loader
Review & Trends 2023: Topul celor mai cautate joburi la inceput de an

Review & Trends 2023: Topul celor mai cautate joburi la inceput de an

Agent de vanzari, junior banker, operator introducere date, operator de colectare debite si casier in sala de jocuri, sunt pozitiile care au atras cele mai multe aplicari in prima saptamana din 2023. Angajatii cu doua joburi, munca hibrid si importul de personal devin cele mai importante tendinte ale noului an

Aproximativ 10.000 de joburi au fost postate in prima saptamana a anului pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania. Nivelul este similar cu aceeasi perioada a anului trecut, 2022 marcand, cu 420.000 de joburi noi postate de angajatori, recordul ultimilor 20 de ani.

Inceputul lunii confirma semnalele pe care le aveam de la finalul anului trecut, anume ca 2023 va incepe in forta si vor continua politicile de recrutare si extinderi ale echipelor. De altfel, si candidatii s-au activat imediat dupa terminarea sarbatorilor, astfel incat vedem un numar de peste 225.000 de aplicari, in usoara crestere fata de acelasi interval de timp de anul trecut”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania. Joburile care au atras cele mai multe aplicari la inceput de an au fost pentru agent de vanzari remote, junior banker, operator introducere date, operator colectare debite si casier in sala de jocuri de noroc. Fiecare dintre aceste pozitii a adunat peste 1.000 de aplicari in decurs de doar cateva zile.

La fiecare inceput de an vedem un numar mare de candidati tineri si din segmentul entry level care vor sa se angajeze pentru prima data sau sa isi schimbe jobul, motiv pentru care pozitiile care primesc cele mai multe aplicari sunt cele care cer nivel de experienta de cel mult doi ani sau cele din domenii precum retail, servicii, telecomunicatii sau call center / BPO”, explica Bogdan Badea.

Modul de munca remote ramane o optiune dorita de un numar considerabil de candidati, in conditiile in care 14% din totalul de aplicari au vizat joburile care pot fi facute exclusiv de acasa. La nivel general, cele mai multi aplicanti cauta sa se angajeze in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov. Cu exceptia Brasovului, acestea sunt si orasele cu cele mai mari medii salariale nete, dupa cum arata raportul industriei de recrutare din Romania, Review & Trends 2023, realizat de eJobs. Bucurestiul se afla pe primul loc, cu o medie salariala neta de 4.500 de lei. Urmeaza Timisoara, cu 4.100 de lei si Cluj-Napoca, cu 4.000 de lei net. Brasovul este al saptelea in clasament, cu 3.500 de lei, fiind surclasat de Sibiu, Iasi si Oradea.

In ceea ce priveste anul 2023, deja se prefigureaza cateva tendinte clare pe piata muncii, asa cum apar in raportul anual Review & Trends. Una dintre ele este legata de faptul ca programul hibrid il va inlocui pe cel 100% remote, asta desi tot anul trecut a stat sub semnul unei cresteri masive atat a ofertei de joburi care nu cereau prezenta la birou, cat si a cererii. O alta tendinta cu impact pe piata muncii va fi ca vom vedea cum al doilea job devine o a doua natura. Odata pentru ca ultimii ani in care s-a putut lucra de acasa au oferit angajatilor mai multa flexibilitate in a-si gestiona timpul si a-l aloca mai multor proiecte, dar si pentru ca 70% dintre respondentii unui sondaj realizat recent de eJobs au declarat ca au nevoie sa isi suplimenteze veniturile pe termen lung”, detaliaza Bogdan Badea.

Tot in 2023 vom vedea tot mai multi angajatori nevoiti sa recurga la importul de personal, in contextul in care deficitul de candidati se adanceste, iar joburile din afara incep sa isi recapete popularitatea in ochii romanilor. Potrivit unui proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Muncii, contingentul de lucratori straini admisi pe piata muncii in 2023 este tot de 100.000, egal cu cel pentru 2022 si dublu fata de cel din 2021. Principalele domenii de activitate interesate de forta de munca straina sunt constructiile, HoReCa si transporturile. Romania importa muncitori calificati sau necalificati preponderent din Asia, in special din tari precum Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau India.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 24.000 de locuri de munca.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL