● Peste 70% dintre respondentii PwC Workforce Hopes & Fears 2024 din Romania considera ca GenAI va crea oportunitati salariatilor sa invete noi abilitati, sa fie mai creativi la locul de munca si sa isi imbunatateasca calitatea muncii, iar 40% se asteapta ca GenAI sa le aduca majorarea salariilor.
● Jumatate dintre respondenti spun ca volumul de munca a crescut semnificativ in ultimele 12 luni si 45% ca au fost nevoiti sa invete noi tehnologii, in contextul schimbarilor accelerate din companii.
● Aproape jumatate (46%) arata ca oportunitatile de a dobandi noi competente sunt decisive in schimbarea locului de munca.
● In ce priveste siguranta financiara: 32% raman cu bani in plus in fiecare luna, fata de 26% in 2023, insa 55% sunt stresati din punct de vedere financiar (vs 57% anul trecut).
● 20% vor sa isi schimbe angajatorul in urmatoarele 12 luni, cu doua puncte procentuale mai multi decat in 2023.
Schimbarile accelerate din companii si volumul de munca mult mai mare din ultimele 12 luni i-au determinat pe angajatii din Romania sa invete utilizarea noilor tehnologii, arata rezultatele pentru tara noastra ale sondajului PwC Workforce Hopes & Fears 2024.
Principalii factori care vor remodela in continuare locurile de munca vor fi schimbarile preferintelor clientilor si ale reglementarilor guvernamentale, urmate de aparitia de tehnologii noi, de exemplu, AI sau robotica, cred aproape 40% dintre angajatii romani. Comparativ, la nivel global, schimbarile tehnologice se afla pe primul loc in topul factorilor care vor afecta locurile de munca, fiind mentionate de 46% dintre respondenti.
”Angajatii au inceput sa resimta din ce in ce mai mult presiunile schimbarilor cu care se confrunta companiile in ultimii ani si care se reflecta in eforturi pentru a tine pasul cu noile tehnologii, reglementari si alte tendinte din economie. Vestea buna este ca manifesta optimism si implicare, majoritatea aratandu-se pregatiti sa se adapteze la noi moduri de lucru, sa deprinda alte competente si sa utilizeze tehnologii emergente, asa cum este GenAI. In aceste conditii, angajatorii trebuie sa se asigure ca investesc atat in angajati, cat si in tehnologii pentru a atenua presiunile si pentru a pastra talentele”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Majoritatea respondentilor (87%) arata ca sunt pregatiti sa se adapteze la noi moduri de lucru si vad potentialul de a utiliza GenAI pentru a-si creste eficienta. Totusi, peste o treime manifesta teama pentru siguranta locului de munca. Astfel, 53% dintre angajati se simt increzatori in siguranta locului de munca, dar 36% spun ca schimbarile recente ii ingrijoreaza.
”GenAI are potentialul sa transforme modelele de afaceri si sa schimbe fundamental anumite industrii. Companiile trebuie sa evalueze cu precautie riscurile asociate si, in acelasi timp, sa actioneze rapid pentru a profita de oportunitati. Insa acest demers are sanse de succes doar cu implicarea angajatilor. Cultivarea transparentei si increderii in implementarea strategiei privind GenAI poate ajuta angajatii sa se simta incurajati sa experimenteze si, in cele din urma, sa inoveze cu ajutorul acestei tehnologii”, explica Daniel Anghel, Partener and Leader Tax, Legal & People PwC Romania.
Pe langa schimbarile resimtite in ultimele 12 luni, angajatii au si alte ingrijorari. Desi au mai multa siguranta financiara decat anul trecut, majoritatea sunt stresati din cauza banilor pentru ca, desi isi pot plati facturile, nu le mai raman destui pentru economii, vacante sau cheltuieli suplimentare.
Angajatii adopta AI pentru a reduce presiunile la locul de munca
O treime dintre angajati si aproximativ 40% dintre directori generali (conform PwC CEO Survey) cred ca timpul petrecut in activitati administrative este ineficient si sunt de acord ca GenAI i-ar putea ajuta sa economiseasca acest timp.
Utilizarea GenAI la locul de munca nu s-a raspandit inca pe scara larga. In timp ce 51% dintre lucratori afirma ca au folosit GenAI la locul de munca cel putin o data in ultimele 12 luni, doar 5% o folosesc zilnic si 13% saptamanal.
In acest context, doar 27% dintre respondentii romani se asteapta ca GenAI sa le schimbe fundamental profesia in mai putin de cinci ani, fata de 40% la nivel global.
Competentele. o moneda de schimb valoroasa
Perfectionarea a devenit foarte valoroasa pentru angajati, pe care o considera un element de diferentiere a companiei. Circa 60% dintre respondenti spun ca angajatorul le ofera oportunitati adecvate de a dobandi noi competente utile in cariera, iar 46% arata ca aceste oportunitati reprezinta un factor cheie atunci cand decid sa ramana sau sa plece la alt loc de munca.
"Inovatia tehnologica a remodelat intotdeauna piata muncii si a creat noi oportunitati. Desi inteligenta artificiala (AI) este adoptata rapid si poate indeplini mai multe sarcini decat tehnologiile anterioare, aceasta nu va duce la o scadere generala a locurilor de munca. Cu toate acestea, este esential sa ne adaptam la noile realitati. Studiul "Hopes & Fears Survey 2024" confirma inca o data necesitatea unei atitudini proactive fata de invatarea continua atat din partea angajatorilor, cat si a angajatilor, in timp ce flexibilitatea si deschiderea la schimbare sunt atuuri esentiale pe o piata a muncii remodelata de inteligenta artificiala, precum si perturbata semnificativ de contextul geopolitic si economic", arata Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC Romania.
Satisfactia locului de munca a crescut, iar salariul ramane cel mai important criteriu
Principalul factor care ii motiveaza pe angajati este un salariu echitabil bazat pe performanta. Din cei 86% dintre respondenti care au apreciat ca fiind foarte si extrem de important sa fie platiti corect, 72% spun ca actualul loc de munca le ofera o remuneratie multumitoare.
De asemenea, angajatii au considerat ca munca satisfacatoare, colaborativa si flexibila este foarte importanta. Satisfactia profesionala a crescut usor, de la 53% in 2023, la 59% dintre angajati care s-au aratat in acest an multumiti. Cu toate acestea intentia de a schimba angajatorul este exprimata de 20% dintre respondenti, comparativ cu 18% in 2023.
Despre sondaj
Sondajul Global Workforce Hopes and Fears Survey 2024 al PwC se bazeaza pe un sondaj efectuat in randul a peste 56.000 de angajati din 50 de tari si regiuni, dintre care peste 500 din Romania.
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 364.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.