loader

Redresare economica – asteptata in cea de-a doua jumatate a anului

Analistii Raiffeisen Bank International AG (RBI) spera intr-o redresare economica in a doua jumatate a acestui an. „Activitatea economica din Europa si SUA ramane lenta.

Desi principalii indicatori, precum ISM si indexul ifo, indica optimism in randul companiilor, cresterea urmeaza inca sa fie confirmata de actiuni concrete, cum ar fi noi comenzi”, a declarat Peter Brezinschek, seful Raiffeisen Research. Cu toate acestea, el se arata increzator. Inca dinainte de incheierea semestrului, exporturile nete ar trebui sa indice primele semne ale cresterii economice si, drept urmare, sa stimuleze investitiile.

 

 

O piata a muncii solida, precum si evolutii pozitive ale salariilor in tarile ce constituie nucleul zonei Euro din jurul Germaniei sunt argumente pentru cresterea consumului privat. „Scaderea ratei inflatiei in 2013 va permite o crestere a venitului real. Cu toate acestea, efectele cresterii veniturilor vor putea fi simtite abia din 2014”, a declarat Brezinschek. Prognozele referitoare la evolutia PIB-ului in Zona Euro par pesimiste la prima vedere, indicand o performata negativa ce se incadreaza in prognoza de minus 0,1 la suta, intrucat in prima parte a anului vom vedea mai multa prudenta. In general, tendinta in urmatoarele 12-18 luni ar trebui sa fie una crescatoare. Probabil ca divergentele inregistrate in activitatea economica din Zona Euro vor mai continua. Reducerile bugetare implementate in SUA in luna martie se incadreaza in proiectiile analistilor nostri de crestere a PIB-ului cu 1,5 la suta in 2013.

 

In ceea ce priveste evolutia economiei romånesti, economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a declarat: "Ne asteptam la o crestere economica relativ modesta in prima parte a anului 2013, o accelerare fiind posibila in a doua parte a anului, conditionata insa de revenirea economiilor europene. Cresterea economica in anii urmatori depinde in mare masura de absorbtia fondurilor UE si de progresele in materie de reforme structurale. |n ceea ce priveste cursul de schimb, ne asteptam la o stabilitate a acestuia in 2013 in intervalul 4.4-4.5 EUR/RON, evolutia acestuia fiind conditionata de doi factori determinanti: evolutiile de la nivelul zonei euro si impactul acestora asupra apetitului la risc si evolutiile la nivel local, in special cele legate de relatia cu FMI."

 

 

 

Lichiditatea la nivel global - benefica pentru climatul investitional

 

Cresterea remarcabila a preturilor titlurilor de valoare din primele luni ale lui 2013 a dus la depasirea unor indici de piata. Lichiditatea la nivel global este benefica pentru climatul investitional, la fel si redresarea economica asteptata in a doua jumatate a anului. Atata timp cat principalii indicatori nu se deterioreaza, asa cum s-a intamplat in 2012, evolutia pozitiva a preturilor va continua. Randamentele obligatiunilor corporative ar trebui sa ramana la cele mai scazute niveluri. Factorii de risc raman formarea unui nou guvern in Italia, viitorul model de business al Ciprului, precum si rezistenta la reforma din Franta.

 

 

Evolutia euro/dolar

 

Inca de la inceputul anului, fluctuatiile inregistrate de rata euro/dolar au fost determinate in principal de criza datoriilor din tarile din Zona Euro. „Imediat ce se va instala un nou guvern, aversiunea fata de risc manifestata pe piete va scadea din nou. Prin urmare, diferenta de curs se va micsora din nou. In acest caz, euro va castiga teren, mergand catre o rata de 1,35 fata de dolar. Faptul ca in Italia nu s-a ajuns la nicio intelegere referitoare la instituirea unui nou guvern ramane un risc rezidual”, mentioneaza raportul de strategie al Raiffeisen Resarch pentru al doilea trimestru al anului 2013.

 

 

Titlurile de valoare din Europa arata potential de crestere a randamentului pe termen lung

 

Conform indicelui bursier S&P 500, perioadele de evolutie pozitiva in care s-au inregistrat cresteri record au durat, in medie, ceva mai putin de cinci ani, perioade in care preturile au crescut in medie chiar si cu 155 la suta. Actuala perioada a debutat in urma cu aproape patru ani si, pana in prezent, piata a inregistrat o crestere de abia 130 la suta. Aceste observtii indica faptul ca ciclul pietei americane de capital si-a atins punctul de inceput al maturitatii. Piata europeana de capital a avut evolutii fluctuante, cauzate, in principal, de declinul rezultatelor companiilor prezente in tarile periferice, si de influenta crescuta a sectorului financiar. „Pe fondul conditiilor financiare tot mai bune si al conditiilor laxe pe piata muncii, este de asteptat ca acest trend pozitiv al veniturilor sa nu se incheie in viitorul imediat apropiat”, a spus Helge Rechberger, director Equity Market Research. „Dobanzile destul de ridicate din SUA  indica faptul ca, pe termen lung, putem anticipa cresteri mult sub medie ale nivelurilor veniturilor. In Europa, perspectiva este mai optimista din acest punct de vedere, avand in vedere nivelul mai scazut al punctului de plecare si potentialul de relansare economica.”

 

 

 

Crestere in ECE – doar in a doua jumatate a anului

 

Eforturile generalizate de consolidare a bugetelor si cresterea modesta a venitului real au limitat cererea populatiei in ECE pe o perioada destul de lunga. In prezent, ratele de crestere inregistrate de PIB in regiune au ajuns si ele, cu mici exceptii, in zona de avarie. In timp ce majoritatea tarilor din Europa Centrala (EC) si Europa de Sud-Est (ESE) au de suferit de pe urma anticipatei contractii a economiei, tarile din zona CIS raporteaza in continuare rate pozitive de crestere. Recesiunea inregistrata in multe din tarile din Zona Euro afecteaza in mod serios exporturile nete. „O crestere mai consistenta in zona ECE va incepe doar in a doua jumatate a anului. In Austria, o usoara imbunatatire se va inregistra probabil doar din al doilea trimestru”, a declarat analistul sef Brezinschek.

Previziunea privind evolutia PIB in ECE pentru 2013 este de 2,0 la suta (anul precedent: 2,0 la suta). Pe regiuni, EC 0,5 la suta (anul precedent: 0,6 la suta), ESE 0,9 la suta (anul precedent: -0,3 la suta) si CSI 2,8 la suta (anul precedent: 3,1 la suta). Comparativ cu Zona Euro: previziunea privind rata de crestere a PIB pentru 2013 este de +0,1 la suta (anul precedent: -0,5 la suta). In Austria, rata de crestere a PIB va ramane la 0,5 la suta. Exporturile (+1,9 la suta) si investitiile (+0,9 la suta) vor reprezenta primele impulsuri in acest an.

 

Cerere crescuta pentru obligatiunile de stat in zona ECE  

 

Datorita randamentelor extrem de scazute in Zona Euro, interesul pentru obligatiunile de stat din ECE a crescut substantial. Cererea externa mare pentru obligatiunile de stat din ECE a condus si la scaderea randamentelor.

Analistii Raiffeisen Research prevad o stagnare a randamentelor obligatiunilor de stat din regiune pana la jumatatea anului. Aceasta presupunere este sustinuta de micsorarea constanta a ratelor dobanzilor datorata scaderii ratelor inflatiei.

Analistii vad potential de crestere pentru pietele de capital din ECE, unde se asteapta ca indicii sa creasca cu rate cuprinse intre 4 si 9 procente pana la finalul trimestrului al doilea. In termeni de performanta, pe primul loc ar urma sa se situeze Istanbulul, urmat de Bucuresti si Viena.

 

 

 

Tinta ATX (principalul indicator al Bursei din Viena): 2.650 puncte pana la sfarsitul anului

 

Uitandu-ne catre sfarsitul anului, piata locala de capital ar trebui sa creasca in continuare pana la nivelul de 2.650 puncte. „De aceea recomandam achizitiile pe piata de capital din Austria. Am dori sa subliniem in acelasi timp atractivitatea a titlurilor de valoare comparativ cu investitiile in obligatiuni – la urma urmei, randamentul de 3,2 la suta asteptat in 2013 pentru dividende este considerabil peste randamentul de 1,65 la suta inregistrat de obligatiunile guvernamentale pe 10 ani”, a explicat Stefan Maxian, sef al departamentului de Research al Raiffeisen Centrobank AG (RCB). Analistii RCB  se asteapta ca, pana la sfarsitul lunii iunie, indexul ATX, principalul indicator al Bursei din Viena, sa ajunga la 2.560 de puncte. Acest lucru inseamna o crestere de aproximativ 8 procente.

 

Favorite pentru Austria: CA-Immobilien, RHI si Flughafen Wien

 

In Austria, analistii RCB recomanda in prezent, in special, actiunile CA-Immobilien, RHI si Flughafen Wien. In timp ce CA-Immobilien si RHI se numarau printre recomandarile de top ale analistilor si in trimestrul trecut, Flughafen Wien a avansat de la „pastreaza” la „cumpara” abia saptamana trecuta. Referitor la CA-Immobilien, RCB doreste sa evidentieze faptul ca grupul si-a concentrat eforturile asupra intaririi bilantului si cresterii profitabilitatii. Un program de vanzare de proprietati la scara larga, prevazut pentru 2013, ar trebui sa conduca la cresterea rentabilitatii capitalurilor proprii cu cateva puncte procentuale, fiind anticipat un efect de apreciere. Cat despre RHI, Stefan Maxian considera in continuare grupul drept un portofoliu atractiv: „Datorita unei baze de costuri redusa, procesul intens de integrare a grupului ar trebui sa genereze un efect de crestere a veniturilor. Pe masura ce trece anul, anticipam vesti bune despre proiectele de crestere in tarile BRIC.” Si Flughafen Wien a reprezentat o surpriza placuta in trimestrul patru al anului 2012, pe fondul masurilor de reducere a costurilor mai pronuntate decat era anticipat. Este de asteptat ca trendul usor negativ inregistrat in primele doua luni sa se imbunatateasca in lunile urmatoare pe fondul estomparii efectelor negative ale reducerii de capacitate a companiilor aeriene.

 

Favorite pentru ECE: MOL, LUKoil, AzotyTarnów si PKO BP

 

Pentru ECE, analistul-sef al RCB recomanda actiunile MOL din Ungaria si LUKoil din Rusia precum si companiile poloneze AzotyTarnów si banca PKO BP. Maxian considera ca recenta depreciere a actiunilor MOL nu se justifica in mod fundamental. „Dupa parerea noastra, actualele preturi ale actiunilor sunt atractive, mai ales ca se asteapta o crestere solida a preturilor materiei prime”, a spus Maxian. LUKoil, cea de-a doua companie privata de petrol si gaz in termeni de rezerve, integrata pe vertical, este evaluata la un discount substantial comparativ cu Rosneft, principalul competitor. In ceea ce priveste sectorul bancar polonez, PKO BP este cea mai atractiva in ceea ce priveste valoarea de piata si, de asemenea, a avut o evolutie mai buna a pretului pe actiune, comparativ cu celelalte banci din regiune. Producatorul de ingrasaminte  AzotyTarnów a fost principalul beneficiar al consolidarii industriei chimice poloneze. Se preconizeaza ca veniturile din vanzari vor creste in urmatorii ani, mai ales datorita cresterii subventiilor europene primite de fermierii polonezi. Instalatiile de amoniu ale grupului se numara printre cele mai eficiente instalatii din lume.

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA