loader
Raport PwC: Apar semne de redresare a pietei globale de fuziuni si achizitii in 2024, dupa doi ani de scadere accentuata

Raport PwC: Apar semne de redresare a pietei globale de fuziuni si achizitii in 2024, dupa doi ani de scadere accentuata

Fondurile de investitii dispun de patru trilioane de dolari

Piata de fuziuni si achizitii va reveni pe o traiectorie ascendenta in 2024, semnaland finalul unei perioade de doi ani in care a cunoscut cea mai mare contractie din ultimul deceniu, potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends 2024 Outlook.

In 2023, atat volumul, cat si valoarea tranzactiilor au inregistrat scaderi, de 6% si, respectiv, 23% comparativ cu anul anterior, continuand un declin care a inceput in 2022. Pe parcursul ultimilor doi ani, valoarea totala a tranzactiilor s-a injumatatit, in timp de  numarul s-a redus cu 17%, cele mai afectate fiind mega tranzactiile (- 60%).

Revenirea de anul acesta se anunta a fi diferita si moderata comparativ cu entuziasmul de tranzactionare de la finalul anului 2020 si mai ales din anul record 2021. Sunt trei factori cheie care sustin optimismul in aceasta privinta: evolutia pozitiva a pietelor financiare din ultima perioada, stimulata de incetinirea inflatiei si asteptarile privind reducerea ratelor dobanzilor, cererea/oferta de tranzactii si nevoia strategica a multor companii de a se adapta si de a-si transforma modelele de afaceri. In 2023, Romania a continuat sa aiba o evolutie contrara celei globale, fiind pe plus in valoare, datorita tranzactiilor mari, de peste un miliard euro, realizate in energie si retail. Anul 2024 a inceput pozitiv si se preconizeaza mentinerea acestei tendinte, chiar daca, cel mai probabil, nu va atinge valoarea de anul trecut”, a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner si Advisory Leader PwC Romania.

In 2023, volumele de tranzactii la nivel global au crescut in sectorul aerospatial si al apararii, minerit si metale, energie si utilitati, industria farmaceutica, productie industriala, industria auto si tehnologie, comparativ cu 2022. Aceste sectoare par ca vor continua sa atraga investitii si in acest an, iar viitoarele domenii de interes pentru subsectoare includ AI, semiconductori, vehicule electrice, baterii si stocare de energie, biotehnologie, tehnologie spatiala, sanatate si brokeraj de asigurari.

Piata de M&A trebuie sa faca fata in continuare unei volatilitatii economice ridicate, tensiunilor geopolitice, reglementarilor mai stricte, perturbarii lanturilor de aprovizionare si unui an electoral care poate produce schimbari in cateva dintre marile economii ale lumii. Sectoarele care vor ramane in vizorul investitorilor in 2024, inclusiv in Romania, sunt energia, serviciile financiare si tehnologia”, a aratat Dinu Bumbacea.

Tranzactiile cu valoare mare, cele mai lovite de instabilitatea din ultimii ani, au dat primele semne de redresare in ultimul trimestru al anului trecut, cand au fost realizate de altfel si cele mai importante tranzactii ale anului trecut - preluarea Pioneer de catre Exxon, pentru 59,5 miliarde de dolari, si cea a Hess de catre Chevron, pentru 53 miliarde de dolari.

Inceputul de an a adus vesti despre cateva mega tranzactii care sunt in pregatire, precum achizitia Juniper Networks de catre Hewlett Packard pentru 14 miliarde de dolari, achizitia Global Infrastructure Partners de catre Blackrock, la o valoare de 12 miliarde de dolari.

Adaptarea la o piata de fuziuni si achizitii diferita. Fondurile au patru trilioane de dolari neutilizati

Investitorii privati pot contribui la o sporire a activitatii de M&A, mai ales in conditiile unei concentrari de capital neutilizat de 4 trilioane de dolari, la care se adauga active in administrare in valoare de 12 trilioane de dolari, un nivel aproape dublu fata de cel din 2019, anterior pandemiei.

Avand in vedere ca numeroase fonduri de capital privat se apropie sau au depasit termenele tipice pentru investitiile din portofoliu, acestea se vor afla sub o presiune tot mai mare din partea partenerilor lor pentru exit si returnarea capitalului.

Din cauza cererii retinute a cumparatorilor si a reticentei de a vinde la evaluari mai mici, ne asteptam ca, atunci cand activele de calitate vor ajunge pe piata, acestea sa fie foarte competitive. In astfel de situatii, pregatirea va fi esentiala, iar rapiditatea poate fi un diferentiator important, mentioneaza raportul.

Atractivitatea fuziunilor si achizitiilor din partea companiilor a crescut, de asemenea. Intr-un moment in care schimbarile rapide generate de megatendintele globale, inclusiv digitalizarea si decarbonizarea, aduc transformari majore, companiile isi reevalueaza strategiile si cauta sa se reinventeze pentru a ramane competitive.

Mai mult, conditiile de creditare de la inceputul anului 2024 sunt net imbunatatite in comparatie cu cele din 2023, cand creditorii institutionali se straduiau sa sindicalizeze datoriile, iar pietele datoriilor erau efectiv inchise.

Raportul poate fi citit aici.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 364.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul consultantei pentru afaceri, auditului si consultantei fiscale. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL