Peste trei sferturi (77%) dintre companiile respondente la un sondaj realizat de PwC la nivel global, Global Digital Trust Insights 2025, se asteapta ca bugetul lor pentru investitii in securitatea cibernetica sa creasca in urmatorul an, din cauza extinderii vulnerabilitatilor din utilizarea inteligentei artificiale generative (GenAI), dar si a tehnologiei cloud si a Internet of Things (dispozitivelor conectate).
Aproape o treime (30%) dintre organizatii se asteapta ca bugetele sa creasca cu 6-10% anul viitor, in timp ce o cincime (19%) estimeaza o majorare cu 11% sau mai mult.
”Desi exista asteptarea ca bugetele sa creasca, studiul confirma o situatie cunoscuta - de multe ori, comunicarea dintre ofiterii de securitate informatica si directorii generali ai societatilor unde acestia lucreaza continua sa fie dificila acolo unde prioritatile cibernetice nu sunt discutate in termeni de cost, oportunitate si risc. Rezultatele sondajului din acest an evidentiaza, de exemplu, ca exista diferente semnificative in perceptia celor doua functii asupra capacitatii companiilor lor de a se conforma reglementarilor in zona de securitate informatica. Ofiterii de securitate informatica sunt in prima linie. Raspunsurile lor sunt mai putin optimiste decat raspunsurile directorilor generali in ceea ce priveste capacitatea organizatiilor lor de a respecta cerintele de conformitate privind inteligenta artificiala, rezilienta si infrastructura critica”, a declarat Mircea Bozga, Partener, in cadrul PwC Romania.
Companiile intervievate considera ca investitiile in securitatea cibernetica reprezinta un factor cheie de diferentiere in vederea obtinerii unui avantaj competitiv, 57% dintre acestea mentionand increderea clientilor si 49% integritatea si loialitatea brandului ca fiind principalii factori determinanti pentru astfel de investitii. In paralel, reglementarile privind securitatea cibernetica sunt, de asemenea, un motor al investitiilor - 96% raportand ca astfel de reglementari le-au crescut bugetele de investitii in ultimele 12 luni.
Primele patru atacuri cibernetice considerate cele mai ingrijoratoare sunt amenintarile legate de cloud, hacking si scurgere de informatii, bresele tertilor si atacurile asupra dispozitivelor conectate.
GenAI, o solutie pentru consolidarea securitatii cibernetice
Ca raspuns la problemele de securitate cibernetica cu care se confrunta, 78% dintre companiile intervievate spun ca au crescut investitiile in GenAI in ultimele 12 luni, iar 72% au majorat investitiile in gestionarea riscurilor de guvernanta AI.
Desi valorificarea GenAI a devenit foarte importanta pentru strategiile de rezilienta cibernetica, organizatiile se confrunta cu mai multe provocari atunci cand incorporeaza aceasta tehnologie, care provin in special din cauza sistemelor/proceselor existente in companie (39%) si din lipsa unor politici interne standardizate care sa reglementeze utilizarea acesteia (37%).
Despre raport
PwC 2025 Global Digital Trust Insights este un sondaj realizat in perioada mai - iulie 2024 in randul a peste 4.000 de executivi din domeniul afacerilor si tehnologiei din 77 de tari si teritorii. Distributia regionala este urmatoarea: Europa de Vest (30%), America de Nord (25%), Asia Pacific (18%), America Latina (12%), Europa Centrala si de Est (6%), Africa (5%) si Orientul Mijlociu (3%).
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea problemelor importante. Suntem o retea de firme prezenta in 151 de tari cu mai mult de 360.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.
PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.
© 2024 PwC. Toate drepturile rezervate.