loader

Revolutia Tacuta: cum UE transforma Europa si restul lumii

In ciuda tuturor defectelor si neajunsurilor, UE a intreprins actiuni care ar trebui sa serveasca drept o inspiratie atat tarilor in dezvoltare, cat si regiunilor dezvoltate ale lumii.

Europa a fost si continua sa fie un focar al revolutiilor. Caderea Zidului Berlinului a generat un val de revolte civile in toata Europa de Est (de la Revolutia de Catifea din Cehoslovacia la revolutia insangerata a Romaniei) si efectele cutremuratoarele ale acestei schimbari istorice continua sa fie resimtite si astazi – ex. protestele stradale din Moldova sau Revolutia Portocalie si Revolutia din Piata Independentei (numita local ‚Maidan’) care a avut loc recent in Ucraina.

 

Oamenii au acordat mai putina atentie Revolutiei Tacute care este in desfasurare inca de la caderea Zidului Berlinului. Desi mai putin dramatica in manifestarile sale, aceasta revolutie a inceput sa transforme Europa – atat la periferii, cat si in centru, si este foarte posibil ca ea sa contureze viitorul intregii lumi. Este o revolutie care promite sa ofere raspunsuri esentiale despre elementele de care o tara are nevoie pentru o dezvoltare sustenabila.  

 

Pentru articolul complet, va rugam sa accesati varianta in limba engleza, aici