Inteligenta artificiala generativa (GenAI) ar putea schimba semnificativ modul de lucru in urmatorii cinci ani, urmand sa afecteze aproape un sfert dintre locurile de munca existente, 44% dintre competentele angajatilor si pana la 40% din totalul orelor lucrate la nivel global, reiese din cel mai recent raport al Forumului Economic Mondial (WEF) realizat in colaborare cu PwC.
”Aceste schimbari vor insemna eforturi si investitii pentru calificarea masiva a fortei de munca, redefinirea unor industrii, de la servicii financiare si tehnologie, la educatie si sanatate. Multe sarcini de lucru pot fi automatizate de catre Gen AI, insa foarte putine locuri de munca ar putea fi complet inlocuite, arata analizele efectuate pana in prezent. Prin urmare, modul de lcuru se va modifica, angajatii vor avea nevoie de competente noi si, similar, cu perioadele de transformare industriala anterioare, este de asteptat ca utlizarea GenAI sa conduca la crearea de noi locuri de munca, atat direct, cat si indirect, prin efectul de propagare la nivelul intregii economii”, a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner, PwC Romania.
Unul dintre cele mai mari beneficii vazute in prezent la GenAI este cresterea productivitatii, iar cel mai recent sondaj PwC CEO Survey arata ca majoritatea directorilor executivi, atat de la nivel global, cat si din Romania au inregistrat o eficientizare a utilizarii timpului angajatilor datorita implementarii acestei tehnologii.
Totusi, utilizarea GenAI este inca limitata: 51% dintre angajatii romani afirma ca au folosit GenAI la locul de munca cel putin o data in ultimele 12 luni si doar 5% o folosesc zilnic, potrivit sondajului PwC Workforce Hopes & Fears. Aceste statistici subliniaza faptul ca, in ciuda adoptarii rapide a tehnologiilor, integrarea acestora in viata cotidiana a angajatilor este inca o provocare.
Majoritatea directorilor generali anticipeaza ca, in urmatorii trei ani, Inteligenta Artificiala (inclusiv cea generativa) va fi integrata sistematic in compania lor, mai ales in ceea ce priveste platformele tehnologice si procesele de afaceri si fluxurile de lucru operationale. Mai putini planuiesc sa foloseasca AI pentru a dezvolta noi produse si servicii sau pentru a remodela strategia de baza a afacerii. Circa doua treimi dintre directorii generali din Romania declara ca organizatiile lor sunt vulnerabile la disponibilitatea limitata a resurselor umane cu competente esentiale.
Totusi, majoritatea angajatilor romani (87%) care au raspuns la sondajul PwC Workforce Hopes & Fears arata ca sunt pregatiti sa se adapteze la noi moduri de lucru si vad potentialul de a utiliza GenAI pentru a-si creste eficienta. Peste 70% dintre respondentii considera ca GenAI va crea oportunitati salariatilor sa invete noi abilitati, sa fie mai creativi la locul de munca si sa isi imbunatateasca calitatea muncii. Totusi, peste o treime manifesta teama pentru siguranta locului de munca.
”Multe tari se confrunta cu o scadere a ofertei de forta de munca, ceea ce poate stimula cererea de noi tehnologii, precum GenAI, in vederea imbunatatirii eficientei. Provocarea pentru companii va fi sa gaseasca parghiile pentru a combina pregatirea la nivel operational generata de AI cu gestionarea eficienta a temerilor angajatilor. Mai ales in conditiile in care raportul nostru CEO Survey arata ca 43% dintre directorii generali din Romania se asteapta ca investitiile in GenAI sa imbunatateasca rentabilitatea organizatiilor lor in urmatorul an, ceea ce sugereaza o incredere crescuta in potentialul economic al GenAI”, mai spune Daniel Anghel.
Despre PwC
La PwC, ajutam clientii sa construiasca incredere si sa se reinventeze, astfel incat sa poata transforma complexitatea in avantaj competitiv. Suntem o retea orientata spre tehnologie, cu mai mult de 370.000 de oameni in 149 de tari. Prin serviciile de audit si asigurare, taxe si servicii juridice, tranzactii si consultanta, ajutam la construirea, accelerarea si sustinerea progresului.
Aflati mai multe pe www.pwc.com.