loader
eJobs Review & Trends 2022: Record absolut pe piata muncii - romanii au depus peste 12,6 milioane de aplicari pe eJobs.ro in 2021, cel mai mare numar de candidaturi din ultimul deceniu

eJobs Review & Trends 2022: Record absolut pe piata muncii - romanii au depus peste 12,6 milioane de aplicari pe eJobs.ro in 2021, cel mai mare numar de candidaturi din ultimul deceniu

In acelasi timp, si oferta de angajare a fost foarte apropiata de nivelul pietei din perioada prepandemica: aproape 365.000 de joburi noi au fost scoase la bataie in 2021

Una dintre principalele prioritati ale candidatilor in 2021 a fost gasirea unui loc de munca sau schimbarea celui curent. Astfel, anul trecut, romanii au aplicat de peste 12,6 milioane de ori la joburi pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania. Numarul candidaturilor depuse este cu 34% mai mare ca in 2019 si cu 5% mai mare ca in 2020, 2021 fiind si anul cu cele mai multe aplicari din ultimul deceniu pentru eJobs Romania.

In acelasi timp, si oferta de angajare a fost foarte apropiata de nivelul pietei din perioada prepandemica: aproape 365.000 de joburi noi au fost scoase la bataie in 2021, cu doar 5% mai putine ca in 2019 si, totodata, cu 22% mai multe ca in 2020.

Daca in 2020 am vazut candidati nevoiti sa faca schimbari profesionale ca urmare a disponibilizarilor si a transformarilor impuse de pandemie, in 2021 s-a resimtit puternic faptul ca schimbarea jobului a redevenit o alegere si a incetat sa mai fie o constrangere, ca in anul anterior. Am vazut candidati mai curajosi ca oricand, iar asta s-a reflectat in cifre record la nivel de aplicari: 12,6 milioane, cele mai multe din ultimii zece ani”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania, liderul pietei de recrutare.

Domeniile care au atras cele mai multe CV-uri in 2021 au fost Retail, Prestari servicii, Call-center/BPO, IT/Telecom si Financiar/Banking. Pe de alta parte, cele mai putine aplicari au ajuns la angajatorii care activeaza in Industria textila, Asigurari, Educatie/Training, dar si Sport & Wellness.

Cei mai multi candidati dornici de o schimbare in cariera provin din Capitala, care a atras peste un sfert din aplicari. Totodata, marile centre universitare, precum Cluj, Timisoara si Brasov, au venit puternic din urma, cumuland aproape 19% din totalul aplicarilor. De asemenea, interesul candidatilor pentru joburile in afara ramane la un nivel minim istoric. Anul trecut, doar 1,3% din totalul aplicarilor au fost pentru pozitiile disponibile in strainatate.

Cei mai activi candidati in 2021 au fost cei cu varste cuprinse intre 25-35 de ani. Acestia au fost urmati de cei cu varste intre 18-24 de ani si  36-45 de ani. In continuare cea mai mare reticenta la schimbare o observam la categoria 45+, acesti candidati aflandu-se si in topul celor mai greu angajabili de pe piata muncii, potrivit unui studiu realizat de eJobs in 2021.

Cu siguranta, 2022 va fi un an in care piata muncii se va stabiliza si mai mult. Ne vom reintoarce la o lupta acerba pentru talente - in multe domenii deja se intampla acest lucru - si va creste rata de fluctuatie in echipe. De asemenea, va exista o presiune si mai mare pe bugetele pentru salarii si vom vedea cresteri salariale in majoritatea domeniilor. Totodata, candidatii vor fi mai selectivi in fata ofertelor de munca si vor imbratisa schimbarea doar daca oportunitatea profesionala le va bifa toate criteriile dorite. Companiile care vor investi in continuare in brandul de angajator si vor sti sa-l foloseasca in favoarea lor vor reusi sa iasa castigatoare din lupta pentru cele mai bune talente”, mai spune Bogdan Badea.

O perspectiva mai ampla asupra anului 2021, dar si principalele trenduri pentru anul in curs sunt prezentate pe larg in editia din acest an a raportului Review & Trends, realizat de eJobs Romania, disponibil aici in varianta integrala.

In acest moment, peste 23.822 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,7 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL