loader
Comunicat de presa: cu peste 50.000 de pozitii deschise, aproape jumatate dintre joburile scoase in piata de la inceputul anului apartin angajatorilor mici si foarte mici

Comunicat de presa: cu peste 50.000 de pozitii deschise, aproape jumatate dintre joburile scoase in piata de la inceputul anului apartin angajatorilor mici si foarte mici

Nevoia cea mai mare de candidati vine din partea companiilor mici si mijlocii din Bucuresti si Ilfov, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Timisoara si Constanta

Aproape 7.500 de companii mici si foarte mici, cu cel mult 50 de angajati, au scos in piata mai mult de 50.000 de joburi de la inceputul anului si pana acum. Raportat la cele 120.000 de joburi postate de toti angajatorii, numarul reprezinta aproape jumatate din pozitiile deschise pentru candidati. In functie de dimensiune, urmatoarele cele mai active companii au fost cele care au intre 51 si 250 de angajati si abia apoi cele foarte mari, cu peste 250 de angajati.

Retailul ramane, si pe acest segment de angajatori, domeniul care are cele mai multe joburi disponibile, cu 12.000 de joburi postate in ultimele 5 luni. 9.000 de locuri de munca au fost postate de angajatorii din servicii, 6.200 de cei din turism si 6.000 de cei din constructii. Mai mult de trei sferturi din aceste joburi apartin angajatorilor din Romania, 10% angajatorilor din afara tarii si aproximativ 5% sunt joburi remote”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, liderul pietei de recrutare online din Romania.

Nevoia cea mai mare de candidati vine din partea companiilor mici si mijlocii din Bucuresti si Ilfov, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Timisoara si Constanta. Profilul pe care il cauta cel mai frecvent este cel al candidatilor entry-level (care au intre 0 si 2 ani de experienta), urmati de candidatii mid-level (2-5 ani de experienta), dar si candidati care nu au deloc experienta. Seniorii (mai mult de 5 ani de experienta) si managerii reprezinta categoriile cel mai putin vizate de angajatorii mici si foarte mici.

Ca element de specificitate pentru acest segment de companii, vedem o disponibilitate crescuta comparativ cu companiile mai mari de a angaja part time si sezonier / pe baza de proiect. Astfel, din numarul total de joburi part-time, mai mult de jumatate sunt postate de companiile care au cel mult 50 de angajati. Procentul creste si mai mult in cazul locurilor de munca pe baza de proiect, unde 75% din total apartine companiilor mici si mijlocii. Nu vedem insa si o cultura a internship-urilor, acestea ramanand mai degraba in zona companiilor mari, multinationale”, explica Bogdan Badea.

Sunt, in schimb, mult mai deschise in ceea ce priveste publicarea salariilor in anunturile de angajare. Daca, la nivel general, salariile sunt mentionate in 36% dintre anunturi, in cazul companiilor mici si foarte mici acest procent depaseste 50%. Companiile care dau dovada de cel mai ridicat nivel de transparenta sunt cele din retail, servicii, turism, transport / logistica si call center / BPO.

Potrivit datelor oficiale, la inceputul lunii mai, numarul microintreprinderilor active in Romania era de 413.466 firme.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 24.000 de locuri de munca.

                                                                                                                 ***

Despre eJobs

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL