de schimbarile climatice reconfigureaza rolul directorului financiar in companii

Autor: Radu Badiceanu, Partener PwC Romania

Probabil ca fisa postului unui director financiar este cel mai des ajustata. Traditional, rolul unei astfel de pozitii este, in principal, de a gestiona raportarea financiara. Dar, odata cu dezvoltarea societatii, a pietelor si, in general, a contextului macroeconomic, atat asteptarile, pe de o parte, cat si responsabilitatile, pe de alta parte, cresc, iar agenda unui director financiar devine din ce in ce mai incarcata, de aceasta data, si cu cerintele de mediu, sustenabilitate si guvernanta (ESG).

Directorii financiari si functia lor financiara au avut intotdeauna rolul de a sprijini procesul decizional strategic prin agregarea si analiza diferitelor tipuri de informatii financiare si non-financiare. Insa, in conditiile in care companiile se asteapta sa se confrunte cu o avalansa de cerinte de raportare si de conformitate in anii urmatori, dincolo de raportare, este nevoie ca directorii financiari sa fie implicati in procesul decizional ESG, in special in strategia de finantare a companiei si in comunicarea cu investitorii.

Companiilor li se cere din ce in ce mai mult sa isi expuna strategia si obiectivele/performantele de mediu, sociale si de guvernanta pentru a-si asigura finantarea, deoarece acestea au devenit un factor important pe care potentialii investitori si finantatori le iau in calcul atunci cand evalueaza organizatiile pentru decizii de creditare sau de investitii. Mai mult, finantarile sustenabile sunt o alta oportunitate pe care directorii financiari ar trebui sa o analizeze din perspectiva impulsionarii strategiilor ESG ale companiei.

O analiza realizata de PwC arata ca, pentru a atinge obiectivele ESG pe termen lung, directorii financiari vor trebui sa indeplineasca patru roluri:

- rol strategic - care presupune ca acestia inteleg legatura dintre obligatiile de raportare, obiectivele ESG, dar si obiectivele companiei, aducand riscurile si oportunitatile pe termen lung ale sustenabilitatii la baza strategiei organizationale.

- rol catalizator - avand posibilitatea de a alinia strategia, organizatia si cultura unei companii la o agenda comuna de sustenabilitate.

- rol integrator pentru a crea retele intre departamente, furnizori si alte parti interesate

- rol de comunicator transparent si eficient pentru a le transmite clar actionarilor, pe baza unor date concrete si corelate, oportunitatile de afaceri aduse de o agenda de sustenabilitate.

In plus, atunci cand introduc factorii de sustenabilitate in deciziile de afaceri, directorii financiari trebuie sa acorde atentie si prioritatilor specifice pietelor in care organizatia lor este prezenta si diverselor aspecte ale comunitatilor locale ale caror interese pot fi diferite de cele ale comunitatilor din alte regiuni. De asemenea, acestia trebuie sa analizeze potentialul impact al climei asupra afacerii la nivel local si sa pregateasca diferite scenarii, precum si raspunsul companiei pentru fiecare dintre acestea.

Tehnologia are un rol important in misiunea directorilor financiari de a raspunde cerintelor de sustenabilitate

In alta ordine de idei, directorii financiari trebuie sa aiba in vedere si solutiile IT existente pentru a vedea unde si cum pot fi integrate datele si verificarile ESG in ansamblul de instrumente de guvernanta, risc si conformitate. In colaborare cu alte departamente, de exemplu IT, acestia au misiunea de a participa la procesul de evaluare a tehnologiilor pentru a lua cele mai bune decizii in privinta a ceea ce urmeaza a fi implementat, dar si cum pot fi utilizate solutiile deja prezente in companiile lor.

O alta responsabilitate care cade in sarcina directorilor financiari este de a comunica obiectivele si performantele legate de sustenabilitate:

- Investitorilor, creditorilor si agentiilor de rating: asigurarea unei raportari transparente prin sisteme eficiente de colectare si analiza a datelor pe tot lantul valoric, identificarea avantajelor financiare din noile modele de afaceri, tranzactii si transformari.

- Autoritatilor de reglementare/fiscale: furnizarea unori evaluari cu privire la stimulentele disponibile si abordari privind obligatiile fiscale datorate, asigurarea conformitatii cu standardele de reglementare privind nevoile de sustenabilitate.

- Clientilor, furnizorilor: identificarea si cuantificarea expunerii financiare la riscurile ESG de-a lungul intregului lant valoric.

- Intern: promovarea colaborarii in ceea ce priveste transformarea organizationala sustenabila, asigurandu-se ca angajatii, procesele si noile tehnologii functioneaza impreuna in mod eficient.

In concluzie, pe masura ce riscurile si oportunitatile financiare legate de schimbarile climatice devin un aspect important pe agenda strategica a companiilor, directorii financiari capata un rol (si mai) important in toata aceasta ecuatie, rol ce nu va fi usor si care va necesita rabdare, tact, diplomatie si, nu in ultimul rand, leadership.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL