loader

Repere economice Romania

Indicatorii economici pe termen scurt sugereaza o activitate slaba mentinuta si in T4 al 2012, luand in considerare si dinamica constanta a PIB-ului real din economie.

O imbunatatire vizibila nu este asteptata in  T1 al 2013 totusi,  exista sanse semnificative de  recuperare a cresterii in cea de-a  doua parte a lui 2013.

 

Principalele repere economice:

  • Inflatia anuala s-a mentinut la 5% estimare anuala in decembrie  2012, generata de contributia semnificativa a volatilitatii preturilor la alimente (1.3 puncte procentuale). Statistic, prognozele arata ca rata se va mentine si  primul trimestru al 2013, pastrandu-se inflatia anuala intre marginile 5.4 – 5.8 %. La ajustarea din contributia volatilitatii preturilor la alimente, cresterea in preturile pentru consumator ar ramane in jurul valorii de 4 % de-alungul lui 2013 (sau chiar mai apropiat de 4.5 % in S1 al 2013).

 

  • Banca centrala si-a pastrat strategia la cea mai recenta sedinta de politica monetara de le 7 ianuarie (cu dobanda cheie mentinuta la 5.25 %) dar a sugerat un control flexibil asupra conditiilor de lichiditate de pe piata monetara. Ca urmare a estimarilor de inflatie anuala la 5.4 % - 5.8 % in S1 a 2013 si un trend de inflatie estimat la 4 % - 4.5 %, analistii Raiffeisen nu vad oportunitati de micsorare a dobanzii cheie in urmatoarele trimestre. In acelasi timp insa, conform analistilor, exista posibilitatea flexibililitatii conditiilor de lichiditate de pe piata, cea ce ar insemna ca dobanzile ROBOR  ar putea descreste in perioada urmatoare.

 

  • Revizuirea finala conform acordului de tip preventiv incheiat cu FMI a arata ca autoritatile romane au ratat cateva scopuri cantitative si au esuat in privinta implementarii reformelor structurale. Autoritatile romane au cerut o extindere de 3 luni pentru a putea aplica parte din reformele asumate.

 

Vizualizati studiul complet in limba engleza in documentul pdf atasat.

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA