loader
Raport PwC: Vanzarile de masini verzi isi continua cresterea in Europa, in pofida problemelor de aprovizionare si a preturilor mari la materii prime, in special din Rusia

Raport PwC: Vanzarile de masini verzi isi continua cresterea in Europa, in pofida problemelor de aprovizionare si a preturilor mari la materii prime, in special din Rusia

Evolutia vanzarilor din Romania si Europa confirma impactul stimulentelor guvernamentale si reorientarea strategica a producatorilor catre fabricare de masini electrice

Vanzarile de masini verzi (hibride, BEV/electrice si PHEV/ hibrid plug-in) din Europa si-au accelerat cresterea in primul trimestru din 2022, la 13%, de la 6% in ultimele trei luni ale anului trecut, producatorii confruntandu-se in continuare cu lipsa componentelor, reiese dintr-o analiza realizata de Strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC.

Romania urmeaza aceasta tendinta europeana, vanzarile de automobile electrice crescand in primul trimestru cu peste 400%, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile. Evolutia vanzarilor din Romania si Europa confirma impactul stimulentelor guvernamentale si reorientarea strategica a producatorilor catre fabricare de masini electrice. Intreruperile lanturilor de aprovizionare vor continua insa sa le puna probleme. In plus, pe langa penuria de semiconductori, producatorii se confrunta acum si cu un blocaj in aprovizionarea cu metalele utilizate pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice - litiu, nichel si cobalt. Aceste dificultati au fost cauzate in mare parte de cresterea globala a cererii pentru BEV si exacerbate de razboiul Rusiei din Ucraina, precum si de lockdown-ul Covid din China”, a declarat Daniel Anghel, Partener si Lider pentru industria Auto in cadrul PwC Romania.

Spre exemplu, in 2021, Rusia a fost al treilea mare furnizor mondial de nichel. Ca urmare a sanctiunilor aplicate Rusiei, pretul nichelului a crescut vertiginos, de patru ori intr-o singura o saptamana la inceputul lunii martie 2022, arata raportul strategy&. Efectele inevitabile in lant pot fi observate in cresterile de pret pentru anumite modele de BEV, care devin inaccesibile pentru anumiti clienti si ameninta cresterea pe termen lung a pietei, noteaza raportul. De exemplu, Tesla a majorat pretul modelului 3 de baza in Germania cu 7.000 euro (16 %).

Pentru a obtine un mai mare control asupra lantului de aprovizionare si pentru a introduce mai multa stabilitate in planificarea pe termen lung, producatorii auto incheie parteneriate cu producatorii de materii prime si investesc in instalatii care produc substante chimice pentru baterii. General Motors si Tesla au anuntat astfel de proiecte.

Consumatorii de orienteaza in special spre masinile BEV. Companiile pregatesc investitii uriase in dezvoltare si productie

Cresterea din primul trimestru a fost sustinuta de vanzarile BEV, care au urcat cu 55% comparativ cu perioada similara din 2021. In acelasi interval, masinile hibrid au avut un avans de doar 7%, in timp ce cele plug-in au scazut cu 8%.

O mare parte din declinul raportat de plug-in poate fi explicat prin lipsa de disponibilitate a produselor, producatorii de echipamente originale acordand prioritate productiei de BEV-uri, care se bucura de o cerere crescuta din partea clientilor si care promit o rentabilitate mai mare. Iar acest lucru se reflecta in planurile de investitii de miliarde de euro anuntate de marii producatori auto. Numai Renault, Nissan si Mitsubishi au anuntat un plan de investitii de 23 de miliarde de euro in dezvoltarea BEV.

Unele companii, precum Ford si Renault, au anuntat chiar crearea unor entitati diferite pentru BEV, anticipand cresteri semnificative de productie pana in 2030.

La nivel global, in primul trimestru din 2022, au fost vandute peste 1,4 milioane BEV, cu 108% peste vanzarile din perioada similara a anului trecut. O mare parte din aceasta crestere este atribuita Chinei, care a fost responsabila pentru doua treimi din totalul vanzarilor. Si in SUA vanzarile au crescut cu 100%.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

 

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL