loader
Raport: Un sfert dintre tinerii intre 18 si 24 de ani la nivel mondial si-au pierdut locurile de munca in timpul pandemiei. Automatizarea este urmatoarea amenintare

Raport: Un sfert dintre tinerii intre 18 si 24 de ani la nivel mondial si-au pierdut locurile de munca in timpul pandemiei. Automatizarea este urmatoarea amenintare

Raportul noteaza ca, desi numarul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani a crescut cu 30% intre anii 1999 si 2019, rata de angajare in randul lor a scazut cu aproximativ 12% in aceeasi perioada

Aproape un sfert dintre tinerii cu varsta intre 18 si 24 de ani la nivel mondial, insemnand circa 325 milioane de persoane, si-au pierdut locurile de munca sau au veniturile diminuate din cauza pandemiei, iar pe termen mediu si lung automatizarea este urmatoarea amenintare, releva raportul ”Reaching YES. Addressing the youth employment and skilling challenge”, realizat de PwC, UNICEF si Generation Unlimited.

Raportul noteaza ca, desi numarul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani a crescut cu 30% intre anii 1999 si 2019, rata de angajare in randul lor a scazut cu aproximativ 12% in aceeasi perioada. Dintre tinerii care sunt angajati, multi se afla in economia informala si ocupa locuri de munca cu salarii mici, conditii de munca periculoase si cu siguranta redusa. Acestia au fost cei mai expusi pierderii locurilor de munca in timpul pandemiei. Dintre cei care au un loc de munca formal, multi sunt angajati pe pozitii inferioare calificarii lor pentru ca nu au competente aliniate cu nevoile angajatorilor sau pentru ca oferta pentru pozitiile care li s-ar potrivi este prea mica.

Potrivit Institutului National de Statistica, in trimestrul al doilea din 2021, rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) din Romania a fost de 22%, de aproape 3 ori mai mica decat rata de ocupare a populatiei generale in varsta de munca (15-64 ani), de 62,4%.

Tranzitia de la scoala la piata muncii este dificila pentru multi tineri fie pentru ca s-au pregatit pentru profesii unde oferta este prea mica, fie pentru ca aptitudinile lor sunt nealiniate cu asteptarile angajatorilor, fie pentru ca nu vor sa urmeze alte programe de invatare, considerand ca studiile formale sunt suficiente. Cu alte cuvinte exista un decalaj intre ceea ce ofera economia reala si competentele generatiilor care intra pe piata muncii. Situatia risca sa devina mai complicata in contextul digitalizarii accelerate care va necesita o pregatire tot mai sofisticata, insemnand competente tehnice, dar si creativitate, comunicare, gandire critica si capacitate de a rezolva probleme. Atat sistemele de educatie formala, cat si angajatorii au o misiune si o responsabilitate de a ajuta tinerii sa se integreze pe piata muncii”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.

Multe locuri de munca care traditional au fost ocupate de tineri risca sa fie automatizate, intr-un ritm accelerat, iar fara programe educationale, scaderea ratei de angajare si somajul in randul acestora pot avea implicatii sociale mai largi prin cresterea polarizarii, erodarea increderii institutionale si generarea de tulburari sociale.  Mai ingrijorator este ca 63% dintre tinerii intre 15 si 24 de ani de la nivel mondial nu au acces la internet acasa pentru a invata cel putin competente digitale de baza.

Dobandirea competentelor potrivite pentru piata muncii de catre tineri este o problema globala si trebuie abordata la nivel national si local, mai ales in contextul in care companiile au pe agenda cresterea productivitatii prin automatizare.

Peste 40% din directorii generali din Romania, interesati de cresterea productivitatii prin automatizare

Potrivit raportului CEO Survey 2021, 83% dintre directorii generali la nivel global au in plan cresterea investitiilor in digitalizare. In acelasi timp, 36% vor sa creasca productivitatea companiilor lor prin tehnologie si automatizare, ceea ce reprezinta mai mult decat dublul ponderii directorilor executivi care au spus acelasi lucru in 2016. Si in acest context, ei au in topul prioritatilor crearea unei forte de munca calificate, educate si adaptabile.

Procentul este si mai mare in Romania, unde peste 40% dintre directorii generali se arata interesati de adaptarea strategiei fortei de munca si de cresterea productivitatii prin automatizare si tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizatii. Circa jumatate dintre directorii generali din Romania planifica cresteri de peste 10% a investitiilor in transformare digitala.

Mai mult, directorii generali din Romania spun ca disponibilitatea abilitatilor cheie reprezinta o amenintare pentru dezvoltarea organizatiilor, 82% dintre ei declarandu-se preocupati si extrem de preocupati de acest aspect. Astfel, 39% dintre ei sunt interesati sa asigure competentele necesare angajatilor si sa creasca posibilitatea acestora de a se adapta la o realitate dinamica si incerta. De asemenea, 61% dintre liderii de organizatii din Romania plaseaza pe locul trei in topul agendei de prioritati a Guvernului dezvoltarea unei forte de munca pregatite, educate si flexibile.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL