loader
Riscuri mari pe piata ofertelor initiale de criptomonede: 26 de ICO-uri lansate in Romania doar in 2018

Riscuri mari pe piata ofertelor initiale de criptomonede: 26 de ICO-uri lansate in Romania doar in 2018

Lipsa unei evaluari riguroase si a unui proces de due diligence efectuat de investitorii potentiali genereaza o volatilitate extrema a pietei ICO, se arata intr-un nou studiu publicat de EY

Studiul constata ca, in unele cazuri, investitorii ICO contribuie cu capital intr-un ritm mediu de peste 300.000 USD pe secunda.

 

In urma analizei a 372 de ICO-uri de la nivel global, EY a identificat faptul ca ofertele au atras fonduri de 3,7 miliarde USD[1], adica dublul volumului investitiilor fondurilor cu capital de risc in proiecte blockchain. Mai mult, Statele Unite detin prima pozitie, cu cel mai mare volum de ICO-uri provenind din aceasta tara. Urmeaza Rusia si China, fiecare cu peste 300 milioane USD.

 

Carmen Adamescu, Partener EY Romania, spune: "In Romania, in perioada ianuarie-februarie 2018, au fost lansate aproximativ 26 de ICO-uri cu scopul de a finanta proiecte sau idei de afaceri. Pe masura ce ICO-urile continua sa castige popularitate si jucatori tot mai importanti apar la nivel local si global, exista riscul de a vedea piata inundata de cantitate in dauna calitatii investitiilor. Pe 6 februarie, Banca Nationala a Romaniei a emis un comunicat de presa prin care clasifica monedele virtuale, cum ar fi Bitcoin, drept active speculative, extrem de volatile si riscante. in consecinta, pentru a evita riscului reputational la nivelul institutiilor de credit, descurajeaza orice fel de implicare in legatura cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizarii de servicii pentru entitatile care ofera servicii de investitii sau de tranzactionare a acestor monede. Comunicatul de presa al BNR a venit la o zi dupa ce China anunta ca intentioneaza sa utilizeze tehnologiile pentru cenzura online („The Great Firewall”), cu scopul de a bloca accesul cetatenilor sai la platformele internationale de tranzactionare al criptovalutelor. In acest context, investitiile de mare risc si complexitatea ofertelor ICO trebuie gestionate in asa fel incat sa-si pastreze credibilitatea pentru a fi utilizate ca mijloace de atragere de capital pentru companii, antreprenori si investitori deopotriva."

 

Token-uri utilitare

Unul dintre rezultatele cheie ale studiului EY arata ca multe dintre token-urile utilitare oferite pietei s-ar putea sa nu raspunda niciunei nevoi de business din piata. Token-urile utilitare sunt, in esenta, o forma de moneda specifica aplicatiilor care combina elementele specifice tehnologiei blockchain cu o componenta speculativa pentru investitori, conform careia valoarea acestor token-uri va creste odata cu utilizarea monedei respective.

 

In cele mai multe cazuri, insa, nu e nevoie de un token de schimb specific unei aplicatii. Pentru firmele care isi inregistreaza veniturile si cheltuielile in dolari sau euro, reglarea vulnerabilitatilor inter-companii prin emiterea unei monede volatile specializate adauga complexitate si riscuri, fara beneficii semnificative. Tehnologiile de baza si beneficiile blockchain pot fi aplicate operatiunilor de business fara a fi nevoie sa se utilizeze o valuta digitala brevetata.

 

Evaluari bazate pe FOMO

Spre deosebire de ofertele publice initiale (IPO) de pe pietele de capital, ofertele initiale de criptovalute (ICO) sunt vandute pe piata inainte de a exista o afacere consolidata in jurul solutiei. Chiar daca unele companii foarte promitatoare au reusit un IPO inainte de a inregistra profituri, acestea au dispus aproape intotdeauna de venituri si clienti care le-au permis sa faca niste evaluari.

 

O oferta ICO tipica nu are nici clienti, nici venituri si, in cele mai multe cazuri, nici macar un produs functional. Adesea, singurul fundament pentru ICO este reprezentat de un white paper in care se descrie tehnologia avuta in vedere si o mica aplicatie software care demonstreaza cum sunt emise si gestionate token-urile. Evaluarile bazate exclusiv pe un white paper vor fi intotdeauna riscante si extrem de speculative.

 

Retele congestionate

Studiul a analizat, de asemenea, un numar de peste 110 ICO-uri care au strans pana acum 87% din toate fondurile. Mai bine de 70% dintre ele s-au desfasurat pe platforma Ethereum, un blockchain public. Iar aceasta nu este doar principala platforma pentru ICO-uri, ci si platforma care gazduieste o multime de alte aplicatii, inclusiv populara piata Cyrptokitties. Rezultatul consta in congestionarea retelei, pe masura ce trader-ii si operatiunile de business concureaza tot mai puternic pe spatii limitate de tranzactionare. Pe termen lung, Ethereum va dezvolta o capacitate de comercializare si tranzactionare mai mare, conform cercetarii EY. Pe termen scurt insa, congestionarea retelei ar putea reprezenta un risc suplimentar pentru investitori.

 

"Este clar ca tehnologia blockchain are deja un impact asupra multor subiecte de business dincolo de cyber-valute. Cu toate acestea, dezbaterea privind folosirea monedei in sine ramane deschisa, este un fenomen care a inceput odata cu cresterea utilizarii tehnologiei blockchain. Dar, odata cu implementarea de noi standarde acceptate de toti participantii – legitime, care sa permita o mai mare transparenta si in masura sa previna fraudele – protejarea investitorilor si a utilizatorilor deopotriva are sanse mai mari de succes”,concluzioneaza Carmen Adamescu.

 

Infograficul poate fi descarcat de aici.

 

[1] Cifrele privind volumele de finantare ICO (total si per proiect) provin din surse deschise la nivelul lunii decembrie 2017. EY nu a auditat si nici nu a confirmat datele. Datorita volatilitatii ridicate, datele de la momentul publicarii si al folosirii lor ar fi putut suferi modificari semnificative.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL