loader
Reducerile de impozite destinate societatilor decapitalizate, o facilitate utila inclusiv pentru companiile care au planuri de investitii

Reducerile de impozite destinate societatilor decapitalizate, o facilitate utila inclusiv pentru companiile care au planuri de investitii

Autor: Andreea Mitirita, Partener PwC Romania

Reducerile la plata impozitelor, adoptate de catre guvern printr-o ordonanta de urgenta pe 14 August, pentru a stimula capitalizarea companiilor, merita sa fie luate in considerare inclusiv de societatile care se pregatesc sa realizeze investitii. Desi facilitatea poate parea minora pentru companiile mari, poate deveni utila daca, in urma unei analize din punct de vedere al eficientei fiscale, actionarii constata ca reducerile de impozit, obtinute ca urmare a cresterii  capitalului propriu, sunt mai avantajoase decat deducerea dobanzilor pentru imprumuturile acordate societatii in scopul investitiilor, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Majorarea capitalurilor proprii ale companiilor a mai fost pe agenda legislativa, precum si a autoritatilor fiscale, in trecut, imbracand variante diferite. De exemplu, in 2019, a existat o propunere legislativa de modificare a Legii Societatilor nr. 31/1990, potrivit careia datoriile rezultate din imprumuturi sau alte finantari acordate de actionari ar fi fost convertite in actiuni, in cazurile in care activul net scadea sub jumatate din capitalul social. De altfel, tot anul trecut mai multe societati care inregistrau o valoare a activului net negativa sau sub jumatate din valoarea capitalului social au primit notificari din partea autoritatilor fiscale pentru a prezenta informatii cu privire la situatia activului net si la masurile luate pentru reconstituirea acestuia. Verificarile urmareau respectarea de catre societati a prevederilor legale referitoare la valoarea activului net. Conform Legii Societatilor nr. 31/1990, activul net al unei societati ar trebui sa aiba o valoare cel putin egala cu jumatate din capitalul social al acesteia.  Daca, la sfarsitul anului financiar, o societate inregistreaza un activ net negativ, sau daca valoarea acestuia este pozitiva, insa mai mica decat jumatate din valoarea capitalului social, administratorii societatii ar trebui sa ia anumite masuri pentru a reconstitui valoarea acestuia.

Spre deosebire de initiativele legislative si actiunile din anii trecuti, amintite mai sus, care mizau pe conformarea contribuabililor sub amenintarea consecintelor negative, ordonanta de urgenta adoptata de guvern saptamana trecuta introduce stimulente fiscale pentru a incuraja societatile sa majoreze capitalurile proprii. Intr-adevar, decapitalizarea firmelor este o problema in Romania pentru ca, in cazul unor dificultati financiare, partenerii comerciali, statul si alti creditori nu mai au sanse sa isi recupereze creantele. Estimarile Bancii Nationale a Romaniei aratau anul trecut circa o treime dintre societati aveau capitaluri negative. Cu atat mai mult in contextul actual, soliditatea financiara a companiilor sau, din pacate, lipsa ei creeaza riscuri pentru intreaga economie. Este destul de probabil ca o parte dintre aceste firme sa continue sa inregistreze capitaluri proprii negative, indiferent de masurile legislative existente. 

Conform proiectului de ordonanta de urgenta, firmele care inregistreaza capitaluri proprii pozitive si cele care isi majoreaza capitalurile proprii vor beneficia daca indeplinesc anumite conditii, de reduceri la plata impozitului de profit, pe veniturile microintreprinderilor si a celui specific pentru anumite activitati. Procentele de reducere a impozitelor se cumuleaza, devenind consistente, daca sunt simultan realizate mai multe dintre conditiile enumerate. Pentru a putea fi acordate aceste reduceri, termenele limita pentru declararea/plata impozitului pe profit se amana dupa data depunerii situatiilor financiare, respectiv pana la 25 iunie, existand totodata prevederi specifice pentru societatile care au anul fiscal diferit de cel calendaristic.

Reducerile de impozit sunt de 2%, in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale, respectiv in raportarile contabile anuale pentru sediile permanente, este pozitiv in anul pentru care datoreaza impozitul.

Reducerile de impozit sunt mai mari odata ce cresterile anuale de capital sunt, la randul lor, mai mari. Astfel, reducerile sunt cuprinse intre 5% si 10%, procentul aplicandu-se in functie de procentul de crestere anuala a capitalului propriu ajustat intre 5% si 25%.

Incepand cu 2022, reducerea pe impozit va fi de 3%, daca se inregistreaza o crestere a capitalului propriu ajustat de peste 5% in 2022 si isi va continua cresterea in anii urmatori (10% in 2023, 15% in 2024 si 20% in 2025) fata de nivelul din anul 2020.

In toate situatiile, pentru a beneficia de oricare dintre reducerile de impozite, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris.

Potrivit actului normative, capitalul propriu ajustat cuprinde: capital subscris varsat/capital de dotare; patrimoniul regiei; patrimoniul public; patrimoniul privat; patrimoniul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare; prime de capital, rezerva legala, statutara sau contractuala si alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei actionarilor/asociatilor sau potrivit prevederilor legale; rezultatul net reportat – sold creditor, reprezentand diferenta pozitiva dintre soldurile creditoare si debitoare.

Masura intentioneaza sa creeze, pe termen mediu si lung, premisele pentru insanatosirea mediului de afaceri si este posibil sa fie mai eficienta oferirea unor beneficii fata de presiunea verificarilor si a sanctiunilor. In acelasi timp, alte categorii de societatii pot evalua prevederile pentru a identifica in ce masura pot beneficia, la randul lor, de aceste stimulente, asa cum am mentionat la exemplul companiilor care au in pregatire investitii semnificative.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL