loader

Raport AmCham: Romania a inregistrat o crestere anuala de 4,5% a PIB/cap de locuitor, 30% din media UE

Potrivit AGERPRES, Romania a inregistrat o crestere anuala de 4,5% a indicatorului privind produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, insa, in 2014, acesta reprezenta doar 30% din media Uniunii Europene (UE), se arata in editia a doua a Raportului de Competitivitate, lansat si prezentat, marti, intr-o conferinta de specialitate, de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania).

Conform documentului, de la publicarea precedentului Raport, elaborat de AmCham in anul 2011, Romania a inregistrat trei ani de dezvoltare economica intensa, precum si progrese intr-o serie de sectoare economice si de politici publice, precum legislatia muncii, coruptia, inflatia.

 

'Fara indoiala, Romania este pe cale sa devina o tara mai competitiva pe scena globala. Problema care se pune, insa, este lungimea drumului care trebuie parcurs. In acest sens, PIB-ul pe cap de locuitor ilustreaza foarte bine situatia. Indicatorul a crescut cu 4,5% pe an in ultimii trei ani, o crestere mult mai rapida decat in restul Europei (o crestere anuala de 2,8%). Si cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor in 2014 a reprezentat doar 30% din media Uniunii Europene (...) Pe scurt, lucrurile merg in directia buna, dar inca mai este un drum lung de parcurs', se noteaza in Raportul AmCham.

 

Cea mai remarcabila imbunatatire a fost semnalata in Raportul 'Doing Business' al Bancii Mondiale, in care Romania a urcat de pe pozitia 72, in 2011, pe locul 37, in 2016. De asemenea, Raportul Global asupra competitivitatii, publicat de Forumul Economic Mondial, situeaza Romania pe locul 53, in 2015, in urcare de pe locul 77, inregistrat in 2011.


In acelasi timp, Raportul AmCham indica faptul ca, pe baza indicatorilor generali analizati, Romania a inregistrat progrese notabile la forta de munca si la PIB-ul pe cap de locuitor, in 2014, comparativ cu anul 2011. La cealalta extrema, cea mai crescuta reducere nominala s-a inregistrat la investitiile straine directe (ISD).


'Tendinta cea mai alarmanta se inregistreaza la indicatorii demografici — statistica populatiei arata o diminuare constanta a populatiei Romaniei din 1990 — numai in ultimii 10 ani scaderea a fost de aproximativ 7%', se arata in document.


Totodata, administratia publica din Romania continua sa inregistreze un punctaj bun din punct de vedere al costurilor si eficientei, insa la nivelul infrastructurii fizice lucrurile nu stau la fel de bine.

 

Sondajul realizat in randul directorilor executivi de companii a aratat ca lipsa infrastructurii se afla pe primele doua pozitii pe lista obstacolelor in calea afacerilor, infrastructura in transporturi reprezentand cel mai mare dezavantaj pentru Romania atat fata de tarile de referinta, cat si fata de media UE.

 

 

Pe de alta parte, Raportul mentioneaza cresterea notabila a conectivitatii in banda larga din ultimii trei ani, 'un sector in care Romania ajunge din urma rapid restul Europei'.


'Nivelul educational ramane unul dintre punctele forte ale Romaniei, in special din perspectiva competentelor lingvistice si a stiintelor. Atat punctajele noastre, cat si sondajul in randul directorilor executivi, au indicat ca acest aspect al fortei de munca reprezinta unul dintre cele mai mari avantaje ale Romaniei.


In consecinta, exodul de inteligenta este un fenomen larg raspandit si ar trebui adoptate masuri pentru a aborda aceasta problema folosind, de exemplu, experienta pozitiva din sectorul IT. Cu toate acestea, procentajul redus de PIB alocat educatiei (3,1% in Romania, comparativ cu 5,3% media UE) arunca o umbra detrimentala asupra calitatii sistemului de invatamant al Romaniei pentru generatia urmatoare', se arata in Raportul AmCham.


Pe de alta parte, indicatorii de politica fiscala si monetara s-au imbunatatit semnificativ in ultimii trei ani.
'Din perspectiva fiscala, Romania se afla pe o pozitie mult mai buna decat media UE din punct de vedere al datoriei Guvernului si deficitului bugetar. Cu toate acestea, reforma fiscala pusa in aplicare anul acesta se asteapta sa exercite o presiune suplimentara asupra datoriei Guvernului si deficitului bugetar. Noile Coduri Fiscal si de Procedura Fiscala, in vigoare de la 1 ianuarie 2016, au introdus o serie de stimulente atat pentru companii, cat si pentru investitorii persoane fizice (...) Perspectivele viitoare de crestere vor depinde, intr-o mare masura, de politicile fiscale si investitionale ale Guvernului', subliniaza sursa citata.


A doua editie a Raportului de Competitivitate a Romaniei a fost elaborat de Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania). Documentul contine si o serie de recomandari bazate pe o analiza statistica si pe rezultatele sondajelor de opinie realizate in randul directorilor executivi ce conduc afaceri in Romania asupra progreselor inregistrate de tara noastra din perspectiva cadrului legislativ, administratiei publice, infrastructurii fizice, resurselor umane si a politicii fiscale si monetare.


AGREPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu)

www.agerpres.ro/economie
 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES